Τελευταίος σταθμός για τον πρίγκιπα Κάρολο και την δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα είναι οι Αρχάνες.

Από τις 2 το μεσημέρι οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής ήταν πανέτοιμοι για την υποδοχή του πριγκιπικού ζεύγους.

Γυναίκες και άνδρες, ντυμένοι με παραδοσιακές Κρητικές στολές, είναι παρατεταγμένοι δεξιά και αριστερά στον δρόμο απ’ όπου θα περάσει το πριγκιπικό ζεύγος μετά το τέλος της συνάντησής του με τους πρόσφυγες.

Την ίδια ώρα, στην πλατεία της Παναγίας έχουν στηθεί οι πάγκοι με τα παραδοσιακά κρητικά εδέσματα που θα προσφερθούν στον πρίγκιπα Κάρολο και την δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα.

arxanes1

Ο πρίγκιπας Κάρολος έφτασε λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι στις Αρχάνες όπου το υποδέχθηκε ο δήμαρχος και πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, Μανώλης Κοκοσάλης και άλλοι φορείς του τόπου ενώ λίγο αργότερα έφτασε και η δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα.

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας βρέθηκε στα γραφεία της Αναπτυξιακής Ηρακλείου όπου ενημερώθηκε για το πρόγραμμα της φιλοξενίας προσφύγων στην Κρήτη, παρουσία του εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φιλίπ Λεκλέρ.

Μάλιστα, ο πρίγκιπας Κάρολος είχε ολιγόλεπτες συζητήσεις με πρόσφυγες που διαμένουν στο νησί. Με την ολοκλήρωση των συναντήσεων το πριγκιπικό ζεύγος κατευθύνθηκε στην πλατεία της Παναγίας στις Άνω Αρχάνες όπου η δημοτική αρχή είχε φροντίσει για την παρουσίαση των τοπικών προϊόντων με μια καλαίσθητη υπαίθρια έκθεση που συνοδευόταν από παραδοσιακό κρητικό γλέντι.

Ο χορός του Καρόλου και της Καμίλα

Κατά τη διάρκεια του παραδοσιακού γλεντιού που στήθηκε στην πλατεία της Παναγίας στις Αρχάνες χορευτικά συγκροτήματα χόρεψαν χορούς της Κρήτης. Μάλιστα, την ώρα που χόρευαν σιγανό οι χορευτές πλησίασαν τον πρίγκιπα Κάρολο και την δούκισσα Καμίλα και τους σήκωσαν να χορέψουν.

Το πριγκιπικό ζεύγος μπήκαν στον… χορό με τους Κρητικούς και τις Κρητικοπούλες να τους μαθαίνουν τα βήματα.

Λίγο μετά τις 4.30 ο πρίγκιπας Κάρολος και η δούκισσα Καμίλα αναχώρησαν από τις Αρχάνες για το αεροδρόμιο του Ηρακλείου προκειμένου να ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής.

Τα δώρα των Αρχανών στο πριγκιπικό ζεύγος

Ένα καλάθι γεμάτο στοιχεία που παραπέμπουν στην πολιτισμική παράδοση της Κρήτης με υπομνήσεις όλων εκείνων που έχουν κάνει διάσημο το νησί στα πέρατα του κόσμου, θα λάβει ο πρίγκιπας Κάρολος κατά την επίσκεψή του στις Αρχάνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost.gr με τη φροντίδα του δημάρχου Αρχανών Αστερουσίων Μανόλη Κοκοσάλη αλλά και διάφορων τοπικών φορέων έχουν ετοιμαστεί για τον πρίγκιπα της Ουαλίας αναμνηστικά του της επίσκεψής του στην περιοχή δώρα.

Προεξάρχουσα θέση θα έχει αντίγραφο του πήλινου σείστρου των Αρχανών που χρονολογείται από το 2000 π.Χ. και θεωρείται το παλαιότερο μουσικό όργανο της Ευρώπης.

Επίσης, το πριγκιπικό ζεύγος θα παραλάβει ένα καλάθι με χαρακτηριστικά κρητικά προϊόντα, όπως λάδι, κρασί, σταφίδες, ρακί και αρωματικά βότανα.

Επίσης, ένα παραδοσιακό κρητικό μαχαίρι με χαραγμένη στη λάμα του μια μαντινάδα, καθώς και πλήθος διαφόρων βιβλίων για την Κρήτη και τον πολιτισμό της.

Η ξενάγηση στην Κνωσό

Λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι ο πρίγκιπας Κάρολος και η δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα έφτασαν στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.

Εκεί τον υποδέχθηκε η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, η γενική γραμματέας του υπουργείου Μ. Βλαζάκη και άλλοι φορείς. Μετά από μία ολιγόλεπτη συζήτηση ξεκίνησε η ξενάγηση του πριγκιπικού ζεύγους στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.

Λίγο μετά τις 13.30 η δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα έφυγε από τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού με προορισμό το Αλάγνι όπου επισκέφτηκε τοπικό οινοποιείο.

40 λεπτά κράτησε η ξενάγηση στην Κνωσό

Περίπου 40 λεπτά κράτησε η ξενάγηση του πριγκιπικού ζεύγους στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Τόσο ο πρίγκιπας Κάρολος όσο και η δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα, εμφανίστηκαν γνώστες αλλά και λάτρεις του Μινωικού Πολιτισμού.

Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με τον πρίγκιπα Κάρολο να αναχωρεί από την Κνωσό για την βίλα Αριάδνη όπου ενημερώθηκε για την πορεία των μελετών της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής Κρήτης.

Όπως ήδη έχει γράψει το cretapost, κατόπιν σχετικής επιθυμία του πρίγκιπα Καρόλου το ανάκτορο της Κνωσού δεν έκλεισε για τους υπόλοιπους επισκέπτες, ωστόσο ως μέτρο ασφαλείας που έχει ληφθεί, το πριγκιπικό ζεύγος ακολούθησε άλλη διαδρομή ξενάγησης στο ανάκτορο.

Μινωικά… δώρα στο πριγκιπικό ζεύγος

Με δύο δώρα που παραπέμπουν στον μινωικό πολιτισμό υποδέχθηκαν οι εκπρόσωποι φορέων τον πρίγκιπα Κάρολο και την δούκισσα Καμίλα στην Κνωσό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, λίγο πριν την ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο ο διευθυντής της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής της Κρήτης, Τζον Μπένετ έδωσε στον πρίγκιπα Κάρολο ένα μινωικό κύπελλο ενώ στην δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα έδωσε μία καρφίτσα μινωικού τύπου.

dora

Η υποδοχή στο αεροδρόμιο

Στις 12.30 ακριβώς έφτασε το ιδιωτικό αεροσκάφος που μετέφερε τον πρίγκιπα Κάρολο και την δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης».

Στο αεροδρόμιο βρέθηκαν από τις 12 το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκης και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων προκειμένου να υποδεχθούν το πριγκιπικό ζεύγος.

Ο πρίγκιπας Κάρολος και η δούκισσα Κορνουάλης Καμίλα, χαιρέτησαν και συνομίλησαν με τους τοπικούς φορείς και στη συνέχεια μπήκαν στο αυτοκίνητο προκειμένου να μεταφερθούν στην Κνωσό.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Αξίζει να σημειωθεί ότι από νωρίς το πρωί τα μέτρα ασφαλείας τόσο στο αεροδρόμιο όσο στην Κνωσό, τις Αρχάνες και γενικά όλα τα σημεία απ’ όπου πέρασε το πριγκιπικό ζεύγος είναι δρακόντεια.

Η παρουσία της αστυνομίας είναι ισχυρότατη, καθώς η πρόσβαση στο ανάκτορο όλων εξετάζεται εξονυχιστικά. Υπενθυμίζεται ότι τον πρίγκιπα Κάρολο και τη Δούκισσα Καμίλα συνοδεύουν άνδρες των βρετανικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση