HomeΚΡΗΤΗΜεγάλη αδικία για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης

Μεγάλη αδικία για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης

Παρέμβαση Κεγκέρογλου στη βουλή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με ερώτηση  του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου επισημαίνει την μεγάλη αδικία για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης, οι οποίοι συνεισφέρουν το 48% των χρημάτων και οι φορείς τους θα λάβουν κάτω από το 25%.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Η στήριξη των πρωτοβουλιών και των ενεργειών των φορέων και των παραγωγών για τη βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου πρέπει να αποτελέσουν απόλυτη προτεραιότητα για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα που απευθύνεται στις οργανώσεις Ελαιουργικών φορέων (ΟΕΦ) χρηματοδοτείται από τους ίδιους τους παραγωγούς.

Οι παραγωγοί της Περιφέρειας Κρήτης,με την παρακράτηση του 2% από τις ενισχύσεις, συνεισφέρουν το 50% περίπου του συνολικού ποσού των 48 περίπου Εκατομμυρίων(συμπεριλαμβανομένης της ίδιας συμμετοχής) που θα κατανεμηθεί βάση της αξιολόγησης των προτάσεων που έχουν κατατεθεί για τη βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου.

Ωστόσο, η Κυβέρνηση φαίνεται ότι θα κατανείμει για τις προτάσεις της Κρήτης μόλις το 25% από τη συνολική χρηματοδότηση με βάση αποφάσεις που ελήφθησαν από το Υπουργείο σε ανύποπτο χρόνο, χωρίς κριτήρια και τεκμηρίωση.

Συνέπεια αυτής της Κυβερνητικής επιλογής, προφανώς είναι είτε να περικοπούν οι προϋπολογισμοί είτε να μείνουν εκτός πολλοί ελαιουργικοί φορείς.

Επειδή από τα 17εκ. που έλαβαν οι ΟΕΦ της Κρήτης στο προηγούμενο πρόγραμμα, φέτος στην καλύτερη περίπτωση θα εγκριθούν συνολικά προγράμματα ύψους 12 εκ. μαζί με την ίδια συμμετοχή.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

-Ποια η ανάγκη να περικόψετε κατά 50% την χρηματοδότηση της Κρήτης σε σχέση με τη συνεισφορά της;

-Προτίθεστε να αναθεωρήσετε την απόφαση σας και να αρθεί η αδικία για τους φορείς των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης;

Και παρακαλώ για την ενημέρωση της Βουλής να καταθέσετε στοιχεία με τη συνεισφορά της κάθε Περιφέρειας με βάση το 2% και το ύψος της χρηματοδότησης που σκοπεύετε να κατανείμετε, καθώς και τα κριτήρια αυτής της κατανομής για τη βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση