HomeHL-GreeceΤσίπρας: Κακώς εστιάσαμε στο άρθρο για την αναδοχή από τα ομόφυλα ζευγάρια

Τσίπρας: Κακώς εστιάσαμε στο άρθρο για την αναδοχή από τα ομόφυλα ζευγάρια

Μικρή πτυχή η σεξουαλική ταυτότητα των υποψήφιων αναδόχων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ψάρεμα σε… φιλελεύθερα νερά επιχείρησε ο κ. Αλέξης Τσίπρας στην Βουλή μιλώντας για το νομοσχέδιο που τροποποιεί το θεσμικό πλαίσιο για την αναδοχή και τις υιοθεσίες ενώ παράλληλα έστειλε αυστηρό μήνυμα και στους βουλευτές του κόμματός του που διαφωνούν με την διάταξη που επιτρέπει σε ομόφυλα ζευγάρια να γίνουν ανάδοχοι γονείς αποκαλώντας τους ως συντηρητικούς.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας για την ρύθμιση που έχει προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς στις περισσότερες κοινοβουλευτικές ομάδες είπε πως «η ΝΔ του Μητσοτάκη μπορεί να μας παραδώσει άλλο ένα μάθημα για το ποιος είναι λαϊκιστής και ποιος αληθινά στην πράξη φιλελεύθερος όχι με την οικονομική διάσταση του όρου αλλά την κοινωνική. Ποιος είναι προοδευτικός και ποιος ο συντηρητικός που υποστηρίζει ότι δεν έχει ωριμάσει ακόμα η κοινωνία. Εμείς τον ευχαριστούμε γιατί κάνει τα πράγματα ποιο καθαρά σε ορισμένους που πίστεψαν ότι είναι εκπρόσωπος του φιλελεύθερου κέντρου. Στην πράξη είναι βαθειά συντηρητικός και φλερτάρει με τον ακροδεξιό λαϊκισμό».

«Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με βάση τις αρχές μας αγνοώντας το κόστος που επιχειρούν να δημιουργήσουν ΜΜΕ. Αυτό κάναμε με το νόμο για την ιθαγένεια, επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και την διόρθωση φύλου» τόνισε ο ίδιος για να προσθέσει «Εμείς είμαστε συνεπείς στην προστασία των αρχών της ισότητας. Αυτές οι αρχές συγκροτούν την Ελλάδα της νέας εποχής που χτίζεται ξανά. Ελλάδα της προόδου και της Δικαιοσύνης σε μια κοινωνία αλληλεγγύης και ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Αυτό προσπαθούμε γι αυτό αγωνιζόμαστε και κανείς δεν θα μας σταματήσει».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το επίμαχο άρθρο 8 και η ρύθμιση που επιτρέπει σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης να γίνουν ανάδοχοι γονείς προκάλεσε σύγχυση «είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω σκοπιμοτήτων»

«Κάποιοι συγχέουν την αναδοχή με την υιοθεσία. Θα έλεγα χωρίς υπερβολή ότι η αναδοχή αποτελεί υπόδειγμα αλτρουισμού και προσφοράς. Επιλέγουν μόνο να δώσουν χωρίς να αποκτήσουν δικαιώματα. Συνάπτεται με συμβολαιογραφική πράξη μετά τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Το νομοσχέδιο πέραν της χρονικής επίσπευσης καθιστά ενιαίο πλαίσιο για όλες τις περιπτώσεις με αδιάβλητη και επιστημονικά τεκμηριωμένη διαδικασία που θα αξιολογεί τους υποψηφίους γονείς.

Τώρα, το γιατί όλες αυτές τις ημέρες δεν συζητάμε στην δημόσια σφαίρα για την ουσία του νομοσχέδιου που αποτελεί μεγάλη τομή και συζητάμε για μια μικρή πτυχή που αφορά την σεξουαλική ταυτότητα των υποψηφίων είναι απορίας άξιο» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει απευθυνόμενος και στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ «Μια μερίδα συναδέλφων μας το κάνει γιατί θέλει να αναπαράγει στερεότυπα αναχρονιστικά. Μια άλλη μερίδα το κάνει γιατί αυτό που την τρέφει είναι το μίσος και όχι η αγάπη για τον συνάνθρωπο. Το μίσος για τον ξένο, αλλόθρησκο, διαφορετικό. Ακόμα και η αγάπη για την πατρίδα είναι ψεύτικη καθώς δεν μπορείς να την στηρίζεις στο μίσος για την αγάπη του αλλουνού. Μια μερίδα των αντιδράσεων προέρχεται από όσους τρέφουν και τρέφονται από το μίσος και δεν αντιλαμβάνονται τους συνανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν αγάπη»

«Υπάρχει και άλλη κατηγορία που με υποκρισία αναπαράγουν επιχειρήματα στο όνομα της θρησκείας που είναι δομημένη στην προσφορά αγάπης» συνέχισε ο κ. Τσίπρας την κριτική προς όσους αντιδρουν με την προωθούμενη ρύθμιση: «Εγώ θα πω μονάχα ότι είμαστε υποχρεωμένοι εκ του συντάγματος να αντιμετωπίζουμε τους συνανθρώπους μας ισότιμα. Να διασφαλίζουμε τις συνθήκες ώστε τα παιδία να βρίσκονται στο καλύτερο περιβάλλον αγάπης.

Στην Ελλάδα του 2018 η αξίες του ορθού λόγου ισότητας και προόδου πρέπει να είναι πάνω από στερεότυπα και φοβικά σύνδρομα. Ως κυβέρνηση αυτού του τόπου θα είμαστε συνεπείς» τόνισε.

Επι της αρχής του νομοσχεδίου ανέφερε πως «αποτελεί θεσμική τομή και υπο αυτή την έννοια είναι σημαντικό αυτό το νομοσχέδιο να το αντιμετωπίσουμε χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες. Δεν χωρούν σκοπιμότητες. Ποια σκοπιμότητα μπορεί να αφήσει ορισμένους να πουν όχι σε μια προοπτική καλύτερη γι αυτά τα παιδία».

Ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του είπε ότι «έχω την αίσθηση ότι η δημόσια συζήτηση για το νομοσχέδιο εστιάστηκε κακώς σε ένα μόνο άρθρο του νομοσχεδίου που δεν το θεωρώ ασήμαντο. Ωστόσο το ζήτημα είναι η στάση της πολιτείας απέναντι στα παιδία που στερούνται της δυνατότητας να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή και ζουν σε ιδρύματα. Παιδιά ενός κατώτερου θεού. Αυτά τα παιδία πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και ο λόγος που κατατέθηκε το νομοσχέδιο μετά από ουσιαστική δουλειά και μελέτη ήταν για να σταματήσει επιτέλους το όργιο της γραφειοκρατίας και των εμποδίων για να δωθεί μια ευκαιρία και δυνατότητα να βιώσουν αυτά τα παιδία ένα καλύτερο μέλλον, ένα σπίτι μια οικογένεια» αποφεύγοντας να αναφερθεί ονομαστικά στο επίμαχο άρθρο.

Σε ένα έτος θα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τους υποψήφιους γονείς

Αναφερόμενος στα επιμέρους θέματα του νομοσχεδίου είπε ότι «είναι θλιβερό ότι αδυνατούμε να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των παιδιών που φιλοξενούνται στα ιδρύματα. Δημιουργούμε ηλεκτρονικό φάκελο με τα στοιχεία του κάθε παιδιού. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι : κανένα παιδί στο περιθώριο».

Όπως είπε «τους επόμενους μήνες θα διευκολυνθεί η διαδικασία αναδοχής ή υιοθεσίας. Ο ηλεκτρονικός φάκελος διασφαλίζει ότι όταν το παιδί ενηλικιωθεί θα μπορεί αν το θελήσει να ανατρέξει στα στοιχεία και να αναζητήσει τις ρίζες του και θα αποφεύγονται τα ανθρώπινα δράματα».

«Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που επιλύουμε είναι οι υποψήφιοι γονείς. Μέχρι σήμερα υποχρεώνονται σε πολυετή αναμονή έως και έξι χρόνια για να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Θέλουν να προσφέρουν αγάπη αλλά μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία το παιδί από νήπιο έχει φθάσει στο γυμνάσιο. Προχωράμε σε ρυθμίσεις ώστε η επίπονη και ψυχοφθόρα διαδικασία να περιοριστεί χρονικά σε 8 έως 12 μήνες. Μετατρέπουμε μια υπόθεση που σήμερα είναι φθορά ψυχής αρκετών χρόνων σε μια υπόθεση που θα διεκπεραιώνεται εντός ένος έτους. Θα σταματήσει το μαρτύριο» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση