HomeHL-9Συνέδριο για το δίκτυο Natura 2000 στην Κρήτη

Συνέδριο για το δίκτυο Natura 2000 στην Κρήτη

Ξεκίνησε στα Χανιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το 30% περίπου της κρητικής γης βρίσκεται εντός των περιοχών του δίκτυου προστασίας “Φύση 2000” (Natura 2000) στοιχείο που αναδεικνύει τη σημασία που αποκτά η ορθολογική λειτουργία και η βιώσιμη διαχείριση του δικτύου για την Κρήτη.

Με δεδομένο ότι το δίκτυο επηρεάζει το σύνολο των τοπικών κοινωνιών του νησιού, ξεκίνησαν σήμερα το πρωί οι εργασίες του τριήμερου συνεδρίου που οργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στα Χανιά, αναδεικνύοντας πως “η Κρήτη αποτελεί ένα ολοκληρωμένο δείγμα προστατευόμενης περιοχής”, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Καλογερής, εξηγώντας πως “το νησί διαθέτει όλες τις κατηγορίες προστατευόμενων περιοχών και περιοχές εξαιρετικού φυσικού κάλλους, οι οποίες όμως δέχονται μεγάλη πίεση το καλοκαίρι και πρέπει να υπάρχει η βέλτιστη διαχείριση”.

image3

Καλωσορίζοντας τους παριστάμενους ο Αντιπεριφερειάρχης χαρακτήρισε “θετική εξέλιξη” τη νέα νομοθεσία που δημιούργησε τους φορείς διαχείρισης για τις περιοχές “Natura 2000”, ένα πολύχρονο αίτημα των τοπικών αρχών και κοινωνιών, ενώ επεσήμανε πως εκτός από τις προβλέψεις αυτές στο συνέδριο θα παρουσιαστούν και οι νέες πολιτικές της Ε.Ε.

“Αναδεικνύεται καθημερινά πως η προστασία του περιβάλλοντος δεν έχει μόνο περιβαλλοντική αξία αλλά και οικονομική και κοινωνική. Αυτό μας ενδιαφέρει άμεσα, διότι έχουμε περιοχές Natura που είναι μέσα σε οικισμούς, στις παρυφές αστικών κέντρων και ασκείται σημαντική οικονομική δραστηριότητα, πρωτίστως στον πρωτογενή τομέα και δευτερευόντως στον αγροτουρισμό. Οι συνθήκες αυτές μας υποχρεώνουν να μελετήσουμε πως θα αξιοποιήσουμε καλύτερα τις περιοχές αυτές και θα βοηθήσουμε τις τοπικές κοινωνίες ν’ αναπτυχθούν με σωστό τρόπο και να μείνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους”, δήλωσε ο κ. Καλογερής, περιγράφοντας την στόχευση του συνεδρίου ν’ αναζητήσει προτάσεις και να δώσει απαντήσεις στα ζητήματα διαχείρισης του δικτύου.

image2

Στο συνέδριο το Υπουργείο Περιβάλλοντος εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας Περιβάλλοντος Χριστίνα Μπαριτάκη η οποία ευχαρίστησε την Περιφέρεια Κρήτης για την πρωτοβουλία της οργάνωσης του συνεδρίου και μίλησε για τις θεσμικές αλλαγές που προώθησε το Υπουργείο. “Στόχος είναι η προστασία του Περιβάλλοντος για την βιώσιμη ανάπτυξη με σαφείς και κατανοητούς για όλους”, δήλωσε η Γενική Γραμματέας, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τους φορείς Διαχείρισης υπογράμμισε πως “ο νέος νόμος δεν άλλαξε καθόλου τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών και η Δασική Υπηρεσία συνεχίζει να έχει τις αρμοδιότητες που είχε. Ο Φορέας δεν έρχεται να συγκρουστεί με άλλη Υπηρεσία, αλλά είναι σύστημα διαχείρισης για την επίτευξη των στόχων της ευρωπαϊκής οδηγίας, δηλαδή για την καλή κατάσταση και την διατήρηση των ειδών και των οικοτόπων”, διευκρίνισε.

image1

Στις εργασίες του συνεδρίου παραβρέθηκαν οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Θεανώ Βρέντζου και Δημήτρης Μιχελογιάννης, Δήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, αιρετοί μετέχουν στελέχη επιστημονικών και ερευνητικών ιδρυμάτων και φορέων, υπηρεσιών, αλλά και ειδικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό για την παρουσίαση καλών πρακτικών βιώσιμης διαχείρισης και προστασίας των περιοχών Natura.

Διαφήμιση
Διαφήμιση