HomeHL-9Ένα ρομπότ που παίζει … λύρα παρουσιάστηκε σε φεστιβάλ στην Αθήνα

Ένα ρομπότ που παίζει … λύρα παρουσιάστηκε σε φεστιβάλ στην Αθήνα

Ο δημιουργός του Μ. Μπουρλάκης εξηγείς πως λειτουργεί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το πρώτο ρομπότ παγκοσμίως που παίζει κρητική λύρα σαν πραγματικός δεξιοτέχνης παρουσιάστηκε χθες στο 7ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικής Οργανοποιΐας που πραγματοποιήθηκε στο «The Box Athens» στην Αθήνα.

Ο δημιουργός, όχι μόνο του ρομπότ αλλά και του ίδιου του παραδοσιακού μουσικού οργάνου είναι ο Μύρων Μπουρλάκης MSc Ηλεκτρολόγος Μηχ. & Μηχ. Υπολογιστών ΕΜΠ.

Στο βίντεο με το οποίο παρουσιάζεται η ευρεσιτεχνία το ρομπότ παίζει έξι από τους πιο γνωστούς παραδοσιακούς σκοπούς της Κρήτης, κερδίζοντας τις εντυπώσεις.

Όσο για τις τεχνικές του λεπτομέρειες, ο ίδιος ο δημιουργός αναφέρει:

«Το σύστημα είναι κλειστού βρόγχου και χρησιμοποιεί DC μοτέρ με οπτική ανάδραση, πράγμα που επιτρέπει μεγάλες ταχύτητες στις κινήσεις και ακρίβεια στην θεση ακόμη και αν εμποδιστεί η φυσική κίνηση των αξόνων. Δηλαδή αν για παράδειγμα εμποδίσουμε την κίνηση του ρομπότ με το χέρι μας και μετά το αφήσουμε ελεύθερο, αυτό θα ξέρει σε ποια θέση βρίσκεται και θα συνεχίσει να παίζει μουσική κανονικά.

Οι νότες επιλέγονται με «έλεγχο θέσης με PID controller» ενώ το δοξάρι κινείται με «έλεγχο θέσης και ταχύτητας με PID controller». Η ταχύτητα του δοξαριού ελέγχεται και ρυθμίζεται δυναμικά κατά την διάρκεια της κάθε δοξαριάς ώστε να βγαίνει στρωτός ο ήχος».

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση