HomeHL-9Χωρίς κυριακάτικη λειτουργία τα καταστήματα του Ηρακλείου

Χωρίς κυριακάτικη λειτουργία τα καταστήματα του Ηρακλείου

Κινητοποίηση στο κέντρο της πόλης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χωρίς κυριακάτικη λειτουργία τα εμπορικά καταστήματα του Ηρακλείου, καθώς σύμφωνα με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου δεν υφίσταται δεκαήμερο εκπτώσεων την περίοδο αυτή, αφού οι ενδιάμεσες εκπτώσεις σε τοπικό επίπεδο έχουν ήδη γίνει τον περασμένο Μάρτιο.

Ως εκ τούτου δε λειτουργούν ούτε σήμερα Κυριακή τα καταστήματα στην πόλη του Ηρακλείου.

Στην ανακοίνωση του ο Εμπορικός Σύλλογος επισημαίνει “Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου ενημερώνει ότι δεν υπάρχει 10ήμερο ενδιάμεσων εκπτώσεων από 1-10 Μαΐου στο Ηράκλειο (ούτε και προαιρετικό άνοιγμα Κυριακής), μια που με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου και κατόπιν της βούλησης της πλειοψηφίας των εμπόρων της πόλης μας, οι ημερομηνίες των ενδιάμεσων εκπτώσεων για το Ηράκλειο είναι :

1 – 15 Μαρτίου και 1 – 15 Σεπτεμβρίου

Σημειώνεται ότι όποια εμπορική επιχείρηση επιθυμεί, μπορεί να προβεί σε 10ήμερο προσφορών, πάντα σύμφωνα με ότι ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία”.

Κινητοποίηση στα Λιοντάρια

Ωστόσο σε μια ακόμη κινητοποίηση ενάντια στην καταστρατήγηση της κυριακάτικης αργίας κατέρχεται η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για Συντονισμό στο Ηράκλειο, η οποία πραγματοποιείται στις 10.30 το πρωί στα Λιοντάρια.

Στη σχετική ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

“Για άλλη μια Κυριακή οι εργαζόμενοι θα θυσιάσουν τον εναπομείναντα ελεύθερο χρόνο τους στο βωμό των κερδών, δήθεν για να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη που ευαγγελίζονται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το κεφάλαιο και η Ε.Ε. Οι απλήρωτες υπερωρίες, οι πενιχροί μισθοί, η κούραση και η θυσία της προσωπικής τους ζωής παγιώνονται στη προσπάθεια του κεφαλαίου για περαιτέρω κέρδη.

Θεωρούμε ότι η επίθεση στην Κυριακάτικη αργία δεν είναι ξεκομμένη από την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι συνολικά.

Η λυσσαλέα επίθεση στην Κυριακάτικη αργία έρχεται να δέσει με τα ελαστικά ωράρια, τα κλεμμένα ρεπό/άδειες, την εντατικοποίηση, την απλήρωτη υπερεργασία/υπερωρία. Άλλωστε διαχρονικά το εμπόριο ήταν ο δοκιμαστικός σωλήνας για μια σειρά αντεργατικών μέτρων (βλ. ωρομίσθιο, σπαστά ωράρια κ.α). Ακόμα, δεν ξεχνάμε πως μέσω της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας και των υπόλοιπων αργιών, παίζεται στις πλάτες των εργαζομένων και το παιχνίδι κεφαλαίου κι εργοδοσίας για το «μοίρασμα της πίτας» συνολικά στον κλάδο του Εμπορίου. Ακόμα, κι όπως άλλωστε έχει ήδη καταστεί σαφές, η Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων δεν οδηγεί σε νέες προσλήψεις, αλλά στο οι ίδιοι εργαζόμενοι αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε επιπλέον, χωρίς πολλές φορές να παίρνουμε ούτε τη μία επιπλέον μέρα ρεπό, ούτε την προσαύξηση (75%) που δικαιούμαστε.

Παράλληλα, ως προς το ζήτημα του χρόνου εργασίας, το ωράριο «ξεχειλώνει» και τις υπόλοιπες ημέρες με διάφορα προσχήματα, με πιο τρανταχτό παράδειγμα το βάρβαρο θεσμό των «λευκών -ή του όποιου άλλου χρώματος- νυχτών». Όλα αυτά βέβαια, την ίδια ώρα που διεξάγεται μια πρωτόγνωρη επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα και ακόμα και στο δικαίωμά μας στην κήρυξη απεργιών.

Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν, την Κυριακή 6/5 καλούμε σε συγκέντρωση υπεράσπισης της κυριακάτικης αργίας, βροντοφωνάζοντας ότι οι εργατικοί μαχητικοί συλλογικοί αγώνες μπορούν να κερδίσουν.

Οι νικηφόροι αγώνες δεν έρχονται με ευχολόγια, ούτε με τις απεργιακές κινητοποιήσεις – καρικατούρες των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ. Η συσπείρωση των εργαζομένων στα σωματεία τους και η ζωντανή λειτουργία αυτών, η δημιουργία επιτροπών αγώνα ή και σωματείων όπου δεν υπάρχουν τέτοια κι ο οριζόντιος συντονισμός όλων αυτών, είναι ο μόνος δρόμος για να απαντήσουμε στην επίθεση που διαρκώς υποβαθμίζει τους όρους με τους οποίους εργαζόμαστε και ζούμε”.

Διαφήμιση
Διαφήμιση