HomeHL-CultureΔεν θα απονεμηθεί φέτος το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Δεν θα απονεμηθεί φέτος το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Τα απόνερα του σεξουαλικού σκανδάλου στην Ακαδημία έφεραν την ακύρωση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε σήμερα ότι στη φετινή απονομή των Νόμπελ δεν θα δοθεί το Νόμπελ Λογοτεχνίας, όπως μετέδωσε νωρίτερα το Reuters.

H αναβολή ήρθε στον απόηχο του σεξουαλικού σκανδάλου στους κόλπους της Ακαδημίας εξαιτίας του οποίου είχε παραιτηθεί η επικεφαλής της Ακαδημίας Σάρα Ντάνιους.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η εφημερίδα Dagens Nyheter είχε δημοσιεύσει τις μαρτυρίες 18 γυναικών, σύμφωνα με τις οποίες είχαν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή βίαιες επιθέσεις από Γάλλο που είναι παντρεμένος με την ακαδημαϊκό, ποιήτρια και δραματουργό Καταρίνα Φρόστενσον. Η Φρόστενσον είχε επίσης παραιτηθεί από την Ακαδημία.

Ο σύζυγος της αρνείται τις κατηγορίες και έχει διακόψει κάθε χρηματοδότηση προς τον χώρο εκθέσεων και παραστάσεων που εκείνος διευθύνει στην Στοκχόλμη, ενώ διεξάγει εσωτερική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δεν έχουν γίνει γνωστά.

Πέντε φορές έχει αναβληθεί στο παρελθόν η απονομή του μεγαλύτερου λογοτεχνικού βραβείου στον κόσμο από την δημιουργία του το 1901.

Το 1949, οπότε και η τελευταία αναβολή, η Ακαδημία είχε καταλήξει σε αυτή την απόφαση επικαλούμενη το γεγονός ότι εκείνη τη χρονιά «καμία από τις υποψηφιότητες δεν ανταποκρινόταν στα κριτήρια που τίθενται από τη διαθήκη του Άλφρεντ Νόμπελ».

Έναν χρόνο αργότερα ο αμερικανός συγγραφέας Ουίλιαμ Φόκνερ λάμβανε την τιμητική διάκριση για το 1949.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση