HomeHL-GreeceΜακεδονία του Ίλιντεν… τέλος

Μακεδονία του Ίλιντεν… τέλος

Όλες οι εξελίξεις σε Αθήνα-Σκόπια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Περίπου… 24 ώρες κράτησε το σενάριο με το Μακεδονία του Ιλιντεν, ως όνομα μέρος της λύσης για το σκοπιανό.

Η πρόταση που έριξε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ απορρίφθηκε από το κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, ως αλυτρωτικό και έτσι ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα έστειλε μήνυμα στη σκοπιανή πλευρά ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να συνεχίσει με την εξεύρεση ενός ονόματος με χρονικό ή γεωγραφικό προσδιορισμό.

Το… Ιλιντεν τέλος άρχισε να διαφαίνεται από τη στροφή που έκανε η Αθήνα το απόγευμα, όπως διαφάνηκε από δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου, ενώ ακολούθως ήρθε η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου για να το επιβεβαίωσει.

Η ανακοίνωση… ταφόπλακα του Ιλιντεν, από το Μαξίμου

Το Μέγαρο Μαξίμου σε ανακοίνωσή του το απόγευμα καλωσόρισε την πρόθεση της ΠΓΔΜ για εξεύρεση λύσης με υιοθέτηση ονόματος erga omnes, τόνιζε ωστόσο ότι ενθαρρύνουμε τους γείτονές μας να συνεχίσουμε από κοινού να εργαζόμαστε για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου έχει ως εξής:

Καλωσορίζουμε την αποδοχή από πλευράς ΠΓΔΜ ότι λύση στο ονοματολογικό δε μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις έναντι όλων.

Ωστόσο, ενθαρρύνουμε τους γείτονές μας να συνεχίσουμε από κοινού να εργαζόμαστε για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, όπως ακριβώς προβλέπει και η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς.

Τέλος επισημαίνουμε ξανά ότι η λύση αυτή καθώς και οι προβλέψεις κατά του αλυτρωτισμού πρέπει να κατοχυρωθούν με Συνταγματική Αναθεώρηση.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα, κυβερνητικός αξιωματούχος εξέφραζε τις επιφυλάξεις του για το όνομα «Μακεδονία του Ιλιντεν» και εμφανιζόταν προβληματισμένος, μετά και τα όχι που εισέπραξε από την αντιπολίτευση.

Το tweet Ζάεφ

Είχε προηγηθεί ένα tweet του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ ο οποίος έγραψε ότι «H δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν είναι μια λύση για την οποία είμαι έτοιμος να προχωρήσω μπροστά», προφανώς μετά από τη συνάντηση που είχε με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης των Σκοπίων.

Τα 4 όχι της αντιπολίτευσης

Πρώτος απέρριψε την πρόταση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο ενημέρωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, ενώ την ίδια στάση υιοθέτησαν και οι Φώφη Γεννηματά, Δημήτρης Κουτσούμπας και Βασίλης Λεβέντης, τους οποίους ενημέρωσε τηλεφωνικά ο κ. Τσίπρας το πρωί του Σαββάτου.

«Η κυβέρνηση δεν έχει υιοθετήσει την πρόταση “Μακεδονία του Ιλιντεν”, διότι πρέπει να υπάρχει συμφωνία για ονομασία erga omnes και αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ», είπε ο πρωθυπουργός στην Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απάντησε στον κ. Τσίπρα ότι είναι απολύτως αρνητική με αυτή την ονομασία. «Πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού, αναθεώρηση του συντάγματος και ονομασία erga omnes με γεωγραφικό προσδιορισμό», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης, στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, σημείωσε τις επιφυλάξεις του για το νέο όνομα που ακούστηκε και επισήμανε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση. «Περιμένουμε την τελική συμφωνία», ανέφερε ακόμη, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να συνεδριάσουν τα όργανα του Κινήματος Αλλαγής για την επίσημη τοποθέτηση.

Κάθε αντίθετος, ακόμη κι αν έχουν καλυφθεί οι προϋποθέσεις που θέτει η κυβέρνηση, εμφανίστηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Ακόμη κι αν είχαν λυθεί όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, όπως ο αλυτρωτισμός και η αλλαγή του συντάγματος, διαφωνώ με το όνομα γιατί δεν έχει γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά εθνοτικό», ήταν η τοποθέτηση του γ.γ. του ΚΚΕ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Τέλος, ο κ. Λεβέντης στην επικοινωνία που είχε με τον κ. Τσίπρα επανέλαβε την πάγια θέση του ενάντια στη χρήση του όρου «Μακεδονία».

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων είπε στον πρωθυπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το «Μακεδονία του Ιλιντεν» είναι το χειρότερο από όλα τα άλλα ονόματα και εξέφρασε την άποψη ότι έπεσε στο τραπέζι για να «καεί». Ο κ. Λεβέντης εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο τέλος θα καταλήξουν στο όνομα «Nova Makedonija», ενώ εκείνος από την πλευρά του προτείνει το «Σκόπια».

Στη συνομιλία τους, ο κ. Τσίπρας επισήμανε στον κ. Λεβέντη ότι πρόκειται για μία ιστορική ευκαιρία, ενώ συμπλήρωσε ότι εφόσον τα Σκόπια δεχθούν τις «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε.

Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από την τηλεφωνική ενημέρωση του πρωθυπουργού στον Κυριάκο Μητσοτάκη, την Παρασκευή, η ΝΔ σε ανακοίνωσή της τόνιζε ότι είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση οποιοδήποτε όνομα με τον όρο Ιλιντεν, γιατί επιβεβαιώνει και ενισχύει τον αλυτρωτισμό.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση