HomeHL-GreeceΣκληρή κόντρα Τσίπρα- Κυριάκου για οικονομία και Ρουβίκωνες

Σκληρή κόντρα Τσίπρα- Κυριάκου για οικονομία και Ρουβίκωνες

Σε κλίμα εκλογών η συζήτηση στη Βουλή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε μετωπική αντιπαράθεση για την οικονομία και την ανομία, με επίκεντρο τη δράση του Ρουβίκωνα εξελίχθηκε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Οικονομία. Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε την πιθανότητα πιστοληπτικής γραμμής, μιλώντας για καθεστώς μεταμνημονειακής επιτροπείας, ενώ δέχθηκε τα σφοδρά πυρά του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιλεκτική ανοχή του σε ομάδες όπως ο Ρουβίκωνας.

Η δευτερολογία Τσίπρα: Σύρθηκε να καταδικάσει τις απειλές Ρουβίκωνα

Να καταδικάσει τις απειλές του Ρουβίκωνα κατά του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη σύρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη δευτερολογία του. Παρά την καταδίκη, ωστόσο, ο κ.Τσίπρας έσπευσε και πάλι να προσθέσει «ναι μεν, αλλά», αφού προσέτρεξε και πάλι σε συμψηφισμούς, κάνοντας αναφορές στις δηλώσεις του πρώην περιφερειάρχη Μακεδονίας Π. Ψωμιάδη και την ανάρτηση του δημάρχου Άργους περί προδοτών.

Ειδικότερα, ο κ.Τσίπρας , αφού είπε ότι καταδικάζει τις απειλές του «φερόμενου μέλους» του Ρουβίκων, συνέχισε: Σας ενόχλησε γι αυτό και όταν ο δήμαρχος ξυλοκοπήθηκε εσείς βγάλατε μια ανακοίνωση σχεδόν ίσων αποστάσεων με τα γνωστά «καταδικάζουμε την βία από όπου κι αν προέρχεται». Όταν ακούω σε ένα τόσο εμφανές περιστατικό να βγαίνει τέτοια ανακοίνωση βγάζω συμπέρασμα: τι από όπου κι αν προέρχεται; Δεν καταλάβατε από πού προέρχεται; Δεν θέλετε να το καταλάβετε. Αν είχα ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που λίγα λεπτά έβγαζε ανακοίνωση που έλεγε καλά του έκαναν του προδότη θα μπορούσα να σταθώ σήμερα;

Αν είχα στέλεχος μου να λέει μέτα από αυτή την επίθεση ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είναι πολιτικό τραβέλι θα μπορούσα να σταθώ.

Εσείς δεν τολμάτε να διαγράψετε τα στελέχη σας και αυτή είναι η διαφορά μας.

Μετά την μεταπολίτευση υπήρχε κόμμα ΕΠΕΝ που μάζεψε όλους τους νοσταλγούς της δικατορίας και επικεφαλής της νεολαίας ο κ. Βορίδης. Αργότερα όταν έγινε κυβέρνηση η ΝΔ με τον Κώστα Καραμανλή υπήρξε ο διαχωρισμός με την δημιουργία του ΛΑΟΣ που έκανε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Καραμανλή η οποία η κυβέρνηση Καραμανλή καλή ώρα είχε μια σαφή θέση στο Μακεδονικό.

Σήμερα ο χώρος αυτός που ηγήθηκε στον χώρο της ακροδεξιάς είναι στο κόμμα σας σε ηγετικές θέσεις.

Εκπροσωπώ μια παράταξη που έχει τραβήξει πολλά. Η Αριστερά σε αυτό τον τόπο ήταν πάντοτε στην θέση του διωκόμενου. Την βία του κράτους και του παρακράτους την έχει υποστεί επι χρόνια στα ξερονήσια και στους δρόμους. Από τον Λαμπράκη αι τον Τεμπονέρα μέχρι τον Πάυλο Φύσσα. Μην ανοίγετε τέτοιες συζητήσεις σε εμάς. Ξεχωρίστε τις λέξεις της πολιτικής ρητορικής από το μαρκάρισμα του τρικύκλου κ. Μητσοτάκη. Αυτά που έγιναν στην Θεσσαλονίκη θυμίζουν εποχές Γκοτζαμάνηδων.

Για το αίτημα Γεννηματά για εκλογές

Ο κ.Τσίπρας, παίρνοντας το λόγο για να δευτερολογήσει, ξεκίνησε απαντώντας στο αίτημα της Φώφης Γεννηματά για εκλογές, χαρακτηρίζοντας τον τόνο της «άκρως επιθετικό».

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, είπε:

-Άκρως επιθετικός ο τρόπος της κυρίας Γεννηματά, καμιά φορά υπερφίαλο και αλαζονικό λες και ξέχασε ο κόσμος ότι κυβερνούσε μαζί με το Σαμαρά εως πριν λίγα χρόνια. Την άκουα με στόμφο να ζητά εκλογές τώρα και να ασκεί κριτική στον κ. Μητσοτάκη ότι δεν ζητά και αυτός εκλογές σήμερα αλλά αφου βγει η χώρα από το μνημόνιο.

-Δεν έχω καταλάβει κυρίες και κύριοι της ΔΗΣΥ αν είναι η ίδια ή κάποιος άλλος που μου έστειλε μια επιστολή πριν λίγες ημέρες. Την έστειλε σε όλους του πολιτικούς αρχηγούς με την επιστολή επισήμαινε ποσο κρίσιμης εθνικής σημασίας είναι η αναθεώρηση του συντάγματος πριν κλείσει η παρούσα κοινοβουλευτική θητεία. Γιατί αν δεν γίνει η αναθεώρηση τότε θα πάει στις καλένδες του 2023. Αναρωτιέμαι αν είναι ο ίδιος άνθρωπος που μου έστειλε την επιστολή πριν λίγες εβδομάδες και αν ναι τι έχει αλλάξει και ζητά με επιτακτικό τρόπο εκλογές λίγες εβδομάδες πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και βγει η χώρα από το μνημόνιο

-Εκλογές τώρα σημαίνει ότι δεν βγαίνουμε από το μνημόνιο. Αυτή την ακραία πρόταση ούτε ο Μητσοτάκης δεν τόλμησε να το πει. Αν το έλεγε πρώτα οι δικοί του άνθρωποι στην αγορά θα τον έπαιρναν στο κυνήγι. Όπως ο κ. Μίχαλος. Ή θα έβγαιναν από τον σύνδεσμο τουριστικών επιχειρήσεων και θα έλεγαν ότι βρισκόμαστε φέτος στο καλύτερο καλοκαίρι περιμένοντας να σπάσει το ρεκόρ καθώς περιμένουμε πάνω από 30 εκατ. τουρίστες. Κυρίως όχι οι εκπρόσωποι της αγορας αλλά κάθε σοβαρός άνθρωπος εσείς όμως κυρία Γεννηματά ζητάτε εκλογες τώρα. Το επιχείρημά σας είναι πριν βγούμε από το μνημόνιο να ρωτήσουμε τον ελληνικό λαό. Σας έπισασε μεγάλη ανησυχία. Το δικό σας κόμμα δεν ρώτησε κανένα για να φέρετε το ΔΝΤ, να μας βάλετε στο 1ο και 2 μνημόνιο και να καταστρέψετε τα ασφαλιστικά ταμεία. Τώρα ζητάτε από εμάς λίγο πριν την ολοκλήρωση της συμφωνίας και την εκπλήρωση της εντολής που έδωσε σε εμάς ο λαός να πάμε σε εκλογές. Ευτυχώς την άποψη σας αυτή δεν την συμμερίζονται όλοι στην ΔΗΣΥ. Σας κάνει κακό να στοιχίζεστε πίσω από όσους θέλουν την αναβίωση της ολέθριας συμμαχίας Σαμαρά – Βενιζέλου ως σανίδα προσωπικής τους σωτηρίας.

-Εμάς δεν μας ακούτε. Τους συντρόφους σας στην ευρώπη δεν τους ακούτε; Δεν ακούσατε τον κ. Πούλμαν που κάλεσε όλα τα προοδευτικά κόμματα στην Ελλάδα να ενώσουν τις δυνάμεις στο κοινό δρόμο για το μέλλον της χώρας;

‘H την πρόσφατη τοποθέτηση σε εκδήλωση βιομηχάνων που καλούσατε να μην έρθουν επενδύσεις γιατί δεν υπάρχει σταθερότητα. Για εσάς υπάρχει η σταθερότητα των οφ σορ και της διαφθοράς.

Πόσα να πρωτοθυμηθεί κανείς. Η στάση σας κ. Μητσοτάκη πιστεύω ότι θα μείνει στην ιστορία γιατί θα μνημονεύεστε ως αρχηγός που μετέτρεψε μια ιστορική παράταξη σε κόμμα στείρας καταστροφολογίας και κινδυνολογίας και διαρκούς υπονόμευσης των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας. Εδω που φτάσατε θα το πιείτε το πικρό ποτήρι. Σε 2 μήνες αυτό που προσδοκά ο κόσμος και του υποσχεθήκατε αλλά δεν το καταφέρατε θα γίνει πραγματικότητα. Θα γίνει πραγματικότητα και δεν θα το έχετε πετύχει εσείς, θα το έχουμε πετύχει εμείς. Η ιστορία θα καταγράψει ότι εσείς χρεοκοπήσατε την χώρα και εμείς με σχέδιο και κόπο βγάλαμε τον τόπο από το έρεβος και οδηγούμε την χώρα σε περίοδο δίκαιης ανάπτυξης, ελπίδας και δικαιοσύνης.

Για το Σκοπιανό

Είπατε ότι είναι απαράδεκτο η ελληνική κυβέρνηση να συζητά την πρόταση της άλλης πλευράς. Η κυβέρνηση ξεκαθάρισε από την Σόφια πριν ακόμα γυρίσω πίσω, στην συνέντευξη τύπου ότι έχουμε ακόμα πολύ σημαντικό δρόμο να διανύσουμε παρότι έχουμε κάνει δρόμο για να έοχυμε συμφωνία και πως προτεραιότητα ε΄ναι η εξασφάλιση του erga omnes και συνταγματική αναθεώρηση. Σε αυτό είχαμε πρόοδο σημαντική. Ο κ. Ζάεφ δημόσια αποδέχθηκε την προοπτική σύνθετης ονομασίας erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση.. Αυτό δεν το είχατε ξαναδεί. Δεν είχαμε ξαναδεί και τόση πίεση να ασκείται στην εθνικιστική αντιπολίτευση της γειτονικής χώρας. Εμείς δηλώσαμε ότι διαπραγματευόμαστε στην βάση των 4 ονομάτων που περιλαμβάνονται στο πακέτο του Νίμιτς.

Δεν θα μιλήσω άλλο από την στιγμή που ο ΥΠΕΞ είναι στην Αμερική και αυριο θα ξεκινήσει παλι τις διαπραγματεύσεις.

Αυτή η κυβέρνηση δεν κρύβεται. Συζητά και διαπραγματεύεται . Εσείς κρύβεστε κυριε Μητσοτάκη. Εμείς δεν έχουμε διάθεση να καπηλευτούμε τα εθνικά θέματα όπως το έκανε ο κ. Σαμαράς που έριξε την κυβέρνηση του πατέρα σας. Εμείς συζητάμε και διαφωνούμε και συμφωνούμε αλλά δεν κρυβόμαστε.

Για την Οικονομία

Κάνατε εσκεμμένο λάθος οτι πήγαμε στις εκλογές του 2015 με πρόγραμμα θεσσαλονίκης. Το είπατε το συνειδητό ψέμα γιατί αυτό που σας πονά είναι ότι δώσαμε τις δυνάμεις σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση για να τιμήσουμε την εντολή του και όταν δεν μπορέσαμε ζητήσαμε πάλι την εντολή του λαού

Παρουσιάσατε κ. Μητσοτάκη ένα διάγραμμα με το 4ο τρίμηνο του 2017 συγκρίνοντας την Ελλάδα με άλλες χώρες. Όμως αυτές οι χώρες δεν εκτόξευσαν το χρέος τους στο 180% του ΑΕΠ όπως εγινε κατά την διάρκεια της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.

Δεν φαντάζομαι να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει.

Η Κύπρος έκανε κούρεμα καταθέσεων. Αυτό ζητάτε;

Εχω να σας καταθέσω και εγώ έναν πίνακα για την ανεργία. Δείχνει πως ξεκίνησε επι κυβέρνησης Παπανδρέου με ένα ανθρωπάκι να ανεβαίνει μια σκάλα αεροπλάνου. Επι Παπαπδήμου εκτοξεύτηκε και επι Σαμαρά έφτασε σε ραδιενεργά επίπεδα. Στις δικές μας ημέρες έκανε κατακόρυφη πτώση γι αυτό και το ανθρωπάκι είναι δύτης.

Μας είπατε ότι η καθαρή έξοδος είναι το νέο βρώμικο ψέμα του κ. Τσίπρα. Ωραίο σύνθημα. Αλλά είναι βρώμικο ψέμα και του κ. Γιουνκερ που είπε το ίδιο;

Μιλήσατε για την φορολογία και μείωση των συντελεστών και την ίδια ώρα λέτε ότι δεν θα αμφισβητήσετε το πλαίσιο των συμφωνιών. Μπορείτε να μας πείτε από πού θα καλύψετε το κενό. Πόσα σχολεία θα κλείσετε; Πόσα νοσοκομεία θα κλείσετε; Πόσο προσωπικό θα απολύσετε;

Η βίλα του Πάμπλο Ιγκλέσιας

Δεν αποφύγατε να ρίξετε το επίπεδο της συζήτησης αναμασώντας μια είδηση που είδαμε στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων λαϊκίστικης κοπής. Για τον Ποντέμος που πήρε με δάνειο ένα σπίτι. Μου κάνει εντύπωση που εσείς – λένε κάποιοι ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί – κ. Μητσοτάκη δεν αγόρασε σπίτι με οφ σορ ούτε είναι του Βολτέρου, ούτε δίπλα στο σπίτι του κ. Χριστοφοράκου. Να είστε πιο προσεκτικός. Με τις υγείες σας.

Μητσοτάκης: Οι Ρουβίκωνες διάλεξαν λάθος στόχο

«Διάλεξαν λάθος στόχο»: Με αυτό τον τρόπο απάντησε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μηταοτάκης στις απειλές σε βάρος του που διατυπώσε ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα. Ταυτόχρονα όμως, ο πρόεδρος της ΝΔ καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι έχει πολύ μεγάλη άνεση να διαστρεβλώνει γεγονότα και δηλώσεις και του κατηγόρησε ότι δείχνει επιλεκτική ανοχή σε αυτές τις ομάδες. «Δημοκρατική ομαλότητα και Ρουβίκωνες δεν πάνε μαζί και πρέπει να επιλέξετε ποιον θα προστατέψετε», είπε.

Τα βασικά σημεία της δευτερολογίας του προέδρου της ΝΔ :

Σας άκουσα στο τέλος να επαναλαμβάνετε το σύνθημα η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω και σκέφτηκα ότι κάτι μου θυμίζει. Είναι το σύνθημα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη του 1993. Σας το λέω γιατί τότε η εκλογή δεν πήγε για εμάς πολύ καλά.

Δέχθηκα επώνυμα καταγγελία από στέλεχος Ρουβίκωνα. Για όσο με αφορά μάλλον λάθος στόχο διάλεξαν. Σε εμένα και στην ΝΔ απειλές δεν περνάνε. Το πρόβλημα όμως είναι ότι εσείς κ. Τσίπρα και τις προηγούμενες ημέρες δεν δώσατε την σημασία στις υπόλοιπες αναρτήσεις του Ρουβίκωνα σχετικά με τις επιθέσεις στο ΣτΕ, στον δήμο Τήνου και με τις πορείες στις πρεσβείες.

Ο κ. Καλαϊτζίδης έγραψε ότι το ισόγειο του ΣτΕ ισοπεδώθηκε και δώσαμε ένα μήνυμα στα λαμόγια δικαστές. Πώς είναι δυνατόν να γίνονται ανεκτές τέτοιες αναρτήσεις. Επώνυμα τα λένε και το έρώτημα είναι τι κάνετε; Εχετε ποτέ συλλάβει καποιον από αυτούς τυς κυρίους. Όταν μπήκαν στην Βουλή τους δώσαμε και τα περιπολικά για να πάνε σπίτια τους. Δείχνετε επιλεκτική ανοχή σε αυτές τις ομάδες. Δημοκρατική ομαλότητα και Ρουβίκωνες δεν πάνε μαζί και πρέπει να επιλέξετε ποιον θα προστατέψετε

Εχετε πολύ μεγάλη άνεση να διαστρεβλώνετε γεγονότα και δηλώσεις. Αναφερθήκατε στο γεγονός ότι εμείς καταδικάσαμε την επίθεση χωρίς να πούμε ποιοι την έκαναν. Θέλωντας να έχουμε πολιτική ίσων αποστάσεων. Σας διαβάζω την ανακοίνωσή μας που λεει ότι οι δράστες της σημερινής φασιστικής επίθεσης πατριδοκάπηλων πρέπει να συλληφθούν. Ή δεν σας ενημερώνουν σωστά οι συνεργάτες σας ή ψεύδεστε.

Οσο για την προσπάθεια σας να πείτε ότι η ΝΔ έχει συγγένεια με την Χρυσή Αυγή, κοιτάξτε, εσείς μαζί με την Χρυσή Αυγή ρίξατε την προηγούμενη κυβέρνηση. Εσείς με την χρυσή αυγή προσπαθήσατε να αλλάξετε τον εκλογικό νόμο. Για κοιτάξτε λίγο προς τον συγκυβερνήτη σας. Συγκυβερνάτε με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ που λετε ότι είναι μετριοπαθές κέντρο. Δεν σοβαρευόμαστε λίγο; Μήπως κάτι δεν πάει κάλα στην συγκυβέρνηση; Ο κ. Καμένος έχει να εμφανιστεί κανά δίμηνο στην αίθουσα και δεν φαίνεται εξαιρετικά πρόθυμος. Το μόνο που σας ενώνει είναι ο εθνολαϊκισμός και η καρέκλα. Αυτά τα περι εκλεκτικής συγγένειας ΝΔ και Χρυσής Αυγής αφήστε τα. Αναφορικά με τον κ. Ψωμιάδη ρωτάτε λάθος άνθρωπο. Ρωτήστε την κυρία Γεννηματά καθώς στις τελευταίες εκλογές ψήφισε ΚΙΝΑΛ.

Για το Σκοπιανό μας είπατε ότι διαπραγματεύεστε και ότι είναι επιτυχία ότι οι σκοπιανοί φαίνεται να υιοθετούν όσα εμείς επιβάλαμε ως εθνική γραμμή. Όμως είδατε το τυρί και όχι την φάκα. Το πρόβλημα της ονομασίας του Ιλιντεν είναι ότι το ίδιο το όνομα αποτελεί σύμβολο αλυτρωτικών προθέσεων της χώρας. Σας ρώτησα αν απορρίψατε το όνομα και δεν απαντήσατε. Εικάζω ότι το ζήτημα αυτό είναι ακόμα στο τραπέζι. Απαντήστε αν το όνομα εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Προσέξετε όταν διαπραγματεύεστε μόνος σας και βράδυ γιατί τίποτα καλό δεν εχει προκύψει.

Για την Οικονομία

Δώσατε λάθος διάγραμμα για την ανεργία κ. Τσίπρα. Το διάγραμμα που καταθέσατε δείχνει την ραγδαία αποκλιμάκωση των σπρέντς επι Σαμαρά. Καλό είναι να κοιτάτε τι καταθέτετε.

Είναι σημαντικό το δημόσιο χρέος αλλά για τους πολίτες είναι εξίσου σημαντικό και το ιδιωτικό χρέος.

Το 2014 το άθροισμα οφειλών προς το Δημόσιο σε εφορία και ταμεία ήταν 85 δις ευρώ το 2017 εκτινάχθηκε στα 132 δις ευρώ και μετά αναλογίζεστε γιατί ζητάμε μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Το άθροισμα φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης είναι μη διαχωρίσιμο από τα ελληνικά νοικοκυριά.

Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Ποιά είναι η πρότασή σας για τη μεταμνημονιακή εποχή;

Παίρνοντας το λόγο μετά τη δευτερολογία του κ.Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων είπε: Δεν καταλαβαίνω ποια είναι η πρότασή σας για το πώς η Ελλάδα θα προχωρήσει στην μεταμνημονιακή εποχή.

Σας άκουσα να λέτε ότι η έξοδος στις αγορές είναι ναρκοπέδιο. Τώρα να λετε ότι δεν ζητάτε πιστοληπτική γραμμή. Τι ζητάτε ακριβώς;

Μένω με την απορία.

Αναφερθήκατε στις τιμές των σπρεντς και την διακύμανση 10ετών ομολόγων. Ο πίνακας που κατέθεσα δείχνει την αποτυχία του 2ου μνημονίου.

Το καλοκαίρι του 2014 αποκλιμακώθηκαν τα σπρεντς και έγινε προσπάθεια εξόδου στις αγορές με αποτυχία που επανέφερε την άνοδο των σπρέντς.

Σήμερα έχουμε 2 επιτυχημένες εξόδους στις αγορές και αποκλιμάκωση όλων των ομολόγων και διαπιστώνεται ότι υπάρχει αναταραχή σε σχέση με τις διεθνείς αγορές που οφείλεται στην Ιταλία. Αναρωτιέμαι όμως τι προτείνετε. Προτείνετε να μην προχωρήσουμε σε προσλήψεις και το πλεονάζον προσωπικό να φεύγει μπας και μειώσουμε τους συντελεστές φορολογίας. Διαφωνούμε και πιστεύουμε ότι η μέιωση φόρων θα έρθει το 2019 με την πολιτική μας. Καλοδεχούμενη η τοποθέτησή σας ότι λέτε να έρθουν οι επενδυτές. Εγώ μίλησα στην παρέμβασή σας στον ΣΕΒ όπου είπατε να φέρουν τα χρήματά τους επενδυτές στην Ελλάδα όταν αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα.

Καταγγέλλω την αδόκιμη επίθεση στην κα Γεννηματά σε σχέση με τον κ. Ψωμιάδη. Ορθώς είπατε ότι ψήφισε στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ αλλα πρόσφατα ψήφισε και στις δικές σας εσωκομματικές εκλογές.

Ο πρώτος γύρος της αντιπαράθεσης

Σε υψηλούς τόνους εξελίχθηκε ο πρώτος γύρος της σύγκρουσης του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή στα πλαίσια της προ ημερησίας συζήτησης για θέματα οικονομίας.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός αρκέστηκε μόνο στα θέματα οικονομίας χωρίς να κάνει καμία αναφορά σε κάποιο άλλο θέμα της επικαιρότητας ενώ εντύπωση έκανε το γεγονός ότι στην πρωτολογία του δεν έκανε καμία αναφορά στις απειλές του Ρουβίκωνα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε την πιθανότητα για προληπτική γραμμή στήριξης λέγοντας ότι «αυτό που για εμάς αποτελεί πάτωμα για εσάς αποτελούσε ταβάνι», τόνισε την ανάγκη να συγκεκριμενοποιηθεί «το καθεστώς μεταμνημονιακής επιτροπείας» ενώ απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες του ολιστικού σχεδίου επικεντρωνόμενος κυρίως στα εργασιακά και τις αμοιβές των εργαζομένων.

Αντίθετα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε από το θέμα των επιθέσεων του Ρουβίκωνα και κατά του Γιάννη Μπουτάρη αναρωτώμενος – με αφορμή το tweet του πρωθυπουργού ότι αυτοί που επιτέθηκαν στον κ. Μπουτάρη δεν ήταν αγανακτισμένοι και συγκεντρωμένο πλήθος – «τι εννοείτε; Ότι θα ήταν δικαιολογημένοι αν ήταν αγανακτισμένοι;». Κατηγόρησε, μάλιστα, την κυβέρνηση να παραιτηθεί αν δεν μπορεί να προστατεύσει τους Έλληνες κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «εσείς κάψατε την Αθήνα». Στο πεδίο της οικονομίας χαρακτήρισε «αόριστο ευχολόγιο» το ολιστικό πρόγραμμα, προειδοποιώντας για ενδεχόμενες νέες επιβαρύνσεις από τις ανοιχτές εκκρεμότητες της κυβέρνησης. Ζήτησε εκλογές «για να αναμετρηθεί η ασφάλεια απέναντι στο φόνο» και κάλεσε, τέλος, τον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί για το απαράδεκτο «Μακεδονία του Ίλιντεν».

Ο Τσιπρας αναγνώρισε την πιθανότητα προληπτική γραμμής

Στην έμμεση αναγνώριση της πιθανότητας προληπτικής γραμμής στήριξης για την Ελλάδα προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καθώς στην πρωτολογία του κατά τη συζήτηση στη Βουλή είπε ότι «αυτό που για εμάς αποτελεί πάτωμα για εσάς αποτελεί ταβάνι» αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα καθώς δεν έκανε σαφή απόρριψη μιας τέτοιας εκδοχής. Η αναφορά του συγκεκριμένα ήταν η εξής: στο τέλος του 2014 είχε συσσωρευτεί απώλεια ΑΠΕ 25% και ανεργία 27%. Έκλεινε τότε η 5η χρόνια μνημονίων με τα οικονομία της χώρας εκτροχιασμένα. Ακόμα και το πρωτογενές πλεόνασμα του Σαμαρά φαίνεται από αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ότι δεν ήταν πλεόνασμα. Παρά τις φαντασιοπληξίες εκείνης της εποχής περι success story και πιστοληπτική γραμμή για εμάς τώρα είναι πάτωμα ενώ για εσάς ταβάνι».

Την ίδια στιγμή επιχείρησε να περάσει το μήνυμα ότι είναι «αδιαπραγμάτευτη και οριστική εξέλιξη» πως τα Μνημόνια τον Αύγουστο το 2018 θα αποτελέσουν οριστικό παρελθόν.

Σύμφωνα με τον ίδιο η τέταρτη αξιολόγηση έκλεισε εντός χρονοδιαγράμματος και χωρίς καμία πρόσθετη επιβάρυνση παρά όσους καταστροφολογούσαν ότι θα φέρει πρόσθετη δημοσιονομική επιβαρυνση ότι θα μας αναγκάσουν να ψηφίσουμε και επιπλέον μέτρα «για άλλη μια ορά όμως οι καταστροφολογούντες απογοητεύθηκαν».

«Και θα απογοητευτούν ξανά τις επόμενες εβδομάδες με την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για τα δύο ανοικτά θέματα:

– Την συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Εργαζόμαστε εντατικά για να προσδιοριστούν αυτά τα μέτρα στο πλαίσιο των δεδομένων αποφάσεων του περασμένου Ιουνίου. Αυτή η εξέλιξη θα είναι καθοριστική για να σταλεί ηχηρό μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα

– Το δεύτερο είναι το καθεστώς μεταμνημονιακής επιτροπείας όπως ήταν και σε άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια. Δεν συνιστά αυτό που ορισμένοι εύχονται δηλαδή παράταση μνημονίου και εξωτερικών καταναγκασμών. Μπορεί να μην αρέσει σε πολλούς να το ακούν αλλά εγώ θα το λέω ξανά και ξανά. Η Ελλάδα μετά από 8 χρόνια μεγάλης περιπέτειας και κρίσης βγαίνει επιτέλους από αυτή την περιπέτεια. Τον Αυγουστο του 2018 τα μνημόνια αποτελούν οριστικά παρελθόν για τον τόπο και αυτή είναι αμετάκλητη οριστική εξέλιξη».

Αυτοαποθεώθηκε για ανάπτυξη 1,5%

«Δεν ήταν αυτονόητη συνέπεια και δεν ήταν εξέλιξη που προδίκαζε το μέλλον της χώρας στο τέλος του 2014» υποστήριξε ο πρωθυπουργός ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί νέος μποναμάς σε συνταξιούχους στο τέλος του 2018 αν και η οικονομία, όπως είπε, τρέχει με ρυθμό 1,5%.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε μια καταγραφή όσων κατά τον ίδιο πέτυχε η κυβέρνηση. «Η οικονομία τρέχει με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Κλείνει σιγά σιγά η μεγάλη πληγή της ανεργίας καθώς σε 3 χρόνια μειώθηκε πάνω από 7 μονάδες. Την ίδια στιγμή η αδήλωτη εργασία έπεσε από το 19% στο 13%. Το 2017 έκλεισε με νέα δημοσιονομική υπεραπόδοση. Το 2016 και 2017 δώσαμε κοινωνικό μέρισμα που αγγίζει 2 δισ. ευρώ σε όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη. Θεωρούμε ότι θα καταφέρουμε να πράξουμε το ίδιο και το 2018 με βάση τις δημοσιονομικές μας προβλέψεις. Σήμερα έχουμε στα χέρια μας μια λύση για το χρόνιο αγκάθι του δημόσιου χρέους που ευελπιστούμε ότι θα είναι η θετική αυλαία ότι θα είναι το καθοριστικό σημείο που θα διαμορφώσει το πλαίσιο οριστικής εξόδου από το μνημόνιο».

Το ολιστικό σχέδιο πρέπει να συζητηθεί πλατιά και να υπάρξει αντιπαράθεση

Μιλώντας για το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην, όπως τη χαρακτήρισε, κεντρική ιδέα του σχεδίου. «Η ανάκαμψη των οικονομικών μας απασχολεί εξίσου με την ανάκαμψη της εργασίας και την αύξηση των θέσεων εργασίας. Μας απασχολεί εξίσου και το ζήτημα της ποιότητας της εργασίας και των αμοιβών. Η Ελλάδα δεν υπάρχει αμφιβολία διαθέτει ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να αξιοποιηθούν σε τομείς που μπορεί να παράξει πλούτο. Για να ενισχυθούν οι τομείς χρειάζονται πόροι και χρηματοδοτικά εργαλεία. Η χώρα έχει στην διάθεσή της όχι μόνο τους πόρους του ΠΔΕ και του ΕΣΠΑ. Είμαστε πρώτοι πανευρωπαϊκά στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Είναι και το πακέτο Γιουνκέρ. Υπάρχουν και οι πόροι της Ευρωπαϊκής τράπεζας επενδύσεων».

Εξήγγειλε ότι δέσμευση της κυβέρνησης είναι να συρρικνωθεί η μαύρη εργασία «με στόχο σε βάθος 3ετίας να φθάσει στο 5%». «Η αδήλωτη εργασία να πάψει να αποτελεί τον κανόνα. Εχει περιοριστεί αλλά δεν είναι αρκετό» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει πλατιά συζήτηση και αντιπαράθεση για το σχέδιο της κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «μεγάλο ζήτημα» τις συλλογικές διαπραγματεύσεις «που επανέρχονται». «Αυτό που οι νεοφιλελεύθεροι ονομάζετε ελεύθερο ανταγωνισμό εμείς το ονομάζουμε εργασιακό μεσαίωνα. Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν κοινή αφετηρία δικαιωμάτων» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε «για εμάς δεν υπάρχει ουσιαστική ανάπτυξη χωρίς αύξηση των μισθών. Εκκινώντας από τον κατώτατο μισθό σταδιακά θα υπάρξει αύξηση και των υπολοίπων αμοιβών. Η προσπάθεια να στηριχθεί η οικονομία στην μείωση μισθών είναι επιδότηση στον μη καινοτόμο εργοδότη».

Επίθεση σε αντιπολίτευση και Μητσοτάκη

Ανεβάζοντας τους τόνους κατά της αντιπολίτευσης είπε ότι «θα περίμενε κανείς ότι η θετική προοπτική για τον τόπο θα ήταν καλοδεχούμενη εξέλιξη από όλες τις πτέρυγες. Όμως η αξιωματική αντιπολίτευση ενοχλείται. Συνεχίζει εμμονικά την ίδια γραμμή που κράτησε όλη αυτή την πορεία της καταστροφολογίας. Σας απαριθμώ τι λέτε: λέτε ότι δεν υπάρχει τέλος μνημονίου, δεν ανακάμπτει η οικονομία, πως δεν θα πάρουμε τίποτα για το χρέος και ότι δεν πρέπει να βγούμε αυτοδύναμα στις αγορές αλλά να αναζητήσουμε όσα εσείς επιδιώκατε δηλαδή την πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Είστε κολλημένοι σε αυτές τις θέσεις ανεξάρτητα από τις εξελίξεις. Λέτε τα ίδια που λέγατε πριν κλείσει η 2η αξιολόγηση ενώ τώρα είμαστε στην 4η αξιολόγηση. Χάνετε την όποια αξιοπιστία έχετε. Πώς να πάρουν στα σοβαρά οι πολίτες μια πολιτική δύναμη που διαψεύδεται εδώ και 3 χρόνια παταγωδώς σε όσα λέει. Τι να πρωτοθυμηθώ; Την βεβαιότητά σας ότι δεν θα έκλεινε η πρώτη αξιολόγηση; Την σιγουρία σας ότι ο περιβόητος κόφτης θα ενεργοποιούταν το 2017., Την επιμονή σας ότι δεν θα έχουμε δημοσιονομικό χωρο για αντίμετρα; Ή να θυμηθώ την χυδαία επένδυσή σας στην πιθανή αδιαλλαξία των δανειστώ στα εργασιακά το περιβόητο «βάστα ΔΝΤ». Πέρα από τις καταστροφολογικές σας προβλέψεις προσπαθήσατε την καταστροφολογία σας να την κάνετε πραγματικότητα. Να θυμίσω τις δηλώσεις στελεχών σας για φυγή καταθέσεων. Τις επισκέψεις σας στο Βερολίνο όπου ζητούσατε να σταθούν οι δανειστές σκληρά απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση; Turn off for: Greek

Ή την πρόσφατη τοποθέτηση σε εκδήλωση βιομηχάνων που καλούσατε να μην έρθουν επενδύσεις γιατί δεν υπάρχει σταθερότητα. Για εσάς υπάρχει η σταθερότητα των οφ σορ και της διαφθοράς».

Συνεχίζοντας στον ίδιο ρυθμό επιτέθηκε προσωπικά κατά του κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι «η στάση σας πιστεύω ότι θα μείνει στην ιστορία γιατί θα μνημονεύεστε ως αρχηγός που μετέτρεψε μια ιστορική παράταξη σε κόμμα στείρας καταστροφολογίας και κινδυνολογίας και διαρκούς υπονόμευσης των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας. Εδω που φτάσατε θα το πιείτε το πικρό ποτήρι. Σε 2 μήνες αυτό που προσδοκά ο κόσμος και του υποσχεθήκατε αλλά δεν το καταφέρατε θα γίνει πραγματικότητα. Θα γίνει πραγματικότητα και δεν θα το έχετε πετύχει εσείς, θα το έχουμε πετύχει εμείς. Η ιστορία θα καταγράψει ότι εσείς χρεοκοπήσατε την χώρα και εμείς με σχέδιο και κόπο βγάλαμε τον τόπο από το έρεβος και οδηγούμε την χώρα σε περίοδο δίκαιης ανάπτυξης, ελπίδας και δικαιοσύνης».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση