HomeΚΡΗΤΗΣύσκεψη για την κλιματική αλλαγή και τη λειψυδρία

Σύσκεψη για την κλιματική αλλαγή και τη λειψυδρία

Οι επιπτώσεις στην Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον ορατές και στην Κρήτη. Είμαστε μάρτυρες ακραίων καιρικών φαινομένων και των δυσμενών συνεπειών τους, τόσο στο φυσικό περιβάλλον, όσο και σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δράσης.

Η Κρήτη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, εκτιμάται ότι θα είναι πιο ευάλωτη και θα επηρεαστεί περισσότερο από τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής. Ήδη υπάρχουν επιδράσεις στο φυσικό περιβάλλον και την τοπική οικονομία, ενώ τα επόμενα χρόνια, η κλιματική αλλαγή θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές με πιο ορατές την έλλειψη νερού (ξηρασία και λειψυδρία) και τις επακόλουθες επιπτώσεις στην τοπική και εθνική οικονομία.

Ήδη, έχουν αρχίσει και γίνονται ορατές σε όλους μας οι επιπτώσεις της λειψυδρίας. Ειδικότερα, στην περιοχή της Μεσαράς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δημιουργούν σημαντική ανησυχία, ιδίως όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.

Οι λιγότερες βροχές φέρνουν ξανά στο προσκήνιο το θέμα της αξιοποίησης και ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων, καθώς και της προσαρμογής στις νέες κλιματικές συνθήκες και στη μείωση του διαθέσιμου νερού. Είναι δεδομένο ότι θα χρειαστεί να λάβουμε μέτρα για τη λειψυδρία, καθώς η μείωση των βροχοπτώσεων θα προκαλέσει προβλήματα στις καλλιέργειες, ενώ, παράλληλα, μπορεί να επηρεάσει είδη καλλιεργειών (π.χ. να αυξήσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών σε εύκρατες περιοχές και να μειώσει τις αποδόσεις σε υποτροπικές και τροπικές ζώνες) και να επιβάλλει την ανάγκη στροφής σε νέες καλλιέργειες. Περαιτέρω, είναι ορατή η απειλή ερημοποίησης του κάμπου της Μεσαράς σε περίπτωση που ο υδροφόρος ορίζοντας υποχωρήσει στο επίπεδο της στάθμης της θάλασσας με αποτέλεσμα το αρδευτικό νερό να γίνει αλμυρό. Η ΝΔ αναλαμβάνει μια σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος της λειψυδρίας και την εξεύρεση μακροπρόθεσμων λύσεων.

Η 1η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018 στο Ηράκλειο και εστίασε στις επιπτώσεις της λειψυδρίας στην ύδρευση, κυρίως στα αστικά κέντρα του νομού, και στις επακόλουθες συνέπειες σε δημότες, καθώς και στις επιχειρήσεις, ιδίως δε στις τουριστικές περιοχές.

Η 2η σύσκεψη, θα πραγματοποιηθεί στις Μοίρες, την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018, στις 18:00, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Φαιστού, και επικεντρώνεται στις επιπτώσεις της λειψυδρίας στην άρδευση και στις επακόλουθες συνέπειες στον πρωτογενή τομέα της τοπικής οικονομίας.

Ομιλητές: θα μιλήσουν ειδικοί (ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων, υπηρεσιακοί παράγοντες) σε θέματα διαχείρισης υδάτινων πόρων όσον αφορά την άρδευση. Φορείς: θα συμμετέχουν φορείς που σχετίζονται με ζητήματα διαχείρισης υδάτινων πόρων και άρδευσης, καθώς και φορείς και εκπρόσωποι που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής.

Ακολουθούν: Α) Ομιλητές στο πάνελ Β) Λίστα φορέων Α) Ομιλητές στο πάνελ 1)κ. Λευτέρης Αυγενάκης, Γραμματέας ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου 2)Καθ. κ. Θεοφάνης Παυλίδης, Διευθέτηση Ορεινών Υδάτων, ΑΠΘ 3)Καθ. κ. Θρασύβουλος Μανιός, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, ΤΕΙ Κρήτης 4)κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης, Αντιπεριφερειάρχης ν. Ηρακλείου 5)κ. Μαρίνος Κριτσωτάκης, Προϊστάμενος, Διεύθυνση Υδάτων, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης 6)κ. Γεώργιος Βασιλάκης, Πρόεδρος, ΤΟΕΒ Γ’ Ζώνης Μεσαράς (Μοιρών) 7)κ. Ευάγγελος Τσιμπραγάκης, Πρόεδρος, Αγροτοβιομηχανικός Συνεταιρισμός Τυμπακίου και ΤΟΕΒ Α’ Ζώνης Μεσαράς (Τυμπακίου) 8)κ. Δημήτρης Μηλιός, MSc και Υπ. Δρ Πανεπιστημίου Αθηνών στη «Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών και Κρίσεων» Β) Λίστα φορέων

•ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΡΗΤΗΣ -Διεύθυνση Υδάτων -Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού (ΠΕΧΩ) -Διεύθυνση Δασών

•ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ – Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος -Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων ΠΕ, Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος -Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας – Διεύθυνση Κτηνιατρικής Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ •ΔΗΜΟΙ ΚΡΗΤΗΣ •ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ (ΔΕΥΑ) ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ •ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ – Πανεπιστήμιο Κρήτης, Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών – Πολυτεχνείο Κρήτης, Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος – Πολυτεχνείο Κρήτης, Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων – ΤΕΙ Κρήτης, Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών – ΤΕΙ Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων – ΤΕΙ Κρήτης, Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών – Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)

●ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ •ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ / ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ •ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΟΑΚ)–Δ/νση Υδραυλικών Έργων •ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ •ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΑΓΡΟΝΟΜΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΧΑΝΙΩΝ (ΜΑΙΧ) •ΓΕΩΤΕΕ •ΤΕΕ ●ΕΕΤΕΜ •ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (ΟΑΣΝΗ) – ΕΝΩΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ (ΕΑΣ) Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ •ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ-(ΣΕΚΝΗ) •ΜΕΛΛΙΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ

•ΕΝΩΣΗ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΩΝ

•ΤΟΕΒ ΚΡΗΤΗΣ

●ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Διαφήμιση
Διαφήμιση