HomeHL-WorldΑφγανιστάν: 30 παιδιά σκοτώθηκαν σε επιχείρηση της πολεμικής αεροπορίας!

Αφγανιστάν: 30 παιδιά σκοτώθηκαν σε επιχείρηση της πολεμικής αεροπορίας!

Αποκάλυψη από τον ΟΗΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Tουλάχιστον 36 άνθρωποι, κυρίως παιδιά, σκοτώθηκαν και δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν σε μια επιδρομή που εξαπέλυσε στις αρχές Απριλίου η πολεμική αεροπορία του Αφγανιστάν σε κορανική σχολή, κοντά στην πόλη Κουντούζ, σύμφωνα με μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο βομβαρδισμός στις 2 Απριλίου έγινε κατά τη διάρκεια τελετής για την απονομή διπλωμάτων στην οποία παρευρίσκονταν εκατοντάδες άνδρες και παιδιά στο κορανικό σχολείο (μαντράσα) στον τομέα Ντάστε Άρτσι, μεγάλο τμήμα του οποίου τελεί υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν, δεκάδες χιλιόμετρα βόρεια της Κουντούζ.

Η μαντράσα ήταν δίπλα στο τέμενος του Ντάστε Άρτσι, τα δύο κτίρια χτυπήθηκαν καθώς και ο χώρος όπου διεξαγόταν η τελετή.

Η κυβέρνηση και ο στρατός υποστήριξαν ότι στόχος των επιθέσεων ήταν μαχητές Ταλιμπάν που ετοιμάζονταν να εξαπολύσουν επιθέσεις ευρείας κλίμακας εναντίον κυβερνητικών στόχων στην περιφέρεια του Ντάστε Άρσι. Σύμφωνα με τον απολογισμό κυβέρνησης και στρατού, 18 Ταλιμπάν σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν.

«Ένα βασικό συμπέρασμα αυτής της έκθεσης είναι ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε ρουκέτες και βαρύ οπλισμό ενάντια σε μια θρησκευτική τελετή», ανέφερε η Αποστολή Αρωγής Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (Manua) που έστειλε επί τόπου μία ομάδα για να ερευνήσει την επίθεση.

Σύμφωνα με την ίδια, 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους 30 παιδιά και 71 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 51 παιδιά.

Ο απολογισμός ωστόσο μπορεί να είναι μεγαλύτερος, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, με «αξιόπιστες πληροφορίες» να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 38 νεκρούς και 84 τραυματίες.

Πηγές των δυνάμεων ασφαλείας, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, είχαν αναφέρει ότι «59 άμαχοι σκοτώθηκαν, η πλειοψηφία των οποίων παιδιά, ακόμη και 8 ετών και 17 Ταλιμπάν». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «57 τραυματίες» διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της Κουντούζ.

Οι ερευνητές της Manua δεν μπόρεσαν να καθορίσουν αν Ταλιμπάν ήταν παρόντες τη στιγμή των βομβαρδισμών.

«Αλλά ακόμη και αν η κυβέρνηση είχε ένα νόμιμο στρατιωτικό στόχο, η Manua αναρωτιέται πως η κυβέρνηση έλαβε συγκεκριμένα βήματα για να αποφύγει απώλειες αμάχων», αναφέρει η έκθεση.

Το υπουργείο Άμυνας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για κάποιο σχόλιο.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Καμπούλ και στην Κουντούζ έδωσαν αντικρουόμενες αναφορές μετά την επίθεση, με αρκετούς να διαψεύδουν ότι παιδιά βρίσκονται ανάμεσα στα θύματα.

Η κυβέρνηση έστειλε δύο ομάδες ερευνητών στο σημείο, αλλά μέχρι στιγμής, καμία από αυτές δεν έχει «δώσει στη δημοσιότητα τα ευρήματά της» τονίζει η Manua.

Τα Ηνωμένα Έθνη «καλούν την κυβέρνηση να ερευνήσει πλήρως, να καταγράψει και να διεξάγει μια διαφανή επανεξέταση των συνθηκών που οδήγησαν σε αυτό το περιστατικό και να λάβει άμεσα βήματα για να εγγυηθεί την απόδοση ευθυνών στην ιεραρχία».

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση