HomeHL-EconomyΗ Κομισιόν χαιρετίζει τις προτάσεις της Μέρκελ για μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη

Η Κομισιόν χαιρετίζει τις προτάσεις της Μέρκελ για μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη

Με επιφυλάξεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε σήμερα με επιφυλάξεις τις προτάσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.

«Αυτές οι προτάσεις προσφέρουν, κατά τη γνώμη μας, μια παράμετρο για να φθάσουμε σε συμφωνία πάνω στα μείζονα ζητήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μαργαρίτης Σχοινάς, όταν ερωτήθηκε στη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες σχετικά με τις ιδέες που ανέπτυξε η Μέρκελ σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε χθες από τη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Ο επόμενος σταθμός θα είναι η σύνοδος κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Ιουνίου (29 Ιουνίου)… και επαναλαμβάνουμε την ελπίδα μας ή μάλλον την πεποίθησή μας πως η σύνοδος κορυφής για το ευρώ δεν θα είναι μια σύνοδος κορυφής για συζήτηση, αλλά μια σύνοδος κορυφής για λήψη αποφάσεων», δήλωσε ο Σχοινάς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει στις 6 Δεκεμβρίου το όραμά της για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, μετά τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν που είχε κάνει το ίδιο τον Σεπτέμβριο.

Η Μέρκελ είχε παραμείνει για καιρό σιωπηλή καθώς αντιμετώπισε δυσκολίες για να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις βουλευτικές εκλογές, από τις οποίες το κόμμα της βγήκε εξασθενημένο.

Ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις, ο Μακρόν είχε προτείνει έναν ειδικό προϋπολογισμό για επενδύσεις, αλλά και για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης σε περίπτωση οικονομικού σοκ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε από την πλευρά της ένα έμβρυο προϋπολογισμού, λιγότερο φιλόδοξο. Η Μέρκελ φαίνεται να συμφωνεί εν μέρει μαζί της.

Σε δήλωσή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο σχετικά με τις προτάσεις της Μέρκελ, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί αποστασιοποιήθηκε από τις ιδέες της Γερμανίδας καγκελαρίου για το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, η ίδρυση του οποίου συζητείται και το οποίο θα υποκαταστήσει το ΔΝΤ για να βοηθάει τις χώρες της Ευρωζώνης όταν αντιμετωπίζουν κρίση.

«Είμαι υπέρ, με δύο προϋποθέσεις», προειδοποίησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

«Το μελλοντικό Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να είναι υπεύθυνο ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επειδή η Ευρωζώνη και οι πολίτες της έχουν ανάγκη περισσότερη δημοκρατία, όχι περισσότερη τεχνοκρατία», δήλωσε.

«Στη συνέχεια, οι ευρωπαϊκές συνθήκες θα πρέπει να γίνονται σεβαστές, ιδιαίτερα για τη δημοσιονομική παρακολούθηση που έχει ανατεθεί από τα 28 κράτη μέλη στην Επιτροπή», πρόσθεσε.

Ο Μοσκοβισί επέμεινε ότι το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο πρέπει να είναι ένα κοινοτικό όργανο που να μην καταπατά αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την ίδια στιγμή, η Γερμανία φαντάζεται αυτό το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο ως ένα διακυβερνητικό όργανο που, με αντάλλαγμα τη χορήγηση δανείων, θα έχει το δικαίωμα να παρακολουθεί τις πολιτικές των εθνικών κυβερνήσεων των κρατών μελών, στο πλευρό της Επιτροπής.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση