HomeHL-9Μαζική η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά στο Ηράκλειο

Μαζική η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά στο Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μικροί και μεγάλοι με ένα λουλούδι στο χέρι συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τρίτης στο Ηράκλειο για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Μέλη σωματείων, συνδικάτων και συλλόγων συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, ένωσαν τις φωνές τους, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα απέναντι στα αντιλαϊκά μέτρα της Κυβέρνησης και εξυμνώντας τους αγώνες όλων εκείνων που έχουν φύγει από τη ζωή και πάλεψαν για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

dav
Σε ανακοίνωση τους τα μέλη της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ επισημαίνουν:

“Μαζική και δυναμική η Πρωτομαγιάτικη Απεργιακή Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και των Ταξικών Σωματείων, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ: Συνδικάτο οικοδόμων, Συνδικάτο τροφίμων ποτών, Ένωση ιδιωτικών υπαλλήλων, Σωματείο ιδιωτικών εκπαιδευτικών «Γαλάτεια Καζαντζάκη», Ένωση συνταξιούχων ΙΚΑ, Επιτροπή Αγώνα Επισιτισμού – Τουρισμού, Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΟΤΑ, στέλνοντας μήνυμα ότι αυτή η απεργιακή μάχη, πρέπει να αξιοποιηθεί ως αφετηρία νέων δυναμικών, μαζικών και μαχητικών αγώνων ενάντια στη σημερινή επιθετικότητα.

Με το κεντρικό περιεχόμενο της φετινής Πρωτομαγιάς με το σύνθημα «1η Μάη 2018 : Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο για την τελική νίκη των λαών», δόθηκε περήφανη απάντηση στα μονοπώλια, που συντρίβουν τη ζωή μας καταδικάζοντας τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

dav
dav

Στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και των Σωματείων ανταποκρίθηκαν και Αγροτικοί Σύλλογοι, σωματεία επαγγελματοβιοτεχνών, όπως επίσης Φοιτητικοί και Σπουδαστικοί Σύλλογοι. Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ βρέθηκε από νωρίς το πρωί και στη μπουκαπόρτα του πλοίου high speed 7 στο πλευρό των συναδέλφων ναυτεργατών που με συλλογικές διαδικασίες έδωσαν απεργιακό παρόν και κράτησαν το πλοίο δεμένο στο λιμάνι παρά τις διαθέσεις των εφοπλιστών.

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους του Ηρακλείου, όπου κυριάρχησαν τα συνθήματα «Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά», «Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», μαζί με αυτά τα συνθήματα που δόνησαν τους δρόμους του Ηρακλείου ακούστηκαν και τα «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» και «Φονιάδες, ληστές, υποκριτές είναι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές». Στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν το πανό του ΠΑΜΕ ενώ ακολουθούσαν πλήθος σωματείων και φορέω οργανωμένα με τα μπλοκ τους.

Σε όλη τη διάρκεια της πορείας τιμήθηκαν οι ήρωες ο Στρατής Περγαλίδης και ο Χρήστος και ο Κώστας Χατζηγεωργίου, που υπήρξαν από τα θύματα που έχει δώσει η εργατική τάξη του Ηρακλείου, στον αγώνα για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των εργαζομένων, την αύξηση του μεροκάματου, την οργάνωση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, την πολιτική και κοινωνική λύτρωση της εργατιάς και όλων των εργαζομένων.

Χαιρετισμό απεύθυναν εκπρόσωποι των Σωματείων, Συλλόγων και επιτροπών αγώνα εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Ηρακλείου, την κεντρική ομιλία έκανε Ο Γιάννης Ξημεράκης, όπου ανάμεσα σε άλλα τόνισε:

dav
dav

«Τιμάμε τους νεκρούς μας, του Σικάγο το 1886, τους καπνεργάτες του Μάη του 36, τους διακόσιους της Καισαριανής της πρωτομαγιάς του 44. Τιμάμε όλους όσους έδωσαν την ζωή τους, για να έχουμε δικαιώματα στη δουλειά και στη ζωή, με μισθούς που να ικανοποιούν τις ανάγκες μας, σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, ελεύθερο χρόνο, κοινωνική ασφάλιση, για να ζήσουμε σε ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, σε ένα κόσμο χωρίς πολέμους, προσφυγιά.

Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο για την τελική νίκη των λαών είναι το σύνθημα που έδωσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην φετινή πρωτομαγιά, γιατί η βάρβαρη πολιτική που τσακίζει τους εργαζόμενους είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος με τη συμμετοχή της χώρας στις νατοϊκές επεμβάσεις, με την μετατροπή όλης της Ελλάδας από τον Έβρο ως την Κρήτη σε ορμητήριο των αμερικανονατοικών, σε ένα απέραντο πεδίο βολής! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μας μπλέκει όλο και πιο πολύ στον καυγά των μονοπωλίων για το μοίρασμα των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους. Έχει τεράστιες ευθύνες, αποδείχτηκε το μεγαλύτερο πλυντήριο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού!

Όχι μόνο διατηρεί και αναβαθμίζει τη βάση της Σούδας, αλλά μέσα σε μόλις δύο χρόνια γέμισε την Ελλάδα αμερικάνικες νατοϊκές βάσεις, στην Αλεξανδρούπολη, στον Άραξο, την Ανδραβίδα, το Άκτιο, στην Λάρισα, στην Σύρο! Δεν θα διστάσουν να μπλέξουν το λαό μας σε επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών.

Απαιτείται επαγρύπνηση από τον λαό. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους γειτονικούς λαούς, με τον τούρκικο λαό, τους λαούς των Βαλκανίων».

dav
dav

Έπειτα επισήμανε: «Αυτοί που σε καιρό ειρήνης κλέβουν το βιός του εργάτη, καταργώντας ΣΣΕ, μειώνοντας μισθούς, συντάξεις, εξαπολύοντας τεράστια επίθεση, αυτή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις… σε όλα τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα! Είναι οι ίδιοι που θέλουν να στείλουν τους εργάτες να γίνουν τροφή για τα κανόνια τους, σε καιρό πολέμου, για το μοίρασμα των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών και δρόμων, των σφαιρών επιρροής, το ξεκαθάρισμα στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών τους με τη Ρωσία».

Η πολιτική τους γεννά Φτώχεια-Πολέμους-Προσφυγιά Η φετινή πρωτομαγιά μας βρίσκει μπροστά σε σύνθετες εξελίξεις. Μετά από 9 χρόνια καπιταλιστικής κρίσης, στην οποία ματώσαμε για να σωθούν τα μονοπώλια, τα κυβερνητικά επιτελεία ετοιμάζονται για τη φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης η οποία θα είναι το ίδιο οδυνηρή για τα λαϊκά στρώματα. Έχουν στρώσει ήδη τον δρόμο με τα μνημόνια , παίρνοντας πίσω δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων , με άγρια φοροληστεία για τα λαϊκά στρώματα και φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο , χαρίζοντας τα σπίτια μας στους τραπεζίτες.

dav
dav
dav
dav

Βασικό εργαλείο για να υλοποιηθούν τα σχέδια κυβέρνησης -κεφαλαίου είναι ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός , οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ –ΕΚΗ, κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να επιβάλουν τη «σιγή νεκροταφείου» που απαιτεί το κεφάλαιο, κοροϊδεύουν επί μήνες με κινητοποιήσεις – φαντάσματα που δεν τις εξαγγέλλουν καν ή τις ανακοινώνουν για να τις πάρουν πίσω λίγες μέρες μετά!

Παράλληλα τόνισε ότι: «Πιο αποφασιστικά λοιπόν στην μάχη για την οργάνωση της εργατικής τάξης στις απαιτήσεις του σήμερα με ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων σε βάρος των δυνάμεων του συμβιβασμού και της ταξικής συνεργασίας. Οργάνωση μαζικά όλων των εργαζομένων στα σωματεία. Βασικό μετερίζι οργάνωσης η συνέλευση των εργατοϋπαλλήλων στο εργοστάσιο, στην επιχείρηση, στο σωματείο.

Ζωντανή καθημερινή δράση των εργατών μέσα από το σωματείο με λόγω και δράση μέσα από την συλλογική διαδικασία της γενικής συνέλευσης. Ενίσχυση της συμμαχίας ανάμεσα στο ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΟΓΕ, ΜΑΣ.

Να δημιουργήσουμε παντού γερές βάσεις της συμμαχίας στον κλάδο στην γειτονία, με λαϊκές επιτροπές σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο. Απορρίπτουμε το πλαίσιο συσπείρωσης και δράσης στην λογική της αντιμνημονιακής πάλης. Δεν παλεύουμε για καλύτερες διαπραγματεύσεις των μνημονίων.

Αντιπαλεύουμε το σύνολο των αντεργατικών πολιτικών με κριτήριο να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των εργαζομένων με βάση τον πλούτο που παράγουν. Συμμαχία της εργατικής τάξης, αυτοαπασχολουμένων, φτωχής αγροτιάς με ανατροπές στο σύστημα της εξουσίας των μονοπωλίων. Δίνουμε δυναμική απάντηση , στις 13 Μάη , στην Νατοϊκή βάση της Σούδας , οργανωμένα , μαζικά , ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο για την τελική νίκη των λαών . Ζήτω η 1ηΜαη παγκόσμια μέρα της εργατιάς».

Διαφήμιση
Διαφήμιση