HomeΚΡΗΤΗΜε λαμπρότητα ο εορτασμός για την Μάχη του Κοψά

Με λαμπρότητα ο εορτασμός για την Μάχη του Κοψά

Στο ύψωμα «Κοψάς» της Ανώπολης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η εκδήλωση μνήμης και απόδοσης φόρου τιμής στους πεσόντες στη «Μάχη του Κοψά», σε όσους υπερασπίστηκαν την ελευθερία του τόπου και της πατρίδας, σε όσους αγωνίστηκαν για τα ιδανικά του πολιτισμού μας κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερα λαμπρότητα χθες, στο ύψωμα «Κοψάς» της Ανώπολης όπου βρίσκεται ο Ιερός Ναός του Προφήτη Ηλία και το μνημείο πεσόντων.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Χερσονήσου με τη συνεργασία της Ενορίας Ταξιαρχών Ανώπολης Δήμου Χερσονήσου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανώπολης, του Πολιτιστικού Συλλόγου Γουρνών, του Πνευματικού Κέντρου «΄Αξιον Εστί» Κοκκίνη Χάνι .

small_20-5-18-kopsas

Στην εκδήλωση συμμετείχε πλήθος κόσμου, ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Ηρακλείου, κκ. Σωκράτης Βαρδάκης και Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Διοικητής της ΣΕΑΠ, Κωνσταντίνος Λιόντος, ο Διοικητής της 133 Σ.Μ., κ. Ιωάννης Σγουράκης ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ηρακλείου, κ. Εμμ. Μαυριτσάκης και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, κ. Γιώργος Πιτσούλης. Παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των τοπικών πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων, των σχολείων, καθώς και συγγενείς των αγωνιστών στη «Μάχη του Κοψά».

small_20-5-kopsas

Για το ιστορικό της ημέρας μίλησε η φιλόλογος, κ. Βασιλική Αλεξάκη.

Η νεοσύστατη Χορωδία Δήμου Χερσονήσου ερμήνευσε πατριωτικά τραγούδια υπό τη Διεύθυνση του μαέστρου, κ. Κώστα Παπαδάκη.

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου λαμβάνοντας υπόψη την υπερτοπική σημασία της συγκεκριμένης ιστορικής μάχης στην Ανώπολη και την αναγκαιότητα να διατηρηθεί η συλλογική μνήμη έχει ήδη ομόφωνα αποφασίσει (απόφ. ΔΣ 210/2018) τον ορισμό της Μάχης του Κοψά – 20 Μαϊου (πρώτη ημέρα ρίψης των Γερμανών αλεξιπτωτιστών στο πεδίο της μάχης), ως ιστορικού χαρακτήρα τοπική εορτή. Επίσης, αποφάσισε τον ορισμό της ως ημέρα αργίας με ισχύ για το σύνολο της διοικητικής περιφέρειας του Δήμου Χερσονήσου.»

Διαφήμιση
Διαφήμιση