HomeΚΟΣΜΟΣΜέρκελ: «Σοβαρή ζημιά» η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το Ιράν

Μέρκελ: «Σοβαρή ζημιά» η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το Ιράν

Για τη διεθνή κοινότητα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εξαιρετικά σοβαρό πλήγμα για τη διεθνή κοινότητα, που προκαλεί «σοβαρή ζημιά» και «βαθιά τομή» στις διεθνείς σχέσεις, θεωρεί η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, τη μονομερή αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.

Δεδομένου ότι η συμφωνία έχει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η μονομερής αποχώρηση της Ουάσιγκτον συνιστά πλήγμα για την εμπιστοσύνη στη διεθνή τάξη, δήλωσε την Παρασκευή το μεσημέρι στη Συνάθροιση της Καθολικής Εκκλησίας στην πόλη του Μύνστερ.

Παρ’ όλα αυτά η αμερικανική απόφαση «δεν αποτελεί όμως αιτία να τεθεί σε αμφισβήτηση ολόκληρη η διατλαντική εταιρική σχέση», τόνισε η Άγκελα Μέρκελ. Ένας από τους λόγους είναι ότι η Ευρώπη δεν μπορεί μόνη της να δράσει διεθνώς ως ειρηνευτική δύναμη. «Το κατά πόσο θα είμαστε σε θέση», αναρωτήθηκε η καγκελάριος, «να διατηρήσουμε ζωντανή τη συμφωνία, όταν μια τόσο μεγάλη οικονομική δύναμη δεν συμμετέχει, αυτό θα πρέπει να το συζητήσουμε με το Ιραν.» «Το ελπίζουμε», είπε η καγκελάριος, «αλλά η Ευρώπη δεν θα πρέπει να δίνει την εντύπωση ότι είναι ισχυρότερη από ότι στην πραγματικότητα είναι.»

Σε τηλεφωνική της επικοινωνία με τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί την Πέμπτη η κ. Μέρκελ διαβεβαίωσε πως η Γερμανία μαζί με τη Γαλλία και τη Μ. Βρετανία θα τηρήσουν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εφόσον και η Τεχεράνη θα εξακολουθεί να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ η καγκελάριος επεσήμανε ότι θα πρέπει τώρα να διεξαχθούν διευρυμένες διαπραγματεύσεις με το Ιράν, οι οποίες θα συμπεριλαμβάνουν το βαλλιστικό πρόγραμμα της χώρας και το ρόλο του Ιράν στη Συρία αλλά και την Υεμένη. Τέλος, ενώ καταδίκασε τις ιρανικές επιθέσεις στα Υψώματα του Γκολάν ζήτησε από το τον Χ. Ρουχανί το Ιράν να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί στην περιοχή.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση