HomeHL-EconomyΡΑΕ: Στέλνει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ΔΕΗ και ΕΛΤΑ

ΡΑΕ: Στέλνει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ΔΕΗ και ΕΛΤΑ

Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού αναμένεται να παραπέμψει την υπόθεση με τα ΕΛΤΑ και τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Η παρακράτηση των οφειλών από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία παίρνει μεγάλες διαστάσεις, με τους καταναλωτές να υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία για να αποδείξουν ότι έχουν εξοφλήσει τους λογαριασμούς τους.

Η ΔΕΗ με νεότερη ανακοίνωσή της χθες, θεωρεί ότι είναι αναγκαία η επίσκεψη στα καταστήματά προκειμένου να διαπιστωθεί η πληρωμή της οφειλής, παρά τις συστάσεις της ΡΑΕ αυτή η διαδικασία να παρακαμφθεί και να γίνει ταυτοποίηση με τα ηλεκτρονικά δεδομένα που έχει η Επιχείρηση.

«Ανάγκη προσέλευσης στα καταστήματα υφίσταται μόνο για εκείνους τους πελάτες για τους οποίους το Σύστημα ΔΙΑΣ καθυστερεί να παραδώσει τα αρχεία στη ΔΕΗ, προφανώς λόγω καθυστέρησης πληρωμής από τα ΕΛΤΑ και εν τω μεταξύ έχει εκδοθεί ο νέος λογαριασμός. Αυτό μπορεί, τουλάχιστον προς το παρόν, να αντιμετωπιστεί μόνο επί τόπου, πράγμα που γίνεται χωρίς άλλη επίπτωση σε βάρος τους» υποστηρίζει η ΔΕΗ.

Σε κάθε περίπτωση η ΡΑΕ, δείχνει αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε θεσμικό μέσο για την διερεύνηση της υπόθεσης που πλήττει την αξιοπιστία των επιχειρήσεων ενέργειας σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την αγορά ηλεκτρισμού.

Παράλληλα η Αρχή πρόκειται να καλέσει άμεσα σε ακρόαση την ΔΕΗ, διερευνώντας –μεταξύ άλλων – και το ενδεχόμενο δόλου στην ιστορία με τα ΕΛΤΑ. Εάν δηλαδή κάνοντας τα «στραβά» μάτια στην καθυστέρηση των οφειλών από τα Ταχυδρομεία επωφελήθηκε από την μην καταβολή της έκπτωσης συνέπειας του 15% που δίνει στους πελάτες της.

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είναι αναρμόδια να ξεκινήσει έλεγχο για τα ΕΛΤΑ, τα οποία είναι ένας εισπρακτικός οργανισμός. Αν αποδειχτεί ότι από την υπόθεση με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, χρηματοδότησε δράσεις στον τομέα της ενέργειας, τότε θα μπορεί να καλέσει και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία σε ακρόαση.

Επί του παρόντος αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι ότι οι εισπράξεις από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ χρησιμοποιήθηκαν για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι λόγω των σοβαρών ταμειακών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα ΕΛΤΑ.

Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει ότι τα έσοδα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ περιορίστηκαν στην κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της εταιρείας όταν είναι γνωστό σε ολόκληρη την αγορά, ότι τα ΕΛΤΑ χαράσσουν μια επιθετική εμπορική πολιτική στην προσέλκυση καταναλωτών.

Newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση