HomeΚΡΗΤΗΠρογράμματα για ύδρευση και αποχέτευση δήμων

Προγράμματα για ύδρευση και αποχέτευση δήμων

Από το υπουργείο Εσωτερικών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μεγάλη ανάσα από δύο πολύ σημαντικές προσκλήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, με τις οποίες καλούνται οι Δήμοι να υποβάλουν τις προτάσεις τους για την εκτέλεση έργων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των Δήμων για την αντιμετώπιση φαινομένων λειψυδρίας όπως συμβαίνει αυτή τη περίοδο ιδιαίτερα στον Δήμο Ηρακλείου, αλλά και για την παροχή καλής ποιότητας νερού, οδήγησε το Υπουργείο Εσωτερικών στην δέσμευση προϋπολογισμού ύψους 200 εκ. ευρώ για την εκτέλεση έργων ύδρευσης. Οι Δήμοι καλούνται να υποβάλουν τις προτάσεις τους για αντικατάσταση παλαιών δικτύων, προμήθειες εξοπλισμών για τον εντοπισμό και μείωση διαρροών, εξωτερικά υδραγωγεία, έργα καθαρισμού, αφαλατώσεις, δεξαμενές και αντλιοστάσια νερού.

Η δεύτερη πρόσκληση που δημοσιοποιήθηκε, αφορά την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων σε οικισμούς με πληθυσμό από 2.000 έως 15.000 κατοίκους βάσει Κοινοτικής Οδηγίας και σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων οι οποίοι βρίσκονται σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, θα χρηματοδοτηθεί η κατασκευή έργων και η προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού.

Ο κ. Βαρδάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άμεση ανταπόκριση του αρμόδιου Υπουργείου σε μείζωνος σημασίας θέματα. Οι ανάγκες των δήμων για την βελτίωση ποιότητας ζωής των δημοτών τους είναι πάρα πολύ μεγάλες. Τα αιτήματα των Δήμων για χρηματοδότηση ώστε να αποκαταστήσουν βλάβες ή και να αναβαθμίσουν τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης είτε υπερκάλυπταν τον προυπολογισμό του ΕΣΠΑ είτε εν μπορούσαν για άλλους λόγους να ενταχθούν σε αυτό. Το Υπουργείο Εσωτερικών, συνεχίζοντας την προσπάθεια ώστε να ανταποκριθεί θετικά στα αιτήματα αυτά, μέσω του προγράμματος Φιλόδημος, ανακοίνωσε 2 νέες Προσκλήσεις για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης. Το επόμενο διάστημα, όπως ενημερωθήκαμε από τον Υπουργό, θα ακολουθήσουν τρεις νέες προσκλήσεις για την βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας, αλλά και για την επισκευή δημοτικών κτιρίων με σκοπό την εκ νέου αξιοποίηση, δηλαδή την επανάχρηση από τους Δήμους. Σημαντική είναι επίσης η Πρόσκληση που θα αφορά αποκατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμάτων (Χ.Α.Δ.Α.), στοχεύοντας σε ακόμα μία πολύ σημαντική περιβαλλοντική παρέμβαση.

Η κυβέρνηση αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι και θέλει και μπορεί να είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια που γίνεται και από τους Δήμους προς όφελος των πολιτών.»

Διαφήμιση
Διαφήμιση