HomeHL-EconomyΣτο Μαξίμου αγχώνονται για το χρέος – Φοβούνται τη στάση της Γερμανίας

Στο Μαξίμου αγχώνονται για το χρέος – Φοβούνται τη στάση της Γερμανίας

Γι αυτό προσπαθούν να τρέξουν τα προαπαιτούμενα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μετά την απόφαση για το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας με τους θεσμούς, στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης στρέφουν το ενδιαφέρον τους στο Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης, οπότε και θα ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι η πορεία της Ελλάδας για έξοδο από το πρόγραμμα θα εξαρτηθεί από την έκβαση της συζήτησης για το χρέος. Και δεν περνά απαρατήρητο ότι στο φόντο των οικονομικών αναταράξεων που προκαλεί η κατάσταση στην Ιταλία, τα ελληνικά ομόλογα έχουν πάρει την ανιούσα, παρότι η αξιολόγηση έκλεισε. Στο μεταξύ, η δυνατότητα της Ελλάδας να ανακτήσει την αυτοδύναμη πρόσβαση στις αγορές με βιώσιμα επιτόκια προϋποθέτει την επαρκή ελάφρυνση του χρέους.

Γνωστή είναι η σκληρή στάση της Γερμανίας που από τη μία αρνείται την αυτόματη λειτουργία του γαλλικού μηχανισμού, της ρήτρας ανάπτυξης, και επιμένει να θέλει να την εξαρτήσει από προϋποθέσεις πολιτικής και μεταρρυθμίσεις. Ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζεται και φειδωλή ως προς την διάρκεια επιμήκυνσης των ελληνικών ομολόγων που είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί. Πράγμα που δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα ως προς την τελική στάση του Ταμείου με κυβερνητικά στελέχη να εκτιμούν κατά πληροφορίες του iefimerida ότι επιθυμεί διακαώς να συμμετέχει στο πρόγραμμα ακόμα και αν αυτό σημαίνει οτι θα κάνει «εκπτώσεις» στις θέσεις του.

Τσίπρας: τρέξτε τα προαπαιτούμενα για να μην μεταθέσουν το χρέος

Υπό αυτά τα δεδομένα, ο Πρωθυπουργός τόνισε χθες στους υπουργούς να έχουν ολοκληρώσει την αξιολόγηση και τα προαπαιτούμενα μέχρι τις 10 Ιουνίου. Καθώς οι Γερμανοί πολύ εύκολα μπορούν να βρουν «πάτημα» και αφορμές για να καθυστερήσουν ή να δημιουργήσουν προβλήματα για τη ρύθμιση του χρέους και την τελική έξοδο από το Πρόγραμμα.

Αγωνία για το χρονοδιάγραμμα

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του (real fm) εμφανίστηκε μεν αισιόδοξος, πλην όμως αρκετά επιφυλακτικός. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θύμισε ότι η ελληνική πλευρά έχει υποχρέωση να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα και οι θεσμοί να προχωρήσουν τη συζήτηση για το χρέος. Και…ξορκίζοντας πάσης φύσεως καθυστερήσεις τόνισε πως «η απόφαση του περσινού Eurogroup δίνει το βασικό πλαίσιο για να καταλήξουμε στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση