HomeHL-WorldΠάνω από 180 δις το κόστος των τρομοκρατικών επιθέσεων

Πάνω από 180 δις το κόστος των τρομοκρατικών επιθέσεων

Τεράστιες οι συνέπειες σε οικονομικό, κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο από τις επιθέσεις την περίοδο 2004-2016

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Ευρώπη έχει πληρώσει ακριβό τίμημα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έχει δεχθεί, καθώς δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία 12 χρόνια. Ωστόσο, εκτός από τις απώλειες σε ζωές, η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέστη σοβαρό πλήγμα και σε οικονομικό επίπεδο, καθώς δαπανήθηκε ένα ποσό πάνω από 180 δισ. ευρώ, το οποίο ισοδυναμεί σχεδόν με το μισό χρέος της Ελλάδας, εξαιτίας του οποίου κινδύνευσε με κατάρρευση η ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την έρευνα της RAND Europe, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη από το 2004 έως και το 2016, προκάλεσαν ισχυρό πλήγμα σε οικονομικό, κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο στους Ευρωπαίους.

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι εκείνη που υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα από τους υπόλοιπους, καθώς το συνολικό κόστος της 12ετίας από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Βρετανία, υπολογίστηκε στα 43,7 δισ. ευρώ. Στο ποσό που προαναφέρθηκε, προστίθενται και άλλα 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία προέκυψαν από τις πέντε επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2017 στη Βρετανία.

Η επόμενη στη λίστα είναι η Γαλλία. Το Μπατακλάν, η Νίκαια και μία σειρά από σοβαρά τρομοκρατικά χτυπήματα, εκτιμήθηκαν σε οικονομικό κόστος στα 43 δισ. ευρώ και ακολουθεί η Ισπανία με κόστος 40,8 δισ. ευρώ.

Το κόστος είναι ανυπολόγιστο αν ληφθούν υπόψιν και οι επενδύσεις που δεν έγιναν ακριβώς λόγω της τρομοκρατικής απειλής, αλλά και της κάκιστης ψυχολογίας και το κλίμα τρόμου που διαμορφώθηκε τη 12ετία 2004-2016 στη «Γηραιά Ήπειρο».

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας, τα 180 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε εκατομμύρια θέσεις εργασίας, σε μία Ευρώπη που μαστίζεται σε ικανό ποσοστό, ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου, από την υψηλή ανεργία και την ύφεση, στο ίδιο διάστημα, της οικονομίας.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση