HomeHL-WorldΕντατικές προσπάθειες για λύση στην πολιτική κρίση στην Ιταλία

Εντατικές προσπάθειες για λύση στην πολιτική κρίση στην Ιταλία

Εξετάζεται πρόταση να μείνει εκτός η «πέτρα του σκανδάλου»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κανονικά χθες θα έπρεπε να ορκιστεί η κυβέρνηση του τεχνοκράτη Κάρλο Κοταρέλι στην Ιταλία, ωστόσο η πολιτική κρίση εξακολουθεί να επιφυλάσσει εκπλήξεις, καθώς αποφασίστηκε μία ακόμα αναβολή.

Η τελευταία προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, οφείλεται σε μια κίνηση του αρχηγού του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο. Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επικεφαλής των «πεντάστερων» πρότεινε να ξαναρχίσει η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης του κινήματός του με την Λέγκα. Όσο για την αιτία που προκάλεσε την ρήξη της περασμένης Κυριακής, ο Ντι Μάιο ζήτησε από τον γραμματέα της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι να κάνει μια κίνηση καλής θέλησης, να συναινέσει, δηλαδή, στο να μην τοποθετηθεί ο οικονομολόγος Πάολο Σαβόνα, ο οποίος θεωρείται ότι εναντιώνεται στο ευρώ, στο υπουργείο οικονομικών, αλλά να ηγηθεί κάποιου άλλου υπουργείου, ώστε να ξεπεραστεί η ρήξη με την προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο Σαλβίνι απάντησε ότι «η πρόταση είναι περίεργη», αλλά «θα συζητήσει το θέμα με τον ίδιο τον Σαβόνα», διότι «δεν θέλει να κλείσει την πόρτα στον διάλογο».

Σήμερα αναμένονται εξελίξεις, πιθανόν καθοριστικές. Σε περίπτωση που η προσπάθεια αυτή αποτύχει, η εναλλακτική θα είναι προφανώς η σύνθεση της κυβέρνησης τεχνοκρατών του Κάρλο Κοταρέλι.

Μένει να διαπιστωθεί αν τα διάφορα κόμματα θα συνεχίσουν να αρνούνται να στηρίξουν στη Βουλή και στην Γερουσία την κυβέρνηση Κοταρέλι. Σε τέτοια περίπτωση, οι εξουσίες της θα ήταν σχεδόν μηδενικές.

Αν η σύνθεση πολιτικής κυβέρνησης του Κινήματος Πέντε Αστέρων με την Λέγκα μείνει μόνον στο υποθετικό επίπεδο, η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Αρχικά, γινόταν αναφορά στον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Αλλά τις δυο τελευταίες ημέρες, τόσο η κεντροαριστερά, όσο και η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια, άφησαν να διαρρεύσει ότι θα προτιμούσαν να γίνει προσπάθεια για να στηθούν κάλπες στις 29 Ιουλίου.

Θα ήταν η πρώτη φορά που οι ιταλοί θα πήγαιναν να ψηφίσουν μέσα στο κατακαλόκαιρο. Με προβλήματα για όσους έχουν ήδη προγραμματίσει τις διακοπές τους, αλλά και για τους ηλικιωμένους. Και ένας από τους πρωταγωνιστές της πολιτικής κρίσης, o Ματέο Σαλβίνι, φαίνεται πως φοβάται ότι μια τέτοια επιλογή μπορεί να τον ζημιώσει. Διότι μεγάλο μέρος των επιχειρηματιών του ιταλικού βορρά δεν συνηθίζει να ακυρώνει τόσο εύκολα τις θερινές διακοπές του…

Η Γερμανία παρακολουθεί τις εξελίξεις

Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης στην Ιταλία και περιμένει, δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Μαρτίνα Φιτς, σχολιάζοντας δήλωση του Γερμανού Επιτρόπου Γκίντερ Έτινγκερ, ο οποίος χαρακτήριζε την αναταραχή στις χρηματαγορές «μήνυμα προς τους ψηφοφόρους να μην ξαναψηφίσουν λαϊκιστές».

Η Φιτς παρέπεμψε μάλιστα στην προχθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος είχε τονίσει ότι «ο σεβασμός στην ιταλική δημοκρατία, στους δημοκρατικούς θεσμούς της Ιταλίας, απαιτεί τώρα να περιμένουμε ποια κυβέρνηση θα ηγηθεί της χώρας και με ποιες ιδέες θα έλθει σε μας και τους ευρωπαίους εταίρους».

Αντίστοιχα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Ντένις Κόλμπεργκ αρνήθηκε να σχολιάσει δήλωση του υπουργού του Όλαφ Σολτς, ο οποίος εμφανίστηκε χθες αισιόδοξος, αναφερόμενος σε δημοσκόπηση που θέλει την πλειοψηφία των Ιταλών να τάσσονται υπέρ της Ευρώπης. Η δημοσκόπηση στην οποία αναφερόταν είναι -εξήγησε ο κ. Κόλμπεργκ- το Ευρωβαρόμετρο.

Απαντώντας πάντως ο ίδιος σε ερώτηση σχετικά με το αν η κατάσταση στην Ιταλία ανατρέπει το χρονοδιάγραμμα που είχαν θέσει Βερολίνο και Παρίσι προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το μέλλον της Ευρωζώνης ως το τέλος Ιουνίου, παρέπεμψε στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, οι οποίοι προετοιμάζουν την Σύνοδο Κορυφής.

Σολτς: Φιλοευρωπαίοι οι περισσότεροι Ιταλοί

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε την Τετάρτη απόλυτα πεπεισμένος ότι η πλειοψηφία των Ιταλών έχει «πολύ φιλοευρωπαϊκή στάση», ενώ διαβεβαίωσε ότι η ευρωζώνη είναι σταθερότερη και πιο έτοιμη να αντεπεξέλθει σε δύσκολες συγκυρίες.

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην Ιταλία, όπου η συνεχιζόμενη πολιτική κρίση απειλεί να πυροδοτήσει νέα αναταραχή στις χρηματαγορές, ο Σολτς δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης εργάστηκαν σκληρά τα τελευταία χρόνια για να γίνει σταθερότερη η οικονομική και νομισματική ένωση.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ σταθερή, η ευρωζώνη επίσης», τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο χθες Τετάρτη.

«Μπορεί κανείς να πει ότι η Ευρώπη είναι καλύτερα προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει δύσκολες συγκυρίες από ό,τι πριν. Επιπλέον, είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι οι Ιταλοί έχουν πολύ φιλοευρωπαϊκή στάση. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό έθνος», συνέχισε ο Σολτς.

Ερωτηθείς αν τον ανησυχεί η αναταραχή στα χρηματιστήρια και τις κεφαλαιαγορές ο Σολτς επισήμανε: «η Ευρώπη βρίσκεται το τρέχον διάστημα σε καλή οικονομική κατάσταση».

Αναφερόμενος στο κοινό νόμισμα, ο Σολτς πρόσθεσε: «Αυτό που έχουμε δει τα τελευταία λίγα χρόνια είναι πως το ευρώ είναι σταθερό νόμισμα, και όταν κανείς αποπειράται να κερδοσκοπήσει σε βάρος του συγκεκριμένου νομίσματος, αυτό αποδεικνύεται εντελώς παράλογο. Υπάρχουν ασφαλώς πάνω και κάτω» στη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, «αλλά δεν υπάρχει καμιά ανάγκη να το συζητήσουμε περισσότερο».

Επίσης κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του ο Σολτς απέρριψε τις ανησυχίες για την έκθεση της Deutsche Bank, του μεγαλύτερου πιστωτικού ιδρύματος της χώρας του, στα ιταλικά κρατικά ομόλογα. «Η Ντόιτσε Μπανκ είναι πολύ σταθερή και τα τελευταία χρόνια έλαβε καλές προφυλάξεις ώστε η επιχειρηματική της δραστηριότητα να αναπτύσσεται με λογικό τρόπο», έκρινε ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών.

Guardian: Η Ε.Κ.Τ. ενδέχεται να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να συζητήσει για την Ιταλία αυτήν την εβδομάδα

«Ο Mάριο Ντράγκι προφανώς παρακολουθεί τις εξελίξεις και πιθανώς να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση άμεσα’» δήλωσε πηγή κοντά στο διοικητικό συμβούλιο της Ε.Κ.Τ., όπως γράφει ο Guardian.

Η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Ε.Ε. συνέβαλε στη δημιουργία της κρίσης της Ιταλίας. «Αν δεν μάθει, θα ακολουθήσουν χειρότερα. Η έλλειψη βοήθειας στη μεταναστευτική κρίση έστρεψε τους Ιταλούς προς τον αντιευρωπαϊκό λαϊκισμό και η Ε.Ε. έχει λίγους μήνες στη διάθεσή της να διορθώσει τη ζημιά. Για άλλη μια φορά η Ε.Ε. αντιμετωπίζει μια κρίσιμη απειλή από την ασταμάτητη άνοδο του λαϊκισμού και αναδύονται οι σκιές του σκοτεινότερου παρελθόντος της Ευρώπης. Οι ιταλικές εκλογές σχετίζονταν κυρίως από το μεταναστευτικό ζήτημα και τα αντιμεταναστευτικά συναισθήματα συνδυάστηκαν με τα αντιευρωπαϊκά, σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Όπως η Ελλάδα πρωτύτερα, η Ιταλία άλλαξε από μια πολύ φιλοευρωπαϊκή χώρα σε μια έντονα ευρωσκεπτικιστική εντός λίγων μηνών. Υπάρχουν πολλοί εσωτερικοί λόγοι για τα πολιτικά και τα κοινωνικά προβλήματα και στις δυο χώρες, αλλά η έλλειψη αλληλεγγύης της Ε.Ε. προς ένα ασθενέστερο μέλος που αναλαμβάνει το βάρος ενός ευρωπαϊκού προβλήματος, επιδείνωσε την κατάσταση» εκτιμά ο Guardian.

«Βόμβα» για το ευρώ από τον διάσημο οικονομολόγο Χ.Β. Ζιν

Μόνο λίγα βήματα απέχει η Ιταλία ως την έξοδό της από την Ευρωζώνη, προειδοποιεί ο καθηγητής Οικονομικών και πρώην Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (Ifo) του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν. Αυτό που θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη διαδικασία είναι, κατ’ αυτόν, οι ιδέες για την εισαγωγή παράλληλου νομίσματος.

Σε άρθρο του στην οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche, ο κ. Ζιν, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, προειδοποιεί ότι «αν η Γερμανία είναι απρόθυμη να χαρίσει χρήματα ή να δώσει εγγυήσεις για τις επόμενες γενιές, είναι μεγάλη η πιθανότητα η Ιταλία να εγκαταλείψει το ευρώ». Η πολιτική επανάσταση, τονίζει χαρακτηριστικά, «αναβλήθηκε αλλά δεν ακυρώθηκε», για να προσθέσει ότι δεν αποκλείεται ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Ιταλίας να πει «ή μας δίνετε χρήματα ή φεύγουμε».

Για τον κ. Ζιν, ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την συνοχή της Ευρωζώνης είναι η ιδέα που παρουσίασαν η Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα Πέντε Αστέρων περί ενός παράλληλου νομίσματος, προκειμένου να ορθοποδήσει η ιταλική οικονομία. Ο γερμανός οικονομολόγος θεωρεί μάλιστα το ενδεχόμενο αρκετά πιθανό μεσοπρόθεσμα, καθώς, όπως εξηγεί, κανένας άλλος δεν θα χρηματοδοτήσει το υψηλό έλλειμμα της Ιταλίας. «Ένα παράλληλο νόμισμα θα βοηθούσε την Ιταλία να θέσει υπό έλεγχο τους εταίρους της και να τους προσφέρει την επιλογή να εγκαταλείψει αμέσως την νομισματική ένωση», τονίζει.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση