HomeHL-GreeceΝίμιτς: Δεν έχουμε λύση -Θα συνεχίσουν στις Βρυξέλλες Κοτζιάς-Ντιμιτρόφ

Νίμιτς: Δεν έχουμε λύση -Θα συνεχίσουν στις Βρυξέλλες Κοτζιάς-Ντιμιτρόφ

Προσωρινό αδιέξοδο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νέα ανατροπή στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό. Λίγο μετά τις 18:30 ώρα Ελλάδος ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς έκανε μια δήλωση που αποτυπώνει ένα προσωρινό αδιέξοδο.

«Τα θέματα μεταξύ των δύο κρατών έχουν πολύ καλά διευκρινιστεί» είπε και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ακόμα επίλυση των δύο θεμάτων αλλά οι δύο πλευρές είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν ώστε να φτάσουν σε μια συμφωνία. «Οι δύο υπουργοί πηγαίνουν στις Βρυξέλλες και θα συνεχίσουν εκεί τον διάλογο, όπου οι διαπραγματεύσεις να εντατικοποιηθούν«. Ο ειδικός διαμεσολαβητής απέφυγε να απαντήσει εάν θα υπάρξει συνάντηση των πρωθυπουργών και πρόσθεσε ότι Τσίπρας και Ζάεφ γνωρίζονται και μπορούν να κανονίσουν οτιδήποτε.

Ο Μάθιου Νίμιτς μετά την ολοκλήρωση του β’ γύρου των συνομιλιών Κοτζιά-ΝτιμιτρόφΟ Μάθιου Νίμιτς μετά την ολοκλήρωση του β’ γύρου των συνομιλιών Κοτζιά-Ντιμιτρόφ

Η δήλωση Νίμιτς έγινε μετά την ολοκλήρωση του β’ γύρου των συνομιλιών Κοτζιά-Ντιμιτρόφ υπό τον ίδιο στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Νωρίτερα. ο κ. Ντιμιτρόφ φέρεται να είχε απορρίψει την ονομασία «Gorna Maκedonija» («Άνω Μακεδονία»), που ικανοποιούσε την ελληνική πλευρά.

Ο Νίκος Κοτζιάς, από την πλευρά του, ανέφερε ότι η ονομασία «Nova Macedonia” («Νέα Μακεδονία») δεν καλύπτει πλήρως τις ελληνικές ανησυχίες. Ετσι, έπεσε ξανά στο τραπέζι η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», (“Republika Severna Makedonija”) η οποία είναι πλέον και η πιο πιθανή ως τελική, σύμφωνα με πληροφορίες του Μιχάλη Ιγνατίου, και του hellasjournal.com.

Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικές πηγές η «διαπραγμάτευση συνεχίζεται στη βάση των τεσσάρων ονομάτων». Ενώ άλλες πηγές σχολιάζουν πως τα επικρατέστερα ονόματα είναι το Severna (Βόρεια) και Nova (Νέα) Μακεδονία ενώ το Vardarska (Μακεδονία του Βαρδάρη) χάνει έδαφος.

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στο erga omnes (η ονομασία να είναι για όλες τις χρήσεις) και απαιτεί να γίνουν οι αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές.

Ο β’ γύρος ξεκίνησε στις 16:37 ώρα Ελλάδος και ολοκληρώθηκε περίπου στις 18:30.

Χθες, και οι δύο πλευρές δεν προέβησαν σε δηλώσεις τηρώντας μία προσεκτική στάση. Μιλώντας την Τετάρτη, 23 Μαϊου, σε Έλληνες δημοσιογράφους, ο κ. Κοτζιάς είχε επισημάνει την ανάγκη να επιδείξει πραγματισμό η σκοπιανή πλευρά, ενώ ερωτώμενος εάν η διαπραγμάτευση θα διαρκούσε μία ή δύο μέρες, είχε απαντήσει ότι «αυτό θα το δούμε».

Σήμερα το απόγευμα, ο Έλληνας υπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση