HomeΕΛΛΑΔΑΔεν θα δοθεί άλλη παράταση για τις οικιστικές πυκνώσεις

Δεν θα δοθεί άλλη παράταση για τις οικιστικές πυκνώσεις

Στους Δήμους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Δεν θα δοθεί άλλη παράταση στους Δήμους για το ζήτημα των οικιστικών πυκνώσεων, το οποίο αποτελεί αποκλειστική ευθύνη τους».

Αυτό ανέφερε, την Πέμπτη, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του υπουργείου με Δημάρχους και υπηρεσιακό προσωπικό Δήμων που συνεχίζουν να έχουν εκκρεμότητα με τις υποχρεώσεις τους σε ό,τι αφορά τους Δασικούς Χάρτες.

Η συνάντηση οργανώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος ύστερα και από τη νέα παράταση που δόθηκε πριν από δύο ημέρες στη Βουλή. «Είναι απαράδεκτη η υποτίμηση από την πλευρά των ΟΤΑ ενός τόσο σημαντικού θέματος. Με αυτό τον τρόπο οι 82 Δήμοι που έχουν ακόμα εκκρεμότητες επιλέγουν να αφήσουν απροστάτευτους τους δημότες τους», είπε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος.

« Εμείς σήμερα είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τους Δήμους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ωστόσο, δεν μπορούμε να βοηθήσουμε αυτούς που επέλεξαν να μην έρθουν. Μόνο 15 Δήμοι από τους 82 που έχουν εκκρεμότητες ανταποκρίθηκαν. Οι υπόλοιποι επέλεξαν να μη βοηθήσουν ούτε τον Δήμο τους ούτε τους πολίτες», σημείωσε, εξαιρώντας τους Δήμους των μικρών νησιών με τους οποίους συναντήθηκε και στο πλαίσιο του 15ου Περιφερειακού Συνεδρίου στη Σύρο και είχαν πρακτικά προβλήματα μετακίνησης αλλά και όσους έστειλαν επιστολή λόγω αντικειμενικού κωλύματος.

Όπως ξεκαθάρισε, οι οικιστικές πυκνώσεις δεν εξαιρούνται από τους δασικούς χάρτες. « Υπάρχει παραπληροφόρηση για διάφορους λόγους ως προς αυτό», τόνισε. Και συμπλήρωσε: « Υπάρχουν 82 Δήμοι που δεν έχουν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις τους, με 47 από αυτούς να μην έχουν κάνει καμία προσπάθεια ή επικοινωνία, αν και η υποχρέωση για τα σχέδια πόλης υπάρχει από το 2010, ενώ για τις οικιστικές πυκνώσεις από το 2016».

Σύμφωνα με τον ίδιο,για τον επόμενο 1,5 μήνα οι Δήμοι αυτοί θα έχουν την πλήρη υποστήριξη της πολιτείας ώστε στα μέσα Ιουλίου να έχει τελειώσει αυτή η εκκρεμότητα».

«Εμείς από σήμερα θέτουμε τις υπηρεσίες μας σε πλήρη υποστήριξή σας, είμαστε έτοιμοι να πιέσουμε τους Δήμους που έχουν ΥΔΟΜ, οι οποίοι και πρέπει να περάσουν τα όρια για περισσότερους Δήμους, αλλά και να βοηθήσουμε με όποιον άλλον τρόπο κρίνεται ότι μπορούμε », ανέφερε, μεταξύ αλλων.

» Αντίστοιχα, θέλουμε να ενημερώσουμε τους Δήμους και τις Περιφέρειες να επιταχύνουν τις απαραίτητες ενέργειες για τις δικές τους καλλιεργούμενες εκτάσεις, που μισθώνονται σε αγρότες, ώστε να προβούν σε όλες τις πράξεις παραχώρησης κυριότητας και αλλαγής χρήσεων, για να είναι σωστές οι επιδοτήσεις και οι καλλιέργειες. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αμέλεια που επιδεικνύουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια επιδοτήσεων και στην αμφισβήτηση του αγροτικού επαγγέλματος».

tanea.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση