HomeHL-GreeceΕκτός ελέγχου το προσφυγικό: Εμπορία εγγράφων στην Αθήνα, «κολαστήρια» στη Θεσσαλονίκη

Εκτός ελέγχου το προσφυγικό: Εμπορία εγγράφων στην Αθήνα, «κολαστήρια» στη Θεσσαλονίκη

Πώς δουλεύει η «επιχείρηση» των διακινητών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση με το προσφυγικό στην Ελλάδα, με την ηπειρωτική χώρα να βιώνει σε μεγάλο βαθμό ό,τι ζουν εδώ και τρία χρόνια τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Το κέντρο της Αθήνας έχει μετατραπεί σε ένα ατέλειωτο αλισβερίσι κλεπταποδόχων και διακινητών με πρόσφυγες και μετανάστες που ψάχνουν τον τρόπο να φτάσουν στη «Γη της Επαγγελίας» για τους ίδιους, δηλαδή στη Γερμανία.

Η Bild έκανε ρεπορτάζ στην ελληνική πρωτεύουσα και κατέληξε ότι υπάρχει έξαρση της εμπορίας γερμανικών προσφυγικών διαβατηρίων.

Η αρθρογράφος επισημαίνει ότι μετά από μια παροδική κάμψη των δραστηριοτήτων τους «οι έμποροι και κλεπταποδόχοι στην Ομόνοια και στην Πλατεία Βικτωρίας είναι και πάλι πιο ευδιάθετοι: Στο μεταξύ φθάνουν ξανά περισσότεροι πρόσφυγες στην ελληνική πρωτεύουσα. Η ζήτηση για πλαστογραφημένες ταυτότητες από χώρες της ΕΕ ήταν πάντοτε μεγάλη στις τάξεις των μεταναστών. Τώρα οι κλεπταποδόχοι μπορούν να προσφέρουν κάτι πολύ καλύτερο –βεβαίως έναντι πολύ περισσότερων χρημάτων».

Το δημοσίευμα της Bild κάνει λόγο για εμπορία «γνήσιων διαβατηρίων» και υπογραμμίζει ότι «ιδιαίτερα καλά πηγαίνουν οι συναλλαγές με γνήσια γερμανικά έγγραφα! Πρόκειται για διαβατήρια και ταυτότητες που αποστέλλουν πρόσφυγες από τη Γερμανία ή τα πωλούν στο ταξίδι της επιστροφής τους από τη Γερμανία προς την πατρίδα τους. ‘Εάν έχεις τα χρήματα μπορείς να κάνεις και να αποκτήσεις τα πάντα εδώ», λέει ένας 23χρονος στην Αθήνα που συστήνεται ως Ρούντρα. «Λέει ότι είναι από τη Συρία. Όμως η καταγωγή του αληθεύει τόσο λίγο όσο και το όνομά του. Και σύντομα θα αλλάξει και πάλι όνομα –όταν θα αποκτήσει γερμανικό έγγραφο που πιστοποιεί την ταυτότητά του», γράφει η Bild. Ο ίδιος λέει ότι «για ένα γνήσιο γερμανικό διαβατήριο πρέπει να πληρώσεις έως και 5.000 ευρώ». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχει ήδη έρθει σε επαφή με διακινητές και εμπόρους στην ελληνική πρωτεύουσα.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «οι σπείρες διακινητών βρίσκουν διαρκώς νέες μεθόδους για να στέλνουν πρόσφυγες παράνομα στη Γερμανία. Και επειδή τα κέρδη είναι πολύ υψηλά η ‘επιχείρηση’ αυτή εξελίσσεται και εξαπλώνεται μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότερο». Η αρθρογράφος σχολιάζει ότι «τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη, όπως προκύπτει από τις έρευνες της Bild». Σύμφωνα με τη μαρτυρία του νεαρού που μίλησε στην εφημερίδα, «οι έμποροι (dealer) στην Αθήνα βγάζουν φωτογραφία τον πρόσφυγα που θέλει να πάει στη Γερμανία. Η φωτογραφία αποστέλλεται σε κάποιο μέλος της σπείρας στη Γερμανία, που αναζητά στη συνέχεια κάποιον πρόσφυγα με παρόμοιο τύπο προσώπου».

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ελληνικής Αστυνομίας εξηγεί στην Bild ότι «καταγράφουμε από τις αρχές του χρόνου ισχυρή αύξηση περιστατικών με γνήσια διαβατήρια και ταυτότητες από πολλές χώρες της ΕΕ. Γι’ αυτό συνεργαζόμαστε σε διαρκή βάση με τη Europol και ειδικά με τις γερμανικές, βρετανικές και ιταλικές αρχές. Δεκάδες διακινητές συνελήφθησαν τους προηγούμενους μήνες σε κοινές επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η εμπορία προσφυγικών εγγράφων δεν διεξάγεται μόνο με νεοαφιχθέντες πρόσφυγες στην Ελλάδα. «Στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έχουν συγκεντρωθεί αρκετοί πρόσφυγες που εδώ και δύο χρόνια δεν μπορούν να προχωρήσουν. Είναι οι απελπισμένοι που εξακολουθούν να ελπίζουν», σχολιάζει η Bild.

«Βουλιάζει» η Θεσσαλονίκη

Και το ρεπορτάζ δεν πέφτει έξω όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη, καθώς ασφυκτικά γεμάτες είναι τις τελευταίες ημέρες οι δομές προσφύγων σε Διαβατά και Λαγκαδίκια. Το σχέδιο της κυβέρνησης, αναβάθμισε τις δύο δομές σε κέντρα υποδοχής του προσφυγικού κύματος του Έβρου. Αποτέλεσμα είναι στα Διαβατά να τοποθετηθούν πάνω στο χώμα σκηνές, στις οποίες μένει διπλάσιος αριθμός από τη χωρητικότητά τους. Αντίστοιχα, στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης, πρόσφυγες κοιμούνται σε κουβέρτες ο ένας πάνω στον άλλον, σε σκηνές και μικρά κτίρια.

Οι νέες προσφυγικές ροές από τον Έβρο δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι απροετοίμαστη να δεχθεί το νέο κύμα, αναφέρει το thessnews. Οι εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που περνούν τα σύνορα το τελευταίο διάστημα έχουν τριπλασιαστεί και οι δομές φιλοξενίας είναι ανεπαρκείς.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, μόνο τον Απρίλιο του 2018, περισσότερα από 2900 άτομα πέρασαν τον Έβρο. Αναμένεται οι προσφυγικές ροές να αυξηθούν όσο βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες και πέφτει η στάθμη του νερού, με όλο και περισσότερους να τολμούν την είσοδο στη χώρα μας.

Στα κέντρα φιλοξενίας Διαβατών και Λαγκαδικίων, οι εικόνες θυμίζουν την κατάσταση 2 χρόνια πριν, όταν άδειασε το άτυπο camp της Ειδομένης και περισσότεροι από 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες μετακινήθηκαν σε δομές φιλοξενίας, σε σκηνές ή αποθήκες.

Τα camp των Διαβατών και των Λαγκαδικίων λειτουργούν ως κέντρα υποδοχής των προσφύγων και μετέπειτα οι πρόσφυγες θα μετακινηθούν σε άλλα κέντρα και δομές.

Σε σκηνές στο camp Διαβατών

Αυτή τη στιγμή στο camp των Διαβατών έχουν στηθεί περισσότερες από 60 σκηνές στον αύλειο χώρο της δομής. Κατά μήκος του φράχτη, όπου υπάρχουν δέντρα, διαμένουν περισσότεροι από 100 πρόσφυγες τις τελευταίες δέκα μέρες, οι οποίοι έχουν έρθει στην πλειονότητά τους από το Αφρίν. Σε σκηνές χωρητικότητας 3 ατόμων μένουν έως και 5 άτομα, με την κατάσταση να γίνεται όλο και πιο δύσκολη όσο θα ανεβαίνει η θερμοκρασία.

«Ξεκινήσαμε πριν από έναν μήνα από το Αφρίν και τις τελευταίες 10 μέρες ήρθαμε Θεσσαλονίκη. Περάσαμε τα σύνορα από το ποτάμι, το νερό ήταν ως τη μέση. Ήμασταν 3 οικογένειες, 13 άτομα μαζί με μικρά παιδιά. Πληρώσαμε στους διακινητές από 1500 ευρώ ο καθένας. Μένουμε στις σκηνές μέχρι και 5 άτομα μαζί. Είναι πολύ δύσκολα», περιγράφει η Ντελάλ από το camp των Διαβατών, κρατώντας στην αγκαλιά της το 6 μηνών μωρό της.

Δεν χωρούν στα Λαγκαδίκια

Στο κέντρο υποδοχής Λαγκαδικίων η κατάσταση είναι αντίστοιχη. Το πρώην στρατόπεδο Βογιατζόγλου μετά την επισκευή των παλιών κτιρίων και την τοποθέτηση κοντέινερ μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 400 άτομα.

Μετά τις τελευταίες αφίξεις, οι πρόσφυγες, κυρίως Κούρδοι, διαμένουν σε κτίριο περίπου 50 τμ, πάνω από 50-60 άτομα όλοι μαζί, γυναίκες, άντρες και παιδιά. Κοιμούνται στο πάτωμα πάνω σε κουβέρτες και όσοι δεν χωρούν παραμένουν σε σκηνές.

«Είμαστε εδώ 10 μέρες. Είμαι έγκυος και η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Κοιμόμαστε στο πάτωμα πάνω σε κουβέρτες και ακόμα δεν έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες ασύλου. Δεν γίνεται να μένουμε σε έναν τόσο μικρό χώρο όλοι μαζί», περιγράφει η Ναζίρ από το camp των Λαγκαδικίων.

Δύσκολη η θωράκιση του Έβρου

Από την άλλη πλευρά, είναι έντονη η ανησυχία στην περιοχή του Έβρου. Ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, επισημαίνει ότι η ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων δεν θα λύσει το πρόβλημα αν δεν ενισχυθεί το τμήμα ασύλου.

«Οι πληροφορίες μας λένε ότι είναι πάρα πολύ όσοι έχουν καταφτάσει στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ειδικά από τις υποσαχάριες χώρες. Όλοι αυτοί θα βρουν διέξοδο στην Ελλάδα. Δεν μπορούμε να είμαστε ξέφραγο αμπέλι, ειδικά για τους οικονομικούς μετανάστες. Η θωράκιση του Έβρου είναι δύσκολη στο ποτάμι, αυτό είναι μια πραγματικότητα. Θα πρέπει να υπάρχει μια φυσιολογική ροή σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει η χώρα για να φιλοξενήσει αυτούς τους ανθρώπους», ανέφερε ο δήμαρχος μιώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Έβρος είναι ελκυστικό πέρασμα για πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς το κόστος είναι μικρό σε σχέση με την μετακίνηση προς τα νησιά, ενώ ο Έβρος εξαιρείται από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και τις επαναπροωθήσεις μεταναστών.

Μεγάλη η αύξηση των προσφυγικών ροών

Η αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα εξακολουθεί να απασχολεί τον γερμανικό Τύπο. Ρεπορτάζ της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του καναλιού (tagesschau.de), σημειώνει ότι είναι αισθητή η αύξηση των αφίξεων κυρίως στην περιοχή του Έβρου, επισημαίνοντας ότι μέσω του ποταμού «κατευθύνονται εδώ και κάποιο διάστημα και πάλι αισθητά περισσότεροι πρόσφυγες από την Τουρκία στην Ελλάδα. Κάθε τόσο πνίγονται άνθρωποι στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τον φαρδύ ποταμό επειδή οι μικρές φουσκωτές βάρκες είναι υπερφορτωμένες και ανατρέπονται. Στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας κρατούνται από την αστυνομία εκατοντάδες μετανάστες. Πολλοί αναγκάζονται πέρα από τα κελιά να κοιμηθούν και στο πάτωμα, ενώ για περισσότερους από 500 ανθρώπους υπάρχουν μόνο ένας γιατρός και τέσσερις νοσηλεύτριες, καταγγέλλει η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες».

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι «παρά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και παρά τη συνεργασία με τη λιβυκή ακτοφυλακή, οι πρόσφυγες αναζητούν δρόμους για να φθάσουν στην Ευρώπη. Το προσωπικό της Frontex πρόκειται με τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ να αυξηθεί από 1.200 σήμερα σε 10.000 στελέχη και να λάβει αισθητά μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Στο μέλλον πρόκειται επομένως κάθε χώρα να είναι ολοένα και λιγότερο υπεύθυνη για τη φύλαξη των συνόρων της. Η προστασία των εξωτερικών συνόρων πρόκειται να γίνει υπόθεση της ΕΕ».

Να υπενθυμίσουμε ότι η κατάσταση τείνει να φτάσει στα επίπεδα του 2015 και στα νησιά. Από την Πρωτομαγιά, στα νησιά του βορείου Αιγαίου έφτασαν περισσότεροι από 1200 μετανάστες, ενώ έντονη είναι η ανησυχία των κατοίκων για έξαρση του μεταναστευτικού όσο πλησιάζει το καλοκαίρι.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση