HomeHL-GreeceΣε αυξημένη ετοιμότητα οι ναυτικές δυνάμεις της Τουρκίας στο Αιγαίο

Σε αυξημένη ετοιμότητα οι ναυτικές δυνάμεις της Τουρκίας στο Αιγαίο

Τι αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu το τουρκικό πολεμικό ναυτικό εφαρμόζει μέτρα αυξημένης ετοιμότητας απέναντι στην Ελλάδα μετά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Προκειμένου να αποτραπεί μία πιθανή πρόκληση από πλευράς Ελλάδας, μία φρεγάτα και δύο πυραυλάκατοι στο Αιγαίο, τέθηκαν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και δόθηκαν ειδικές εντολές σε μονάδες υποβρύχιων καταστροφών (SAT).

Τα πλοία θα ερευνήσουν και θα παρατηρήσουν και αυτές να είναι «έτοιμες» για πιθανή αποστολή. Το Αιγαίο επίσης διεξάγει τακτικό έλεγχο με μη επανδρωμένα οχήματα.

Από την άλλη πλευρά, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Hulusi Akar και στη συνέχεια ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Nurettin Canikli, επισκέφθηκαν τις φρεγάτες στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και έδωσαν το μήνυμα ότι όλα ήταν έτοιμα.

Ο στρατηγός Ακάρ, ο οποίος επιβλέπει τα στοιχεία που συμμετέχουν στην άσκηση White Storm στην Ανατολική Μεσόγειο και στα ύδατα του Αιγαίου, δήλωσε ότι πραγματοποίησε τις δραστηριότητές του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τις διμερείς συμφωνίες και τους θαλάσσιους κανόνες σε σχέσεις καλής γειτονίας. «Στη Μεσόγειο, αν υπάρχει καθήκον στο Αιγαίο, θα το εκπληρώσουμε για την πατρίδα μας, την εθνικότητά μας, οπότε κανείς δεν πρέπει να κάνει λανθασμένες ενέργειες σε αυτό το θέμα», είπε.

Στο TCG Giresun, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Canikli, ο οποίος συναντήθηκε με τους ναυτικούς στο πλοίο, είπε: «Πρέπει να λάβουμε κάθε είδους προφυλάξεις για να προστατέψουμε τα συμφέροντα αυτής της χώρας στις θάλασσες και στα ύδατά μας, όπως είναι παντού και δεν κάνουμε σε καμία περίπτωση συμβιβασμό.Βλέπουμε από καιρό σε καιρό ότι είχαν κάνει ορισμένα βήματα για να εξαλείψουν τα συμφέροντα της Τουρκίας… αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε, αυτό το έθνος δεν το επιτρέπει», είπε.

Στο Αιγαίο όλος ο ελληνικός στόλος

Σήμερα όλα τα πολεμικά πλοία του ελληνικού στόλου βρίσκονται ανεπτυγμένα στο Αιγαίο, συμμετέχοντας στην άσκηση «Καταιγίδα», τη μεγαλύτερη άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα γυμνάσια στο πλαίσιο της άσκησης ολοκληρώνονται αύριο, Παρασκευή, ωστόσο τα πλοία δεν θα επιστρέψουν στους ναυστάθμους, αλλά θα παραμέινουν αναπτυγμένα σε νησιά, ολόκληρου του Αιγαίου, στο πλαίσιο εκδηλώσεων, με αφορμή τη ναυτική εβδομάδα με τίτλο «Μέγα το της θαλάσσης κράτος»..

Καμμένος: «Η πατρίδα μας μεγαλώνει»

Πριν από μερικές μέρες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, είχε πει από τα Ψαρά: «Είμαστε σε μια στιγμή της ιστορίας του έθνους που η πατρίδα μας μεγαλώνει. Πολύ σύντομα θα επεκταθούν τα εθνικά μας ύδατα με την αναγνώριση της ΑΟΖ».

«Η δύναμη στο Εμπορικό μας Ναυτικό, όπως και στο Πολεμικό Ναυτικό, δεν είναι η δύναμη από τα φουγάρα, τις μηχανές και τα λεφτά, τα γρόσια. Η δύναμη είναι η ναυτοσύνη του Έλληνα. Η δύναμη είναι ότι η θάλασσα και ο Έλληνας έχουν συμβιώσει μαζί για αιώνες. Σεβόμαστε την θάλασσα και η θάλασσα παράλληλα σέβεται την πατρίδα» επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και υπογράμμισε: «Είμαστε σε μια στιγμή της ιστορίας του έθνους που η πατρίδα μας μεγαλώνει. Πολύ σύντομα θα «επεκταθούν» τα χωρικά μας ύδατα, με την αναγνώριση της ΑΟΖ, την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου και η πατρίδα μας θα περάσει σε μια καινούργια εποχή».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση προαναγγέλλεοντας ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε χώρα παραγωγό φυσικού αερίου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ελπίζω τα παιδιά μας να μην ζήσουν την οικονομική κρίση που έζησε η δική μας γενιά και τα μικρά μας παιδιά. Βγαίνουμε από την οικονομική κρίση χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού. Βγαίνουμε από την οικονομική κρίση και παράλληλα η Ελλάδα μετατρέπεται σε χώρα παραγωγό φυσικού αερίου και ίσως αργότερα και πετρελαίου. Αυτό συμβαίνει χάρη στο γεγονός ότι κράτησαν γερά οι Ένοπλές μας Δυνάμεις και το Πολεμικό μας Ναυτικό, ότι παρότι τα στελέχη των Ενόπλων μας Δυνάμεων υπέστησαν τεράστιες μειώσεις στα εισοδήματά τους ούτε μια φορά δεν σκέφτηκαν να υποστείλουν το ηθικό τους, τον επαγγελματισμό τους και την αποφασιστικότητά τους και γι’ αυτό τους τιμούμε».

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση