HomeHL-WorldΣκληρό παζάρι στην Ιταλία για συμβιβασμό και σχηματισμό κυβέρνησης

Σκληρό παζάρι στην Ιταλία για συμβιβασμό και σχηματισμό κυβέρνησης

Πέτρα του «σκανδάλου» ο Πάολο Σαβόνα που προορίζεται για το υπουργείο Οικονομικών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο προεδρικό μέγαρο της Ιταλίας αναμένεται να επιστρέψει σήμερα το απόγευμα ο Ιταλός εντολοδόχος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, για να παρουσιάσει στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα την πλήρη σύνθεση της νέας της κυβέρνησης με τα ονόματα των υπουργών.

Στη λίστα αυτή, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, επικαλούμενο τις μέχρι στιγμής διαρροές, περιλαμβάνεται και το όνομα του οικονομολόγου Πάολο Σαβόνα, για το κύριας σημασίας υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί, αφού η Λέγκα επιμένει ότι είναι ο μοναδικός της υποψήφιος για τη θέση αυτή. Ο Ματαρέλα θα προτιμούσε ένα πρόσωπο που να μην έχει εκφραστεί αρνητικά για το ενιαίο νόμισμα και τον ρόλο της Γερμανίας στην Ευρωζώνη.

Η εμπλοκή αυτή σηματοδοτεί την πιο οξεία σύγκρουση της ιταλικής προεδρίας της Δημοκρατίας με κάποιο από τα πολιτικά κόμματα στη φάση των διαβουλεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης που έχει ποτέ καταγραφεί.

Αυτές τις ώρες καταβάλλονται οι τελευταίες προσπάθειες για να βρεθεί συμβιβασμός. Διαφορετικά, η μόνη εναλλακτική εξέλιξη δείχνει να είναι ο διορισμός προσωρινής κυβέρνησης τεχνοκρατών και νέα προσφυγή στις κάλπες, μάλλον τον Οκτώβριο.

Χαρακτηριστική του κλίματος είναι η δήλωση του αρχηγού των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος έχει πει ότι η λύση «ή θα βρεθεί μέχρι σήμερα το βράδυ ή δεν πρόκειται να βρεθεί».

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση