HomeHL-GreeceΜαξίμου προς υπουργούς: Τρέξτε, έρχονται οι θεσμοί

Μαξίμου προς υπουργούς: Τρέξτε, έρχονται οι θεσμοί

Το οικονομικό επιτελείο δίνει μάχη με το χρόνο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Φοβούνται «ατύχημα» εκ των έσω στο Μέγαρο Μαξίμου όπως υποδεικνύει το νέο email που έστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός πάρα τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος το απόγευμα της Τετάρτης, στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο ζητά επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των εκκρεμοτήτων.

«Αυτό γίνεται κάθε πέντε ημέρες» σχολιάζει πηγή στην είδηση της πίεσης που ασκεί η κυβέρνηση, ενόψει των συζητήσεων με τους δανειστές στο Hilton την προσεχή Δευτέρα.

Το οικονομικό επιτελείο δίνει μάχη με το χρόνο ώστε να εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης και όπως φαίνεται ο ρυθμός με τον οποίο κινείται η κυβέρνηση στο σύνολό της δεν βοηθάει τον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υφυπουργό πάρα τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο και τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη να διατηρήσει το προφίλ του «καλού παιδιού» στους Θεσμούς. Η παράπλευρη απώλεια, στο σενάριο εκτροχιασμού, ειναι να απειλείται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο στις 24 Μαΐου και σε δεύτερο χρόνο η διευθέτηση του χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης είχαν ολοκληρωθεί μόλις 5 από τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς, με κεντρικό θέμα τα ενεργειακά.

Σύμφωνα με πηγές πολύ κοντά στις συζητήσεις, πρώτος στόχος της κυβέρνησης παραμένει να κλείσει η «τεχνική συμφωνία» για την 4η αξιολόγηση στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Εκεί θα φανεί , μεταξύ άλλων, εάν μια σειρά από προαπαιτούμενα μέτρα θα εκπληρωθούν αργότερα, μετά την λήξη του 3ου Μνημονίου. Στη συνέχεια θα επιδιωχθεί η «ολική συμφωνία» («global agreement») στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν οτι μεχρι 15 Ιουνίου θα πρέπει να έχουμε εικόνα, ούτως ώστε στις 21 Ιουνίου να δοθεί το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Να σημειωθεί ότι η τεχνική συμφωνία ( SLA) θεωρητικά θα πρέπει να κλείσει το διάστημα μεταξύ των συνεδριάσεων των θεσμών στο Χιλτον και στο eurogroup της 24ης Μαΐου. Αυτή θα αφορά ενα κείμενο – οδηγό μέχρι και το κρίσιμο eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Μεταξύ άλλων, στο κύριο μενού των συζητήσεων στο Χιλτον, εκτός των εργασιών και φορολογικών θεμάτων, είναι τα ενεργειακά, όπως η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσει το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για την είσοδο ιδιωτών στην εταιρεία, το οποίο αναμένεται οριστικοποιηθεί εντός των ημερών. Το σχέδιο που έχει μελετηθεί προβλέπει την δημιουργία τριών θυγατρικών εταιρειών, στις οποίες θα περάσουν οι δραστηριότητες της ΔΕΠΑ π.χ. στους τομείς των δικτύων, του φυσικού αερίου κ.α. με στόχο να πουληθούν σε ιδιώτες είτε πλειοψηφικά, είτε μειοψηφικά. Τοτε η εταιρεία θα εξαγοράσει την ΕΠΑ Αττικής στο φυσικό αέριο όπως προβλέπει η καταρχήν συμφωνία με την Shell (και αντίστοιχα θα πουλήσει στην Ιταλική ΕΝΙ, την συμμετοχή στην ΖενίΘ στην Θεσσαλονίκη) για να την ξαναπουλήσει σε επόμενο στάδιο.

Σε ότι αφορά τα 88 προαπαιτούμενα – μέτρα που θα πρέπει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση μεταξύ άλλων είναι:

– Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί : Οι δανειστές απαιτούν να τρέξουν γρηγορότερα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Οι τράπεζες σχεδιάζουν 10.000 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων.

Στόχος πολύ φιλόδοξος αν αναλογιστεί κανείς ότι τον Δεκέμβριο του 2017 έγιναν μόλις 30 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και έως τις 17 Ιανουαρίου έφτασαν τους 80. Από το Μάρτιο ο αριθμός των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα πρέπει να αυξηθεί στους 1.000 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς το μήνα από τον Μάρτιο του 2018 και να φτάσει τους 2.000 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς το μήνα στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2018. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα πρέπει να αυξηθούν στους 40.000 ετησίως την ερχόμενη τριετία. Απαιτείται να μπουν περισσότεροι συμβολαιογράφοι ανά την επικράτεια στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την κάλυψη όλης της χώρας .

– Εως τον Μάιο του 2018, η κυβέρνηση θα δεσμεύεται για τα πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και τις μεταρρυθμίσεις για την περίοδο 2018- 2022.

– Αφορολόγητο: Τον Μάιο θα αποφασιστεί αν η μείωση του αφορολόγητου ορίου, ισχύσει το 2019 αντί του 2020, εάν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ελληνικές αρχές θεωρεί ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019.

– Ανεξάρτητες Αρχές: Μεταρρύθμιση του πλαισίου των Ανεξάρτητων Αρχών με στόχο την αυτονομία τους και την αποτελεσματικότητα τους.

– ΕΝΦΙΑ: Τον Μάιο, αν χρειαστεί, θα γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στον ΕΝΦΙΑ (αναπροσαρμογή συντελεστών και διεύρυνση της φορολογικής βάσης), για να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του φόρου τον Αύγουστο του 2018.

– Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για οφειλές στο Δημόσιο από την 1η Μαϊου, οι οποίες είναι σε εξέλιξη .

– ΦΠΑ στα νησιά: Τέλος Ιουνίου η κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα υπόλοιπα πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος).

– Είσπραξη ληξιπρόθεσμων: Προμήθεια τον Φεβρουάριο λογισμικού που επιτρέπει την περαιτέρω αυτοματοποίηση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

– Συντάξεις: Επανυπολογισμός όλων των συντάξεων για να γίνουν οι μειώσεις το 2019.

– Νέες συντάξεις: θα πρέπει να έχει γίνει η επεξεργασία όλων των αιτήσεων κύριας συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν το 2016, να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του 30% των αιτήσεων συνταξιοδοτήσεων που υποβλήθηκαν το 2017 και 13.800 αιτήσεων επικουρικών συντάξεων που υποβλήθηκαν από 1/1/2015 έως 31/12/2016.

– ΕΚΑΣ: Μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την περικοπή του ΕΚΑΣ του 2019.

– Ιδιωτικοποιήσεις: Έως το Μάρτιο να έχουν ξεκινήσει οι διαγωνισμοί πώλησης για ΔΕΠΑ (65%), ΕΛΠΕ (35%), ΔΑΑ (30%), ΟΤΕ (5%). Έως τον Ιούνιο 2018, η πώληση 17% της ΔΕΗ

– Φάρμακα: Νέο δελτίο τιμών φαρμάκων μέχρι το Μάιο του 2018 με στόχο τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

– Αδήλωτη εργασία: Μέχρι το Μάιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων του υπουργείου Εργασίας, του υπουργείου Οικονομικών, του ΣΕΠΕ, ΟΑΕΔ, ΕΦΚΑ και της ελληνικής αστυνομίας για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών.

  • Αγορά εργασίας: Τον Μάρτιο, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και σε συμφωνία με τους θεσμούς, η κυβέρνηση θα αναπτύξει έναν αξιόπιστο διοικητικό μηχανισμό που θα αξιολογεί την αντιπροσωπευτικότητα στις διαπραγματεύσεις για τις κλαδικές συμβάσεις.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση