HomeΚΡΗΤΗΜε επιτυχία το Συνέδριο “NATURA 2000 Προστασία και Βιώσιμη Ανάπτυξη

Με επιτυχία το Συνέδριο “NATURA 2000 Προστασία και Βιώσιμη Ανάπτυξη

Από την Περιφέρεια Κρήτης στα Χανιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το Συνέδριο της Περιφέρειας Κρήτης στα Χανιά, “NATURA 2000 Προστασία και Βιώσιμη Ανάπτυξη” που έγινε σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Χανίων- ΚΕΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικού στόχου της Περιφέρειας Κρήτης να αναδείξει τις δυνατότητες συνύπαρξης του φυσικού με το ανθρωπογενές περιβάλλον στις προστατευόμενες περιοχές του δίκτυου, αφού όπως τονίζει ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, αναφερόμενος στην επιτυχημένη διοργάνωση, το ζητούμενο είναι να συμβαδίζουν οι καλές περιβαλλοντικές πρακτικές με την κοινωνική και οικονομική ζωή και στήριξη των πολιτών.

Στο συνέδριο παρευρέθηκαν η Γενική Γραμματέας Περιβάλλοντος Χριστίνα Μπαριτάκη, η Βουλευτής Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη, οι Αντιπεριφερειάρχες Κρήτης Νίκος Καλογερής, Δημήτρης Μιχελογιάννης και Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη, οι Δήμαρχοι Γαύδου Γκέλη Καλλινίκου, Σφακίων Γιάννης Ζερβός, Κισσάμου Θεόδωρος Σταθάκης, η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Διαμανόπουλος, ο Βοηθός Συνήγορος Πολίτη Ίων Σαγιάς, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Τάσος Κουρουπάκης-Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Κρήτης και Πέτρος Λυμπεράκης-Πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Σαμαριάς & Λευκών Ορέων, Εκπρόσωποι Αρχών και Φορέων, Διευθυντές, Στελέχη Υπηρεσιών κ.α.

Κατά το Διήμερο Συνέδριο, Πανελλήνιας Εμβέλειας, με πολύ αξιόλογους εισηγητές – στελέχη επιστημονικών φορέων, υπηρεσιών, αλλά και ειδικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έγιναν τρεις συνεδριάσεις ολομέλειας με θέματα: “Οι Περιοχές NATURA 2000”, “Διαχείριση περιοχών Natura και καλές Πρακτικές”, “Οικονομία και Βιώσιμη Ανάπτυξη”.

Κατά τις συνεδρίες, παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν θέματα που αφορούν μεταξύ άλλων, στο Ευρωπαϊκό και Νομοθετικό Πλαίσιο, στα Παγκόσμια ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO, στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση της Περιφέρειας Κρήτης για τις περιοχές UNESCO και στην πρωτοβουλία ΑΚΟΜΜ-Ψηλορείτης για το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη-Γεωπάρκο UNESCO, Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και Διαχειριστικά Σχέδια για τις περιοχές NATURA 2000, Φορείς Διαχείρισης, Νομικά Θέματα Προστασίας και Ελέγχου, στο ρόλο των ΟΤΑ, Χρηματοδοτικά Εργαλεία και Προγράμματα, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Επιχειρηματικότητα και Περιφερειακή Ανάπτυξη κ.α. Αναδείχθηκαν επίσης νέες δυναμικές βιώσιμης αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της Κρήτης.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν στρογγυλά τραπέζια συζήτησης με τα θέματα: “Θαλάσσιο Περιβάλλον”, “Ενημέρωση-ευαισθητοποίηση-συμμετοχικές διαδικασίες”, “Πρωτογενής Τομέας”, “Τοπικά Προϊόντα και Επιχειρηματικότητα στις περιοχές NATURA 2000”, “Τουρισμός, οικοτουρισμός στις περιοχές NATURA 2000”.

Στις συζητήσεις των στρογγυλών τραπεζιών δόθηκε έμφαση στις Προστατευόμενες Θαλάσσιες Περιοχές-Πλαίσιο Προστασίας, Ρύπανση στη Θάλασσα από Πλαστικά, Ξενικά είδη στην Αλιεία, Ευαισθητοποίηση νέων και μαθητών, Πράξεις ΕΣΠΑ, υλοποιούμενα Ευρωπαϊκά Ανταγωνιστικά Έργα, Στόχοι ΟΗΕ Βιώσιμης Ανάπτυξης, Οικονομική Αποτίμηση Περιοχών, Αγροτικές Δραστηριότητες-Κτηνοτροφία στις περιοχές Natura, Οικοτουρισμός και Βοτανικός τουρισμός, Βιοποικιλότητα και Ενδημικά Είδη, Ορθές Καλλιεργητικές και Κτηνοτροφικές Πρακτικές, Διαχείριση Βοσκοτόπων για προστασία της Βιοποικιλότητας και Προστιθέμενη αξία στα Τοπικά Προϊόντα.

Η Γενική Γραμματέας Περιβάλλοντος Χριστίνα Μπαριτάκη συνεχάρη την Περιφέρεια Κρήτης για την πρωτοβουλία της και για την αποτελεσματική της και έγκαιρη συνεργασία της με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο συνέβαλλε στην διαμόρφωση της ατζέντας μαζί με ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης. Η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένη Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, επεσήμανε τις σημαντικές δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί για την προστασία περιβάλλοντος από τους φορείς και τις Υπηρεσίες, καθώς και την ανάγκη συνεργασίας των συναρμοδίων υπηρεσιών, και κεφαλαιοποίησης των αποτελεσμάτων.

Κατά την δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Ενέργειας Νίκος Καλογερής, αποτιμώντας τις εργασίες του συνεδρίου τόνισε ότι “πραγματικά αναδείχθηκαν ευκαιρίες αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων που συνδυάζουν την προστασία του φυσικού κεφαλαίου, η οποία δεν έχει μόνο περιβαλλοντική αξία, αλλά συγχρόνως οικονομική και κοινωνική”.

Υπογράμμισε επίσης, πως “αναδείχθηκαν φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, οι οποίες προστατεύουν την βιοποικιλότητα και βελτιώνουν τα παραγόμενα προϊόντα, τόσο στη γεωργία όσο και στην κτηνοτροφία στις προστατευόμενες περιοχές”. Παράλληλα, επεσήμανε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες ανάπτυξης δικτύου προώθησης των τοπικών προϊόντων όπως παρουσιάστηκαν από ειδικούς επιστήμονες και από παραγωγούς, με σκοπό τη συγκράτηση του πληθυσμού στις περιοχές αυτές και τη βελτίωση της οικονομικής τους θέσης.

Η Διευθύντρια Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Δρ Ελένη Χατζηγιάννη, παρουσίασε τις δράσεις της Περιφέρειας Κρήτης για το περιβάλλον, που αφορούν: στον έλεγχο και προστασία, στην ένταξη έργων στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης, στην υλοποίηση δράσεων δεκαπέντε και πλέον Ευρωπαϊκών Ανταγωνιστικών Έργων σε περιβαλλοντικά ζητήματα, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Αναφέρθηκε επίσης στις διαπεριφερειακές και λοιπές συνεργασίες της Περιφέρειας Κρήτης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και σε νέες έννοιες για το περιβάλλον όπως είναι η Κυκλική Οικονομία, οι Αλυσίδες Αξίας, οι Φιλικές προς το Περιβάλλον Καινοτόμες Λύσεις, οι Οικοσυστημικές Υπηρεσίες.

Το Συνέδριο ολοκληρώνεται το Σάββατο 12 Μαΐου, με εκπαιδευτική εκδρομή των Συνέδρων στον Ομαλό και ξενάγηση από το Φορέα Διαχείρισης Σαμαριάς.

Διαφήμιση
Διαφήμιση