Εφτά παιδιά βρίσκονται ανάμεσα στους μετανάστες που χθες το απόγευμα ένα ιστιοφόρο τους «ξεφόρτωσε» σε ακτή της Κάτω Ζάκρου Λασιθίου.

Η μέχρι στιγμής καταμέτρηση έχει δείξει πως πρόκειται για 60 συνολικά μετανάστες, οι περισσότεροι είναι άνδρες ενώ υπάρχουν τέσσερις γυναίκες και εφτά παιδιά.

«Μάλιστα, ανάμεσά τους βρίσκεται ένα πολύ μικρό παιδί που πίνει ακόμα γάλα από το μπιμπερό. Υπολογίζουμε ότι είναι 2 με 3 χρόνων», ανέφερε μιλώντας στο cretapost, ο δήμαρχος Σητείας, Θοδωρής Πατεράκης τονίζοντας παράλληλα πως οι ίδιοι οι μετανάστες έχουν δηλώσει πως κατάγονται από το Ιράν και το Ιράκ.

Η απαίτηση του δημάρχου Σητείας

Είναι γνωστό πως στην Σητεία δεν υπάρχει κανένας χώρος όπου μπορούν να φιλοξενηθούν με αξιοπρεπείς συνθήκες οι διάφοροι μετανάστες.

«Δεν υπάρχουν χώροι με αξιοπρεπείς συνθήκες για να φιλοξενούνται προσωρινά μετανάστες στον δήμο μας. Η απαίτησή μας είναι οι μετανάστες να φύγουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να πάνε σε άλλους χώρους που διαθέτει η υπόλοιπη Ελλάδα», επεσήμανε μιλώντας σχετικά ο κ. Πατεράκης.

Αξίζει να σημειωθεί πως χθες το βράδυ οι μετανάστες έμειναν σε δύο προκάτ κατασκευές που βρίσκονται στο δημοτικό λιμενικό ταμείο στη Σητεία.

Η δημοτική αρχή σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό και τους εθελοντές προετοίμασαν τους χώρους βάζοντας στρώματα, κλινοσκεπάσματα ενώ ήδη έχει δοθεί το πρωινό στους μετανάστες.

Παράλληλα, στο πλευρό των μεταναστών βρίσκεται και ομάδα γιατρών από το νοσοκομείο Σητείας προκειμένου να επιληφθούν οποιαδήποτε έκτακτη κατάσταση.

Σε μία σύλληψη προχώρησαν οι αρχές

Την ίδια ώρα οι λιμενικές αρχές του Λασιθίου έχουν ήδη προχωρήσει σε μία σύλληψη ενός 33χρονου άνδρα που φέρεται να είναι ένας από τους διακινητές.

Ο συγκεκριμένος άνδρας εντοπίστηκε να πλέει με το ιστιοφόρο νότια της Κρήτης με τις αρχές να ρυμουλκούν το σκάφος και να το μεταφέρουν στην Σητεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι μαρτυρίες ανέφεραν πως στο ιστιοφόρο επέβαιναν δύο άτομα, κι όχι ένα με αποτέλεσμα οι άνδρες του λιμενικού να συνεχίζουν την έρευνα προκειμένου να βρεθεί και το δεύτερο άτομο.

Το χρονικό

Όλα συνέβησαν χθες το απόγευμα όταν κάτοικοι της περιοχής είδαν ανοιχτά της Ζάκρου να κινείται ύποπτα ένα ιστιοφόρο και να προσεγγίζει την ακτή.

Λίγη ώρα αργότερα είδαν τους μετανάστες – κάποιοι είχαν και βρεγμένα ρούχα – να περιφέρονται στην περιοχή χωρίς να ξέρουν πού πηγαίνουν.

Αμέσως ειδοποιήθηκε το λιμενικό σώμα και περιπολικό σκάφος άρχισε να «χτενίζει» την θαλάσσια περιοχή με σκοπό να εντοπιστεί το ιστιοφόρο.

metanastes

Παράλληλα, άνδρες του λιμενικού με την βοήθεια της αστυνομίας, του Ερυθρού Σταυρού, εθελοντών αλλά και της δημοτικής αρχής της Σητείας εντόπισαν όλους τους μετανάστες και τους οδήγησαν με ασφάλεια στην Σητεία.

Αργά το βράδυ οι λιμενικές αρχές εντόπισαν το ιστιοφόρο που κινούνταν νότια της Κρήτης και το ρυμούλκησαν στο λιμάνι της Σητείας για περεταίρω έλεγχο.

metanastes1

Οι μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής

https://www.youtube.com/watch?v=ULagbpn-OLw&feature=youtu.be

Διαφήμιση
Διαφήμιση