HomeHL-EconomyBloomberg: Στις τράπεζες βασίζεται το αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδας

Bloomberg: Στις τράπεζες βασίζεται το αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδας

110 σελίδες το σχέδιο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την τόνωση της ανάπτυξης, μετά την έξοδο από μία οκταετή περίοδο με σκληρούς όρους μνημονίων, περιστρέφεται γύρω από έναν κεντρικό πυλώνα, τις τράπεζες, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Το σχέδιο των 110 σελίδων, που θα παρουσιάσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο και το οποίο έχει στην κατοχή του το πρακτορείο προσδιορίζει ως κορυφαία προτεραιότητα την μείωση των κόκκινων δανείων, την άρση των capital controls και τη βελτίωση της διακυβέρνησης των τραπεζών.

«Τέτοιου είδους βήματα θα επιτρέψουν στον τραπεζικό τομέα να υπηρετήσει τις αυξανόμενες ανάγκες της πραγματικής οικονομίας» επισημαίνεται στο σχέδιο. Επιπλέον γίνεται αναφορά στις συνεταιριστικές τράπεζες μέσω των οποίων θα χρηματοδοτηθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιφέρειας.

Η διατήρηση επαρκών επιπέδων κεφαλαίου στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες του έθνους είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο της στρατηγικής.

Ο τραπεζικός τομέας της Ελλάδας είναι ο πιο συγκεντρωμένος στην ευρωζώνη, καθώς οι συστημικές τράπεζες κατέχουν το 96% περίπου των συνολικών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων», σύμφωνα με το έγγραφο.

Τονίζεται ακόμη ότι προβλέπεται μια σειρά εργαλείων για τη χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε συνδυασμό με άλλους φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που θα υποστηρίξουν την οικονομία σε συνδυασμό με το σχέδιο για μια ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση