HomeΚΟΣΜΟΣΈρευνα του ΟΗΕ για τους θανάτους φοιτητών στη Νικαράγουα

Έρευνα του ΟΗΕ για τους θανάτους φοιτητών στη Νικαράγουα

Στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησε από τις αρχές της Νικαράγουας να επιτρέψουν στα μέλη της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών να εισέλθουν στη χώρα για να συγκεντρώσουν αποδεικτικά στοιχεία για τους θανάτους δεκάδων φοιτητές σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, δήλωσε την Παρασκευή η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, η Ραβίνα Σαμντασάνι.

«Είμαστε ανήσυχοι για την ασταθή κατάσταση στην Νικαράγουα, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, έως σήμερα τουλάχιστον 47 άνθρωποι – η πλειοψηφία των οποίων φοιτητές – καθώς και δύο αστυνομικοί και ένας δημοσιογράφος έχουν σκοτωθεί σε γεγονότα που συνδέονται με τις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στα μέσα Απριλίου», τόνισε.

Έπειτα από μια βίαιη καταστολή από την αστυνομία, χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους στην πρωτεύουσα Μανάγκουα, απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα, του άλλοτε επικεφαλής των ανταρτών Σαντινίστας, 72 ετών, που ήταν αρχηγός του κράτους στη Νικαράγουα από το 1979 μέχρι το 1990 και εξελέγη ξανά πρόεδρος το 2007.

Το κύμα αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων άρχισε τη 18η Απριλίου, όταν φοιτητές διαδήλωσαν εναντίον του κυβερνητικού σχεδίου μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, που προέβλεπε μείωση των συντάξεων, αύξηση των εισφορών και αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης, όπως έχει εισηγηθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι διαδηλώσεις αυτές μετατράπηκαν πολύ γρήγορα σε γενική κινητοποίηση εναντίον του προέδρου Ορτέγκα.

«Στις 7 Μαΐου, ζητήσαμε επίσημα από τις αρχές της Νικαράγουας να μας χορηγήσουν πρόσβαση στη χώρα, ώστε να μπορούμε, σε ευθυγράμμιση με την εντολή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, να συγκεντρώσουμε επί τόπου πληροφορίες σχετικά με το τι συνέβη κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και να επικοινωνήσουμε με τις αρχές και άλλους στη χώρα», σημείωσε η Σαμντασάνι σε μια συνέντευξη Τύπου.

Τα Ηνωμένα Έθνη αναμένουν την απάντηση της κυβέρνησης, είπε.

Παράλληλα δήλωσε ότι Εθνοσυνέλευση της Νικαράγουας συγκρότησε μια επιτροπή αλήθειας για να ερευνήσει τους θανάτους και τις κατηγορίες βασανιστηρίων και βίαιων εξαφανίσεων κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.

«Αυτές οι έρευνες για να είναι αξιόπιστες, η επιτροπή θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη και σε θέση να εργαστεί με ένα διαφανή και αμερόληπτο τρόπο», τόνισε η εκπρόσωπος.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε χθες ότι οι ΗΠΑ παραμένουν έντονα ανήσυχες για την κρίση στην Νικαράγουα, σημειώνοντας πως «όσοι ευθύνονται για τους θανάτους και άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση