HomeHL-EconomyΑύξηση 6,7% των ελληνικών επιχειρήσεων που επενδύουν στην καινοτομία

Αύξηση 6,7% των ελληνικών επιχειρήσεων που επενδύουν στην καινοτομία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της περιόδου 2014-2016 που ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε τροχιά καινοτομίας φαίνεται οτι κινούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) με ταχείς ρυθμούς αυξάνεται το ποσοστό των καινοτόμων επιχειρήσεων στην Ελλάδα φτάνοντας στο 57,7% την περίοδο 2014-2016 σημειώνοντας άνοδο κατά 6,7% σε σχέση με την προηγούμενη τριετία . Τα στοιχεία της έρευνας αφορούν σε 11.000 επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από δέκα εργαζόμενους.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η ποσοστιαία αυτή αύξηση συνδέεται με καίρια ποιοτικά χαρακτηριστικά αφού αφορά κυρίως την καινοτομία σε προϊόντα και διαδικασίες. Πρόκειται για τον τύπο της καινοτομίας που συνήθως εμπεριέχει μεγάλη προστιθέμενη αξία, αφού προέρχεται από την ενσωμάτωση τεχνογνωσίας και την γνώση που προκύπτει από την επιστημονική έρευνα.

Ο επιχειρηματικός κόσμος προσβλέποντας στις ευνοϊκές οικονομικές προοπτικές που διαγράφονται επενδύει πλέον με εμπιστοσύνη στην Καινοτομία. Συγκεκριμένα, το 2016 οι επενδύσεις για καινοτομικές δραστηριότητες των επιχειρήσεων ξεπέρασαν τα 2 δισ. € παρουσιάζοντας αύξηση κατά 432 εκ. € σε σχέση με το 2014.

Μέσα από τους βελτιωμένους δείκτες της επιχειρηματικής διαδικασίας στην Ελλάδα όπως, νέα ή σημαντικά βελτιωμένα προϊόντα (+8%), νέες ή σημαντικά βελτιωμένες διαδικασίες (+10%), νέες μέθοδοι οργάνωσης και μάρκετινγκ (+6%) και επίτευξη συνεργασιών με στόχο την ανάπτυξη καινοτομίας (+8%), καταγράφεται και επίσημα η δημιουργία ενός ελκυστικού περιβάλλοντος καινοτομίας και αποτυπώνεται αδιαμφισβήτητα ο θετικός αντίκτυπος στη συνολική απασχόληση και την οικονομία.

Με αφορμή την ανακοίνωση των παραπάνω στοιχείων ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης δήλωσε:«Αποτελεί πια συνείδηση στον κόσμο της ελληνικής επιχειρηματικότητας ότι η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων εξασφαλίζεται με τις επενδύσεις στην Καινοτομία που συνδέουν την Έρευνα με την παραγωγή για τη δημιουργία νέων βελτιωμένων προϊόντων και διαδικασιών που έχει ανάγκη η βιομηχανία και η κοινωνία. Με μια ολιστική και συγκροτημένη προσέγγιση διαμορφώνουμε βήμα προς βήμα ένα φιλικό για την καινοτομία περιβάλλον με όρους εμπιστοσύνης, συνέπειας και συνέχειας. Η απήχηση του περιβάλλοντος αυτού στην οικονομία και την απασχόληση είναι πλέον σαφής. Το αναδυόμενο νέο παραγωγικό μοντέλο βασίζεται στην οικοδόμηση της Οικονομίας της Γνώσης και ταυτόχρονα προετοιμάζει την χώρα έγκαιρα για την ενεργό παρουσία της στις νέες συνθήκες της λεγόμενης 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.»

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση