HomeΚΡΗΤΗΑποκλείονται νέοι αγρότες από το πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας

Αποκλείονται νέοι αγρότες από το πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας

Παρέμβαση στη βουλή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με ερώτηση του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά να  ενταχθούν όλες οι προτάσεις στο πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας που πληρούν τις προϋποθέσεις και να μην μείνει εκτός κανένας νέος που επιθυμεί να ασχοληθεί με την αγροτική παραγωγή.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Την ένταξη όλων των προτάσεων που πληρούν τις προϋποθέσεις της πρόκλησης στο πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας, ζητούν οι ενδιαφερόμενοι,  οι φορείς και οι αιρετοί  από την Κρήτη, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Μάλιστα, στην κατεύθυνση αυτή, η Περιφέρεια Κρήτης με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τονίζει ότι είναι απαραίτητη η ένταξη στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της βιολογικής καλλιέργειας όλων των προτάσεων που κατατέθηκαν από την Κρήτη και πληρούν τις προϋποθέσεις για να χρηματοδοτηθούν, αντί να κριθούν επιλαχόντες, λόγω του καθορισθέντος προϋπολογισμού.

Το μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα φαίνεται από τους αριθμούς, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία της περιφέρειας έχουν ως εξής:

Στη Δράση 11.1.2 “Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία” έχουν υποβληθεί 2.621 αιτήσεις και στη Δράση 11.2.2 “Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία” 1.278 αιτήσεις.

Όσον αφορά στη Δράση 11.1.2 οι εγκεκριμένοι είναι 99 συνολικού προϋπολογισμού τριετίας 2.280.000€ και οι επιλαχόντες 2.494 συνολικού προϋπολογισμού τριετίας 63.195.000€.

Βάσει των κριτηρίων επιλογής, στην κατηγορία των επιλαχόντων έχουν προκύψει 700 αιτήσεις ισοβαθμούντων, στα 60 μόρια, συνολικού προϋπολογισμού τριετίας 13.920.000€.

Όσον αφορά στη Δράση 11.2.2 οι εγκεκριμένοι είναι 299 συνολικού προϋπολογισμού πενταετίας 21.600.000€ και οι επιλαχόντες 874 συνολικού προϋπολογισμού πενταετίας 51.270.000€. Βάσει των κριτηρίων επιλογής, στην κατηγορία των επιλαχόντων, έχουν προκύψει 173 αιτήσεις ισοβαθμούντων, στα 45 μόρια, συνολικού προϋπολογισμού πενταετίας 11.700.000€.

Καθώς το Μέτρο 11 έχει στόχο να προσφέρει δημόσια αγαθά, που συμβάλλουν στη προστασία του περιβάλλοντος και την καλή διαβίωση των ζώων και η στήριξη χορηγείται, προκειμένου οι δικαιούχοι να αποζημιωθούν για το διαφυγόν εισόδημα, τις πρόσθετες δαπάνες και το κόστος συναλλαγής που, κατά περίπτωση, συνεπάγεται η μετατροπή ή η διατήρηση των πρακτικών της βιολογικής γεωργίας.

Επειδή από τα παραπάνω κρίνεται αναγκαία η διερεύνηση της δυνατότητας αύξησης της πίστωσης, ώστε να ενταχθούν στα μέτρα το σύνολο των ισοβαθμούντων υποψηφίων που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Επειδή από τις παραπάνω δράσεις υπάρχουν ποσά που δεν έχουν διανεμηθεί.

 Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβείτε , προκειμένου να  ενταχθούν όλες οι προτάσεις στο πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας που πληρούν τις προϋποθέσεις και να μην μείνει εκτός κανένας νέος που επιθυμεί να ασχοληθεί με την αγροτική παραγωγή;»

Διαφήμιση
Διαφήμιση