HomeHL-9Κατέβηκαν στους δρόμους και έστειλαν το δικό τους ηχηρό μήνυμα

Κατέβηκαν στους δρόμους και έστειλαν το δικό τους ηχηρό μήνυμα

Στις απεργιακές συγκεντρώσεις στο Ηράκλειο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στους δρόμους κατέβηκαν για άλλη μια φορά, εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, άνεργοι, συμμετέχοντας στην απεργιακή συγκέντρωση, που είχε προγραμματιστεί το πρωί της Τετάρτης στο κέντρο της πόλης.

Σε ανακοίνωση της η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ αναφέρει: “Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ χαιρετίζει όλες και όλους τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες και τους συνταξιούχους που πήραν μαζικά μέρος από το πρωί στην Απεργιακή περιφρούρηση στην ΒΙΠΕ Ηρακλείου, στην Απεργιακή Συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας και στην Γεμάτη παλμό πορεία στους δρόμους του Ηρακλείου.

dav
dav

Στους χαιρετισμούς από τα Σωματεία, τις Επιτροπές Αγώνα και τους Φοιτητικούς Συλλόγους, δόθηκε ισχυρό μήνυμα αγώνα ενάντια στη φοροληστεία και τους πλειστηριασμούς, απαιτώντας μαζικούς διορισμούς σε Παιδεία και Υγεία, με βάση τις δικές μας ανάγκες. Τονίστηκε πως αρκετά ματώσαμε για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, στέλνοντας σαφές μήνυμα πως απαιτούμε ζωή, δουλειά με δικαιώματα.

Η κεντρική ομιλία εκφωνήθηκε από το Δημήτρη Βρύσαλη πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ. Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την ομιλία του, είναι τα εξής: «Η πραγματική κοινωνική συμμαχία των πολλών, αυτών που παράγουν τον πλούτο, είναι εδώ, κόντρα στη συμμαχία των εκμεταλλευτών και όλων όσων ηγεσιών νιώθουν σύμμαχοι τους. Απεργούμε σήμερα με τις σημαίες του αγώνα, με τα δικά μας αιτήματα και διεκδικήσεις, με τη δική μας λαϊκή συμμαχία.

Γνωρίζοντας ότι η ζωή μας, η ζωή των παιδιών μας δεν θα την υπερασπιστούν αυτοί που μας εκμεταλλεύονται, το κεφάλαιο και η εργοδοσία, με τους οποίους η συμμαχία των προθύμων καλεί τις λαϊκές οικογένειες να δράσουν… Ήρθε η ώρα να απαντήσουμε μαζικά στα αντιλαϊκά μέτρα, παλιά και νέα, στην κοροϊδία της κυβέρνησης για «καθαρή» έξοδο από τα μνημόνια.

Για εμάς τους εργαζόμενους ένας δρόμος υπάρχει: Ο δρόμος της οργάνωσης και της συλλογικής διεκδίκησης! Να αγωνιστούμε και να παλέψουμε με επίκεντρο τις ανάγκες μας. Όλοι εμείς έχουμε κοινό συμφέρον και κοινές ανάγκες, έχουμε καθήκον να ισχυροποιήσουμε τη δική μας κοινωνική συμμαχία, προτάσσοντας το δικό μας πλαίσιο που γεννήθηκε από τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες μας. Χωρίς το μόχθο και τη δουλειά μας, καμία επιχείρηση, καμία Δημόσια Υπηρεσία δε μπορεί να λειτουργήσει.

Εμείς είμαστε ο παραγωγός του πλούτου. Δεν θα ζήσουμε σαν σκλάβοι! Αγωνιζόμαστε για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών μας, για μια ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων και όχι των κερδών των μονοπωλίων, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης.

Η σημερινή αρνητική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στους χώρους δουλειάς και στη ζωή μας, δεν αλλάζει σκύβοντας το κεφάλι και καταπίνοντας τα νέα κυβερνητικά παραμύθια. Δεν αντιμετωπίζονται από τις συμμαχίες των «προθύμων» ΓΣΣΕ-ΑΔΕΔΥ που συμφώνησαν μαζί με το ΣΕΒ το εθνικό σχέδιο δράσης, είναι αυτοί που δεν έκανα τίποτα όταν η κυβέρνηση χτυπούσε το απεργιακό δικαίωνα όταν ψήφιζε τα 100 προ απαιτούμενα της 3 αξιολόγησης, είναι οι ίδιοι που υπέγραψαν την αθλιότητα της κυβέρνησης των586 ευρώ και 511 για τους νέους, είναι αυτοί που έχουν γίνει μόνιμοι κλακαδόροι της κυβέρνησης στα αναπτυξιακά συνέδρια, είναι αυτοί που έλεγαν ότι η απεργία είναι παρωχημένη μορφή δράσης και ταλαιπωρεί τον κόσμο, είναι η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, μαζί με τις πλειοψηφίες των Εργοδοτικών φορέων του Νομού, την Τοπική Διοίκηση σε δήμους και περιφέρειες, που προσπαθούν όλο αυτό το διάστημα να αποτραβήξουν τους εργαζόμενους από τις συλλογικές και κινηματικές διαδικασίες, να τους εγκλωβίσουν στην συμπόρευση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, την «ανάπτυξη» και την «ανταγωνιστικότητα», να οδηγήσουν με λίγα λόγια την εργατική τάξη να παλεύει κάτω από ξένη σημαία.

dav
dav

Τέλος, είναι εκείνες οι δυνάμεις που δεν γράφουν συμβασιούχους στα σωματεία στο δημόσιο. Από την άλλη, όσες δυνάμεις δήθεν κάνουν κριτική στο πλαίσιο αιτημάτων της συμμαχίας δεν μπορούν να κρύψουν ότι καλούν τους εργάτες να γίνουν απεργοσπάστες.

Δεν πιστεύουν στη δύναμη της ταξικής πάλης και διεκδίκησης γιατί ήταν πάντα συνοδοιπόροι και στυλοβάτες αυτών των ηγεσιών! Τώρα ανακάλυψαν τη δράση από τα κάτω… Κάνουν τους απατημένους από αυτές τις ηγεσίες σήμερα, όταν όλα αυτά τα χρόνια αυτές οι πλειοψηφίες ήταν υπέρ των κοινωνικών διαλόγων της κοινωνικής συναίνεσης Αυτό έκαναν οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε συλλόγους των δάσκαλων καθηγητών ,ερευνητών) με την αιτιολογία ότι τα αιτήματα της ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΑΔΕΔΥ είναι των εργοδοτών λες και οι προηγουμένας απεργίες και το πλαίσιο αιτημάτων της Πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ στήριζαν τους εργάτες και τις σύγχρονες ανάγκες τους…

Δεν αντιμετωπίζεται με καλέσματα αποχώρησής της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ από την κοινωνική συμμαχία όπως καλούν οι δυνάμεις της ΛΑΕ. Ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός είτε μεταμφιεσμένος, είτε συγκαλυμμένος, είτε με αγωνιστικό προσωπείο, είτε με άλλο, πάντα στόχο είχε να σύρει την εργατική τάξη στην αγκαλιά των επιδιώξεων του κεφαλαίου. Δεν αντιμετωπίζονται από αυτές τις δυνάμεις που δεν εμπιστεύονται εργατική τάξη που όλα αυτά τα χρόνια έκαναν το παν να αναδείξουν τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση ,μας καλούσαν να στηρίξουμε την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν στο δημοψήφισμα μαζί ήταν όλα τα χρόνια στα συνδικάτα σε κοινές παρατάξεις Εξάλλου ξέρουμε πολύ καλά την δράση τους

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα εδώ στην Κρήτη για το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων και την προσπάθεια επέκτασης τους έως τις 11:00 το βράδυ, όπως επίσης και την κατάργησης της Κυριακής Αργίας, με πρόσχημα τις τουριστικές περιοχές επιχειρούν να το διευρύνουν. Αλλά, με την Παρέμβαση των Σωματείων και των συνδικαλιστών, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, δεν τους πέρασε!!! Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να παρασυρθεί από τα λόγια της κυβέρνησης περί «μεταμνημονιακής» εποχής αφού όχι μόνο δεν φέρνουν ανακούφιση και λύτρωση για τον εργαζόμενο λαό αλλά θα ενισχύσουν την αντιλαϊκή επίθεση με βάση τα μνημόνια επιτήρησης της ΕΕ. Ούτε από τα αιτήματα της περιβόητης

συμμαχίας Είναι αποφασισμένοι να προστατέψουν τα κέρδη με νομιμοποίηση της εργασιακής ζούγκλας στους χώρους δουλειάς, με μισθούς πείνας, δουλειά τις Κυριακές, χωρίς ανάπαυση, χωρίς ανάσα. Η «ανάπτυξή» τους θα στηθεί στα συντρίμμια της ζωής και των δικαιωμάτων μας. Η επιστροφή στην ομαλότητα, όπως λένε, δεν σημαίνει ανάκτηση των απωλειών, κατάργηση των αντεργατικών – αντιασφαλιστικών νόμων που κατέκλυσαν τα τελευταία χρόνια τη ζωή μας. Δεν σημαίνει επιστροφή των μισθών, ανάκτηση όλων των εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων που διαλύθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Ανάπτυξη για λίγους – φτώχεια, ανεργία, λιτότητα για τους πολλούς!

Σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση δε διστάζει να μετατρέψει την Ελλάδα σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο πολέμου, για ν’ αναβαθμίσει τις επιδιώξεις του κεφαλαίου στο μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου της ευρύτερης περιοχής σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο. Για τα συμφέροντα των μονοπωλίων μας εμπλέκουν όλο και πιο βαθιά στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, φέρνουν όλο και πιο κοντά τον πόλεμο. Η σημερινή αρνητική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στους χώρους δουλειάς και στη ζωή μας, δεν αλλάζει σκύβοντας το κεφάλι και καταπίνοντας τα νέα κυβερνητικά παραμύθια.

Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τη ζωή μας! Κόντρα στα παραμύθια και τα αφηγήματα της κυβέρνησης για «δίκαιη» ανάπτυξη, επιστροφή στη «κανονικότητα», εθνική παραγωγική ανασυγκρότηση, με όπλο την καθημερινή αλήθεια της διαβίωσής μας διεκδικούμε τον πλούτο που παράγουμε».

Διαφήμιση
Διαφήμιση