HomeHL-9“Καμπανάκι” κινδύνου για το μέλλον της κτηνοτροφίας στην Κρήτη

“Καμπανάκι” κινδύνου για το μέλλον της κτηνοτροφίας στην Κρήτη

Σε δεινή κατάσταση οι κτηνοτρόφοι λόγω υπερφολόγησης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Καμπανάκι κινδύνου για το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας κρούει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου, κ. Γιάννης Γλεντζάκης.

Όπως επισημαίνει, στις τάξεις των κτηνοτρόφων, το κλίμα είναι βαρύ, καθώς υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την διάθεση του αιγοπρόβειου γάλακτος και την υπερ-φορολόγηση. Ο ίδιος αναφέρεται και στις προσπάθειες που καταβάλλει η νέα διοίκηση για την εξυγίανση του συνεταιρισμού.

Κ. Γλεντζάκη, ο Συνεταιρισμός σας λειτουργεί τυροκομείο και γνωρίζετε καλά την κατάσταση. Πως βλέπετε το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας;

Αν δεν αλλάξει κάτι και μάλιστα σύντομα, πιστεύω πως πάμε για ολοκληρωτική καταστροφή. Το πρόβλημα διάθεσης της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος είναι μεγάλο και στην Κρήτη, όπου οι παραγωγοί έχουν πρόσθετο κόστος παραγωγής, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Εδώ, λόγω των μεταφορικών, αγοράζουμε τις ζωοτροφές έως και 12 λεπτά ακριβότερα ανά κιλό, οπότε όχι μόνο περιθώριο κέρδους δεν υπάρχει, αλλά πλέον τίθεται θέμα επιβίωσής μας. Παράλληλα εξ όσων γνωρίζω τα τυροκομεία έχουν φρακάρει.

Στο κρέας τα πράγματα είναι καλύτερα;

Όχι. Και εκεί η κατάσταση είναι δραματική για τον Έλληνα κτηνοτρόφο και ειδικά τον Κρητικό κτηνοτρόφο, που αναγκάζεται να πουλάει φθηνά, ενώ αντίθετα ο καταναλωτής αγοράζει ακριβά.

Ενδεικτικό είναι τι έγινε το Πάσχα, οπότε το αρνί πουλήθηκε 4,7 ευρώ και 4,8 ευρώ το κιλό. Με τέτοιες τιμές, δεν βγαίνουν τα έξοδα.

Τον περασμένο Νοέμβριο εκλεχθήκατε πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό. Πως είναι τα πράγματα;

Κάνουμε προσπάθεια να διασωθούμε. Πλέον λειτουργούμε όλα τα πόστα του συνεταιρισμού. Το τυροκομείο, το ελαιοτριβείο. Τις επόμενες ημέρες αναμένουμε και απαντήσεις από την τράπεζα για ένα σχέδιο εξυγίανσης.

Πιστεύω, ότι σύντομα θα μας καλέσουν να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες. Ό,τι μπορούμε κάνουμε και ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε.

Διαφήμιση
Διαφήμιση