HomeHL-WorldΠαλαιστίνη: Ανακλήθηκαν οι πρέσβεις των χωρών που πήγαν στα εγκαίνια

Παλαιστίνη: Ανακλήθηκαν οι πρέσβεις των χωρών που πήγαν στα εγκαίνια

Της νέας πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ισραήλ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακάλεσε τους απεσταλμένους της στη Ρουμανία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία και την Αυστρία, καθώς οι πρεσβευτές τους παρευρέθηκαν στα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

Η δήλωση του υπουργείου εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής είπε ότι οι πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ είχαν παραστεί στην εκδήλωση την Κυριακή, μια ημέρα πριν οι ΗΠΑ ανοίξουν την πρεσβεία του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.

Η κίνηση της πρεσβείας και η αναγνώριση από την Ουάσινγκτον, της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, εξόργισε τους Παλαιστίνιους, οι οποίοι θεωρούν τον ανατολικό τομέα της πόλης, που κατέχει το Ισραήλ, πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους.

Το υπουργείο «βλέπει αυτή τη συμμετοχή ως σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που επιβεβαιώνουν ότι η Ιερουσαλήμ έχει κατακτηθεί από το 1967 και απαγορεύει στις χώρες να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους εκεί», ανέφερε η δήλωση.

«Οι ανακληθέντες πρόκειται να έχουν διαβουλεύσεις με τους προξένους μας σε αυτά τα κράτη σχετικά με τις θέσεις τους και τη δέσμευσή τους στις θέσεις της ΕΕ».

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ανακάλεσε την Τρίτη τον επικεφαλής επιτετραμένο του στην Ουάσινγκτον.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιτάχθηκε στην κίνηση μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ είναι ίσως το πιο ακανθώδες ζήτημα στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση. Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ το 1967 και στη συνέχεια ενσωμάτωσε την ανατολική Ιερουσαλήμ στο κράτος με μια κίνηση που δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα. Θεωρεί ολόκληρη την πόλη δική του πρωτεύουσα.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση