HomeΚΡΗΤΗΤο προβλήματα της Ψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ στην… Βουλή

Το προβλήματα της Ψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ στην… Βουλή

Μετά από ερώτηση του Λευτέρη Αυγενάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) ανέφεραν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου,  κατά τη συνέντευξη τύπου του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, που δόθηκε χθες (21-05-2018).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η κατάσταση στην Ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ, δείχνει να έχει σοβαρά προβλήματα που ξεπερνούν τα όρια ασφαλείας. Εδώ και πολλούς μήνες το προσωπικό δεν επαρκεί και οι κλίνες είναι κατά πολύ λιγότερες σε αριθμό από όσους νοσηλεύονται στην κλινική. Οι συνθήκες αυτές επικρατούν, ενώ, ταυτόχρονα, καταγράφονται ιδιαίτερα αυξημένα περιστατικά στην Ψυχιατρική κλινική, η οποία απευθύνεται όχι μόνο σε ασθενείς του ν. Ηρακλείου, αλλά σε ασθενείς από ολόκληρη την Ανατολική Κρήτη.

Μάλιστα, το Σωματείο Εργαζομένων καταγγέλλει ότι συνάδελφοί τους, ιατροί και νοσηλευτές, παρόλη τη φιλότιμη και σκληρή προσπάθεια που καταβάλουν, ασκούν τα καθήκοντα τους σε ένα περιβάλλον με αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας, ενώ ταυτόχρονα οδηγούνται σε φυσική, ψυχική και επαγγελματική εξουθένωση.

Αντιστοίχως, εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση υπάρχει και στην Παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ, όπου με δυναμική 10 κρεβάτια, αντιστοιχεί σε 900.000 κατοίκους. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο ανησυχητική, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία, από τον Σεπτέμβρη του 2014 που στελεχώθηκε η κλινική με προσωπικό, πάνω από 1.500 παιδιά και έφηβοι έχουν επισκεφθεί και εξεταστεί στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία της κλινικής. Μάλιστα, με συνεχώς αυξανόμενη προσέλευση περιστατικών.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις ψυχιατρικές κλινικές (ενηλίκων, ανηλίκων) του ΠΑΓΝΗ. Η διοίκηση, παρότι έχει γνώση του ορίου ασφαλείας φιλοξενίας ασθενών στην κλινική και παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες του προσωπικού και των επιστημονικά υπευθύνων, αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, τα οποία αυξάνονται αντί να επιλύονται. Η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να υπάρχουν ασφαλείς κι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για το προσωπικό, άμεσα μέτρα για την αξιοπρεπή, ομαλή και ασφαλή λειτουργία των δύο ψυχιατρικών κλινικών (ενηλίκων, ανηλίκων), ασφαλείς, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας για τους νοσηλευόμενους και δημιουργία ξενώνα βραχείας νοσηλείας για εφήβους».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε άμεσα για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ψυχιατρικές κλινικές (ενηλίκων, ανηλίκων) στο ΠΑΓΝΗ;

  1. Ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου, ώστε να ενισχυθούν άμεσα με προσωπικό οι προαναφερόμενες κλινικές;
  2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την αναβάθμιση των δομών ψυχικής υγείας στην Κρήτη;».
Διαφήμιση
Διαφήμιση