HomeΚΡΗΤΗΕορτασμός Αγίου Πνεύματος και ημέρα της Φύσης και της Αντίστασης στην Βιάννο

Εορτασμός Αγίου Πνεύματος και ημέρα της Φύσης και της Αντίστασης στην Βιάννο

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με την παρουσία πολλών επισκεπτών  παρά τον άσχημο καιρό που επικρατούσε, έγινε και φέτος στο Οροπέδιο του Ομαλού  Βιάννου  χοροστατούντος του Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέα και των ιερέων του Δήμου, η εορτή  του Αγίου Πνεύματος.

Παράλληλα, όπως έχει  καθιερωθεί, εορτάστηκε η ημέρα της  Φύσης αλλά τιμήθηκε και η Εθνική  Αντίσταση που κορυφώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1943 στην Βιάννο.

viannos-agio-pnevma2

Στην μνήμη των πεσόντων έγινε τρισάγιο στον χώρο του μνημείου και κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Παύλο Μπαριτάκη, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων από τον Βουλευτή Ηρακλείου του Κ.Κ.Ε. Μανώλη Συντιχάκη, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ  από τον Δημήτρη Κονδυλάκη, εκ μέρους της  Ένωσης  Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου από τον Αντιπρόεδρο Εμμανουήλ  Καρακωσταντάκη, καθώς και από  τους εκπροσώπους της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο  Δήμαρχος Βιάννου στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην θυσία της Βιάννου που ήταν αποτέλεσμα ενός διαρκούς αγώνα αντίστασης καθ όλη την διάρκεια της κατοχικής περιόδου, μια θυσίας την οποία οι νεότεροι οφείλουν να διατηρούν ζωντανή και επίκαιρη, τιμώντας όλους όσοι έχασαν την ζωή τους στον αγώνα της ελευθερίας.

Μεταξύ άλλων ο κ. Μπαριτάκης ανέφερε: «Τα μηνύματα της ελευθερίας και των αγωνιστών της Αντίστασης αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα για όλους μας και ειδικότερα για την νέα γενιά».

viannos-agio-pnevma3

Ακόμη υπενθύμισε τον σεβασμό που πρέπει όλοι να δείχνουμε προς το φυσικό περιβάλλον, προστατεύοντας το με τις καθημερινές πράξεις και ενέργειες.    Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Πρόεδρο της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Αριστομένη Συγγελάκη ο οποίος  αναφέρθηκε για την Αντίσταση στην Βιάννο και τον αγώνα του λαού της που πληρώθηκε με αίμα και πλήθος νεκρών, όπου μέχρι και σήμερα δεν έχει αποδοθεί η δικαιοσύνη για τα εγκλήματα των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής. Μίλησε για την καταβολή των αποζημιώσεων εκ μέρους της Γερμανίας  η οποία μέχρι και σήμερα αρνείται να το πράξει καταπατώντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου.

Στην  εκδήλωση συμμετείχαν  ο Βουλευτής Ηρακλείου του Κ.Κ.Ε. Συντιχάκης Εμμανουήλ, ο Αντιδήμαρχος Εμμανουήλ Αγαπουλάκης, Δημοτικοί Σύμβουλοι,  Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του Δήμου, καθώς και οι Διοικητές του Αστυνομικού Τμήματος Βιάννου Υπαστυνόμος Νικήτας Μελεσάνακης, και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Βιάννου Πυρονόμος  Αβραάμ Βεισάκης.

Σ. Βαρδάκης: «Ιερή η υποχρέωσή μας να τιμούμε τους πεσόντες»

Στον Ομαλό Βιάννου, στη λειτουργία του Εσπερινού στο Άγιο Πνεύμα παρευρέθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, παρουσία πολλών επισκεπτών.

vardakhs-viannos

Με αφορμή την ημέρα τιμής στην Εθνική Αντίσταση και τον εορτασμό στη μνήμη των πεσόντων βιαννιτών, ο κ. Βαρδάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ο αγώνας των βιαννιτών που αντιστάθηκαν την περίοδο της κατοχής κατά του ναζισμού και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ολοκαυτώματα της Ευρώπης δεν μας δημιουργεί απλά καθήκον, αλλά ιερή υποχρέωση να τιμούμε, να θυμόμαστε αλλά και πάνω απ΄ όλα να παραδειγματιζόμαστε και με σύνεση ομοψυχία, ενότητα να προχωρούμε μπροστά».

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση