HomeHL-GreeceΤζανακόπουλος: Ο κ. Τσακαλώτος σε καμία περίπτωση δεν μίλησε για μη καθαρή έξοδο

Τζανακόπουλος: Ο κ. Τσακαλώτος σε καμία περίπτωση δεν μίλησε για μη καθαρή έξοδο

Τί είπε για τις προσδοκίες της κυβέρνησης από το eurogroup

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα θετικά μηνύματα που έστειλε, όπως είπε, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στη χώρα μας, υπογράμμισε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Νομίζω ότι είναι κοινή ομολογία ότι η χθεσινή επίσκεψη ήταν επιτυχής και απολύτως θετική. Εξέπεμψε μηνύματα σημαντικά και θετικά για τη χώρα μας καθώς επιβεβαίωσε αυτό που τόσο καιρό συζητάμε. Δηλαδή ότι τον Αύγουστο του 2018 ξεκινά μια νέα σελίδα για την ελληνική οικονομία και για την Ελλάδα γενικότερα. Επανερχόμαστε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, επανερχόμαστε στους κανόνες που ισχύουν για όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, ολοκληρώνεται το πρόγραμμα και έχουμε καθαρή έξοδο από την διαδικασία των μνημονίων που τόσο πολύ ταλαιπωρεί σε την Ελλάδα» τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν εξελίξεις στην υπόθεση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη, είπε: «Κρατάμε την προτροπή του κ. Γιούνκερ προς την τουρκική πλευρά να μην αξιοποιεί πολιτικά το θέμα και να απελευθερώσει άμεσα τους δύο στρατιωτικούς. Συνεχίζουμε να πιέζουμε, να αναμένουμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Καλούμε την Τουρκία να μην αξιοποιεί το ζήτημα για λόγους πολιτικής διαπραγματευτικής διπλωματικής πιέσης είτε προς την Ελλάδα είτε προς την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Για το σημερινό Eurogroup και τις προσδοκίες της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας τόνισε:

«Σήμερα θα γίνει μία προκαταρκτική συζήτηση και κυρίως θα συζητηθεί το αναπτυξιακό σχέδιο. Από εκεί και πέρα θα γίνουν διερευνητικές συζητήσεις, για το ζήτημα του χρέους, για το ζήτημα της μετα-προγραμματικής εποπτείας αλλά και για την διαδικασία εξόδου καθώς και για τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης».

Πρόσθεσε δε, πως η κυβέρνηση επιθυμεί η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει διαφορετική οπτική μεταξύ κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, ο εκπρόσωπος τόνισε: «Δεν υπάρχει καμιά διαφορετική οπτική στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Διάβασα μια σειρά από αναλύσεις, οι οποίες θα έλεγα ότι είναι μάλλον άστοχες γιατί ο κ. Τσακαλώτος στο σχόλιό του στους Financial Times, σε καμία περίπτωση δεν μίλησε για μη καθαρή έξοδο».

Επανέλαβε πως μετά τη λήξη του προγράμματος θα ισχύσει στην Ελλάδα ό,τι και στις υπόλοιπες χώρες που εξήλθαν από προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή ενημέρωση στο eurogroup για την πορεία των οικονομικών, «από εκεί και πέρα» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, «δεν υπάρχει αξιολόγηση όπως την ξέραμε οκτώ χρόνια, δεν υπάρχει διαδικασία εκταμιεύσεων».

Για το στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε: «Το σχέδιο δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα κείμενο που δείχνει τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές, τις οποίες θέλουμε να ακολουθήσει η ελληνική οικονομία για τα επόμενα χρόνια. Είναι ένα πολιτικό κείμενο, είναι ένα οικονομικό κείμενο. Και με αυτή την έννοια βεβαίως ορίζει και τις προτεραιότητες εδώ στη χώρα από τον Αύγουστο του 2018. Δηλαδή τι λέει αυτό το πρόγραμμα; Ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα βασίζεται στην καινοτομία στις νέες τεχνολογίες και θα υποστηρίζει πολιτικές για την ενίσχυση της εργασίας και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους».

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση