HomeHL-GreeceΑιχμές Αθήνας κατά Ντιμιτρόφ

Αιχμές Αθήνας κατά Ντιμιτρόφ

«Δυστυχώς, κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Καθόλου απαρατήρητα δεν πέρασαν τα όσα δήλωσε σήμερα ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ για το επικείμενο τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στο Αλέξη Τσίπρα και το ενδεχόμενο συμφωνίας.

Πίσω από την τοποθέτηση Ντιμιτρόφ (η οποία είναι σε σαφώς διαφορετικό κλίμα και πιο συγκρατημένη από το ύφος του Ζάεφ) η Αθήνα βλέπει διστακτικότητα.

Κυβερνητικός αξιωματούχος εμφανίστηκε προβληματισμένος αφού όταν ρωτήθηκε να σχολιάσει την δήλωση Ντιμιτρόφ υποστήριξε με νόημα: «Εχουμε μια καλή συμφωνία στο τραπέζι, η οποία όπως είπε ο Ζάεφ πρέπει να κλείσει πολύ σύντομα. Δυστυχώς κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια».

Η Αθήνα πάντως εξακολουθεί να δηλώνει αισιόδοξη μετά και τις νέες δηλώσεις Ζαέφ και εκτιμά ότι στο επόμενο 48ωρο θα έχει βγει… λευκός καπνός.

ΥΠΕΞ ΠΓΔΜ: Δεν υπάρχουν προθεσμίες και χρονικοί περιορισμοί

Υπενθυμίζεται, ότι σε ανακοίνωσή του το σκοπιανό ΥΠΕΞ νωρίτερα, είχε τονίσει πως δεν υπάρχει ανάγκη για βιαστικές κινήσεις και πως η ποιότητα της συμφωνίας ξεπερνά κατά πολύ την εκπλήρωση της αναγκαιότητας των προθεσμιών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του σκοπιανού ΥΠΕΞ:

«Σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή όπου υπάρχει προσπάθεια υπέρβασης των διαφορών στο ονοματολογικό μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, το υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί απαραίτητο να ενημερωθεί το εγχώριο και διεθνές κοινό για τα εξής:

Εχει επιδειχθεί καλή θέληση και έχουν επιτευχθεί σημαντικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

Σε αυτή τη συγκυρία, όπως και σε οποιαδήποτε διαδικασία αυτού του χαρακτήρα, είναι απαραίτητο οι ομάδες εργασίας να μεταφέρουν την εν λόγω καλή θέληση σε κείμενο συμφωνίας, το οποίο θα αντικατοπτρίζει καταλλήλως τις ουσιαστικές παραμέτρους, που χαρακτηρίζουν την πολιτική κατανόηση που έχει επιτευχθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Με αυτό το στόχο, η ΠΓΔΜ εργάζεται σκληρά για να επιτευχθεί αυτό το ταχύτερο δυνατό και πριν από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ΠΓΔΜ υπογραμμίζει ότι θέματα τόσο μεγάλης σημασίας δεν επωφελούνται από τυχόν βιαστικές κινήσεις. Η ποιότητα του κειμένου της συμφωνίας και η ανάγκη επίτευξης μίας βιώσιμης λύσης αποδεκτής και από τις δύο πλευρές υπερβαίνουν κατά πολύ την ανάγκη τήρησης οποιωνδήποτε προθεσμιών για την οριστικοποίηση της διαδικασίας».

Ζάεφ: Ηθελα να τηλεφωνήσω αύριο στον Τσίπρα, αλλά θέλω βιώσιμη λύση

Λίγο αργότερα, ο Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το πότε θα γίνει η τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τσίπρα, ο Ζάεφ τόνισε θα το τηλέφωνο θα χτυπήσει από την πλευρά των Σκοπίων αλλά δεν είναι ακόμη γνωστή η ημέρα και η ώρα.

«Θα ήθελα να πραγματοποιήσω την τηλεφωνική συνομιλία με τον Ελληνα πρωθυπουργό αύριο», (σ.σ. Παρασκευή 8/6/2018) δήλωσε αλλά το άφησε ανοικτό.

«Μπορεί να τηλεφωνήσω στην Αθηνα και ελπίζω θα γίνει πολύ σύντομα» σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν θα σχολιάσω κάτι περαιτέρω από τη δήλωση του ΥΠΕΞ πως είμαστε πολύ κοντά, αλλά είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια βιώσιμη και με διάρκεια λύση και 100% ασφαλής για τις επόμενες γενιές».

«Οπως βλέπετε παραμένω αισιόδοξος παρότι δεν είναι πολύ εύκολο, είναι ευαίσθητο αλλά είναι πολύ σημαντικό» πρόσθεσε ο Ζάεφ.

Παραδέχθηκε πάντως πως τα χρονοδιαγράμματα είναι σφιχτά και βάσει αυτών η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, υπενθυμίζοντας ότι έρχεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (28-29/6), και πριν από αυτό η σύνοδος των υπουργών της Ε.Ε. (25-26/6).

Ο Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθηση πως εάν υπάρξει συμφωνία για το όνομα θα ανοίξει ο δρόμος για το ΝΑΤΟ.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση