HomeΚΟΣΜΟΣΜακροχρόνιος μαθηματικός γρίφος λύθηκε από… ερασιτέχνη

Μακροχρόνιος μαθηματικός γρίφος λύθηκε από… ερασιτέχνη

Ο αρχάριος μαθηματικός τα κατάφερε εκεί που απέτυχαν οι επαγγελματίες και οι διάνοιες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έπειτα από δεκαετίες πάλης και πάλης με το Πρόβλημα Hadwiger-Nelson, κάποιος σιγομουρμούρισε μια πειστική απάντηση.

Ο περιβόητα στριφνός γρίφος επιμένει από το 1950 και παραμένει άλυτος, παρά το γεγονός ότι αποτελεί κάτι με το οποίο κρατούν το μυαλό τους απασχολημένο οι μαθηματικές ιδιοφυίες εδώ και δεκαετίες.

Το πλέον υπέροχο της ιστορίας μας είναι ότι ο τύπος που φαίνεται να έχει λύσει τον γρίφο δεν είναι μαθηματικός, παρά ένας βρετανός πληροφορικός που έγινε βιολόγος και έχει μια σειρά από περίεργες ιδέες περί ανθρώπινης εξέλιξης! Και πλέον περνά τον καιρό του αναζητώντας μια θεραπεία κατά της γήρανσης, έχοντας ήδη πει πως έχουμε τις δυνατότητες να ζούμε ακόμα και χίλια χρόνια.

Ο 53χρονος Aubrey de Grey ανέβασε τη μελέτη του στη διαδικτυακή πύλη της βιβλιοθήκης του σπουδαίου Cornell University. Και παρά το γεγονός ότι δεν έχει γίνει επισήμως δεκτή, καθώς περιμένει τα μεγάλα κεφάλια να την αναλύσουν, οι πρώτες αναφορές από τη μαθηματική κοινότητα συμφωνούν πως αυτή πρέπει να είναι η λύση.

Ήταν το 1950 όταν ο Edward Nelson, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο ακόμα, ρώτησε μια φαινομενικά απλή ερώτηση που θα στοίχειωνε τα μαθηματικά αιώνια. Φανταστείτε, μας λέει, ένα γράφημα, μια παράσταση σημείων που συνδέονται με γραμμές. Χρωματίστε, μας λέει μετά, όλα τα σημεία, προσέχοντας όμως δύο συνδεδεμένα σημεία να μην έχουν το ίδιο χρώμα. Ποιος είναι ο μικρότερος αριθμός χρωμάτων που χρειάζεστε για να χρωματίσετε κάθε τέτοιο γράφημα, όσο μεγάλο ή μικρό κι αν είναι, ακόμα και με άπειρα σημεία;

mathimatikos-grifos

Αυτή είναι η βάση του προβλήματος που θα έμενε γνωστό ως Hadwiger-Nelson και θα πονοκεφάλιαζε τους μαθηματικούς τα τελευταία 70 χρόνια! Ο Aubrey de Grey είπε πως χρειαζόμαστε 5 χρώματα και μένει τώρα να φανεί αν έχει δίκιο. Οι πειστικότερες απαντήσεις έλεγαν μέχρι τώρα πως τα χρώματα δεν μπορεί να είναι λιγότερα από 4 και περισσότερα από 7.

«Στάθηκα εξαιρετικά τυχερός», είπε στο περιοδικό «Quanta», «δεν γίνεται και κάθε μέρα να βρίσκει κάποιος μια λύση σε ένα πρόβλημα 60 ετών»…

newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση