HomeHL-WorldΤουρκία: Τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεργάζονται κατά του Ερντογάν

Τουρκία: Τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεργάζονται κατά του Ερντογάν

Τον Ιούνιο στις κάλπες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και τρία ακόμη κόμματα της αντιπολίτευσης θα υπογράψουν αύριο Πέμπτη συμφωνία συνεργασίας ενόψει των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στην Τουρκία στις 24 Ιουνίου, μετέδωσαν το NTV και άλλα τηλεοπτικά δίκτυα.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, το CHP κατέληξε σε συμφωνία με το κόμμα Iyi, το ισλαμιστικό κόμμα Saadet και το Δημοκρατικό Κόμμα.

Η συμφωνία θα υπογραφεί αύριο στις 15:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Το κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AKP έχει ανακοινώσει ότι θα συνεργαστεί με το εθνικιστικό κόμμα MHP.

Οι Κεμαλιστές θα ανακοινώσουν την Παρασκευή τον υποψήφιό τους

Στο μεταξύ το CHP ετοιμάζεται να ανακοινώσει την Παρασκευή σε συγκέντρωση σε κλειστό γήπεδο στην Άγκυρα τον υποψήφιό του που θα βρεθεί απέναντι στον Ερντογάν στις εκλογές, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Μπουλέντ Τεζτσάν. Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούν έντονες φήμες ως προς τον ποιον θα χρίσει υποψήφιό της η αξιωματική αντιπολίτευση, με τον ηγέτη της, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα είναι ο ίδιος και τους πολιτικούς αναλυτές να προσπαθούν να μαντέψουν πιθανά ονόματα.

Ο Τεζτσάν δεν επιβεβαίωσε αν υπάρχει συναίνεση εντός του κόμματος γύρω από έναν υποψήφιο, λέγοντας μόνον ότι «βρισκόμαστε σ’ ένα σημαντικό σημείο».

Ο Γκιουλ δεν κατεβαίνει κόντρα στον Ερντογάν

Η ανακοίνωση έρχεται λίγο μετά τις δηλώσεις του Αμπντουλάχ Γκιουλ, πρώην συντρόφου του Ερντογάν, που έχει περιπέσει στη δυσμένεια της κυβέρνησης, ότι δεν θα κατεβεί αντίπαλος του Τούρκου προέδρου, διαψεύδοντας τις ελπίδες ότι θα μπορούσε ο υποψήφιος του μπλοκ των αντιπολιτευόμενων κομμάτων.

Το κυβερνών AKP του Ερντογάν έχει κερδίσει όλες τις εκλογές από το 2001 που συγκροτήθηκε. Έχει μετάσχει σε πέντε γενικές εκλογές, δηλαδή το 2002, το 2007, το 2011, τον Ιούνιο του 2015 και στις πρόωρες εκλογές του Νοεμβρίου του 2015 εξασφαλίζοντας αντιστοίχως ποσοστά 34,3%, 46,6%., 49,8%, 40,9% και 49,5%.

Οι εκλογές της 24ης Ιουνίου, προεδρικές και βουλευτικές συνάμα, αποτελούν ορόσημο για την σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας αφού την επομένη θα ισχύσει το νέο προεδρικό σύστημα που δίνει πρωτοφανείς εξουσίες στον Ερντογάν.

Αν επικρατήσει ο τελευταίος, θα εξασφαλίσει άλλη μια πενταετή θητεία που θα του επιτρέψει να προχωρήσει στη μεταμόρφωση της γειτονικής χώρας, μια μεταμόρφωση που άρχισε από το 2003 όταν έγινε πρωθυπουργός.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση