HomeΚΟΣΜΟΣΟ πρόεδρος της Ρουμανίας ζήτησε την παραίτηση της πρωθυπουργού

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας ζήτησε την παραίτηση της πρωθυπουργού

Ενέκρινε ένα μυστικό υπόμνημα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις ζήτησε σήμερα από την πρωθυπουργό Βιορίκα Ντοντσίλα να παραιτηθεί, αφού η κυβέρνηση ενέκρινε ένα μυστικό υπόμνημα το οποίο προβλέπει τη μεταφορά της πρεσβείας της χώρας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ χωρίς να ρωτήσει σχετικά τον πρόεδρο.

«Η Ντοντσίλα δεν στέκεται στο ύψος της θέσης της ως πρωθυπουργού της Ρουμανίας και έχει καταστήσει την κυβέρνηση ένα τρωτό σημείο για τη Ρουμανία. Γι’ αυτό τον λόγο ζητώ δημοσίως την παραίτησή της», ανέφερε ο Γιοχάνις σε ανακοίνωσή του.

Η διαμάχη για τη μεταφορά της πρεσβείας της Ρουμανίας στην Ιερουσαλήμ ξέσπασε την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Λίβιου Ντράγκνεα, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (PSD) που διαδραματίζουν αποφασιστικό ρόλο στη χάραξη πολιτικής, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργό Βιορίκα Ντοντσίλα υιοθέτησε στις 18 Απριλίου το βράδυ «ένα υπόμνημα για την έναρξη των διαδικασιών ενόψει της μεταφοράς της (ρουμανικής) πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ».

Αμέσως ο πρόεδρος της Ρουμανίας απέρριψε αυτή την ιδέα, τονίζοντας ότι «ούτε ενημερώθηκε ούτε ζητήθηκε η γνώμη του για την κίνηση αυτήν, η οποία δεν βασίζεται σε καμία αξιόπιστη αξιολόγηση».

Βάσει της ρουμανικής νομοθεσίας τον τελικό λόγο για τυχόν μετεγκατάσταση μιας πρεσβείας της χώρας τον έχει ο πρόεδρος.

Επίσης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Ντοντσίλα επισκέφθηκε το Ισραήλ και πάλι χωρίς να ενημερώσει τον πρόεδρο ότι φεύγει από τη χώρα.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση