HomeHL-WorldΣυγκεχυμένες πληροφορίες για κατάπαυση του πυρός στη Δαμασκό

Συγκεχυμένες πληροφορίες για κατάπαυση του πυρός στη Δαμασκό

Θα απομακρυνθούν από το σημείο οι τζιχαντιστές, διαψεύδουν τα συριακά ΜΜΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός σε προάστιο νότια της Δαμασκού, όπου παραμένουν οχυρωμένοι οι τελευταίοι τζιχαντιστές στην περιοχή, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάνοντας λόγο για απομάκρυνσή τους.

Έπειτα από ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον του τελευταίου θύλακα του Ισλαμικού Κράτους νότια της Δαμασκού, το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ έχει καταφέρει να ανακαταλάβει μεγάλο μέρος του τελευταίου προπυργίου των τζιχαντιστών στην περιοχή.

«Τέθηκε σε ισχύ κατάπαυση του πυρός από τις 12:00 και για μια διάρκεια πέντε ωρών, αλλά τηρείται πλέον εννέα ώρες» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της ΜΚΟ Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

«Η αναστολή των εχθροπραξιών είναι το πρελούδιο της απομάκρυνσης των μαχητών του ΙΚ προς τη συριακή μπάντια (σ.σ. την έρημο) με βάση μια συμφωνία που είχε κλειστεί πριν από την έναρξη της επίθεσης» των δυνάμεων του καθεστώτος, συνέχισε ο ίδιος. Η μεταφορά των τζιχαντιστών θα ξεκινήσει «μέσα στις επόμενες ώρες».

Την άγραφη αυτή συμφωνία διαπραγματεύτηκαν οι Ρώσοι και παλαιστίνιοι πρόσφυγες στη Συρία, που υποστηρίζουν το καθεστώς του προέδρου Άσαντ, με εκπρόσωπους του ΙΚ, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας αρνήθηκαν ότι συνήφθη οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία. «Δεν υπάρχει καμιά συμφωνία ανάμεσα στον συριακό αραβικό στρατό και την τρομοκρατική οργάνωση Ντάες (το ΙΚ στα αραβικά) για τη συνοικία Χατζάρ αλ Ασουάντ. Οποιαδήποτε πληροφορία μεταδίδεται περί αυτού δεν είναι ακριβής» δήλωσε στρατιωτική πηγή, σύμφωνα με το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους έχουν ήδη καταλάβει τη συνοικία Καντάμ, αλλά οι μάχες για την ανακατάληψη της Χατζάρ αλ Ασουάντ εκτυλίσσονται αργά και με πολλές απώλειες.

Οι τζιχαντιστές διατηρούν υπό τον έλεγχό τους πλέον λιγότερο από το 70% του καταυλισμού παλαιστίνιων προσφύγων Γιάρμουκ, που αποτελεί προάστιο της Δαμασκού, κι ένα μέρος της συνοικίας Τανταμούν, βόρεια του καταυλισμού. Στις μάχες έχουν σκοτωθεί τον τελευταίο μήνα 56 άμαχοι και 464 αντιμαχόμενοι, ανάμεσά τους 251 άνδρες των δυνάμεων του καθεστώτος, πάντα κατά το συριακό Παρατηρητήριο.

Αν καταφέρει να ανακαταλάβει και τα τελευταία εδάφη που κατέχουν οι τζιχαντιστές, το καθεστώς θα ανακτήσει τον έλεγχο όλης της πρωτεύουσας και των περιχώρων της για πρώτη φορά από το 2012. Το ΙΚ, που είδε το «χαλιφάτο» που εγκαθίδρυσε το 2014 σε μέρος του Ιράκ και της Συρίας να καταρρέει καθώς βρέθηκε αντιμέτωπο με ταυτόχρονες επιθέσεις σε πολλά μέτωπα, δεν ελέγχει πλέον παρά λιγότερο από το 5% της συριακής επικράτειας, κυρίως περιοχές της ερήμου, στο κεντρικό και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, και νότια της πρωτεύουσας.

newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση