HomeHL-9Τα δύο εμπόδια αξίας 6 δις ευρώ για την έξοδο από το Μνημόνιο

Τα δύο εμπόδια αξίας 6 δις ευρώ για την έξοδο από το Μνημόνιο

Συντάξεις και ληξιπρόθεσμα τα νέα αγκάθια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ληξιπρόθεσμα και συντάξεις είναι όπως φαίνεται τα νέα αγκάθια στο δρόμο της εξόδου από το τρίτο Μνημόνιο, καθώς μέχρι το καλοκαίρι θα πρέπει να μηδενίσουν τα κρατικά φέσια και να αποδοθούν οι εκκρεμείς συντάξεις.

Το εμπόδιο αξίας 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά προβλημάτων στο δρόμο της εξόδου της Ελλάδας από το τρίτο Μνημόνιο.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι έως το καλοκαίρι θα πρέπει να έχει τελειώσει με όλες τις συντάξεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και να έχει μηδενίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχει το Δημόσιο προς τους ιδιώτες.

Ωστόσο, οι μήνες περνούν και το στοκ των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων έχει φθάσει τα 3,5 δισ. ευρώ ενώ οι εκκρεμείς συντάξεις-εφάπαξ να αγγίζουν τα 2,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έτσι, οι πιθανότητες τήρησης των δεσμεύσεων περιορίζονται δραστικά και σε λίγο θα αρχίζουν οι γκρίνιες από τους δανειστές.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου τον Αλέξη Τσίπρα και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών παρά τα μπρος πίσω τα οποία σημειώθηκαν στην Ουάσινγκτον από την πλευρά των δανειστών, η γενική εικόνα είναι πως παραμένει η βούληση όλων «να τελειώνουμε το καλοκαίρι».

Τα ληξιπρόθεσμα πάντως, με μαθηματική βεβαιότητα δεν τελειώνουν μαζί με το Μνημόνιο και όπως όλα δείχνουν θα περιληφθούν στις «ουρές» προαπαιτουμένων των επομένων μηνών, η υλοποίηση των οποίων θα υπόκειται στους νέους κανόνες αυστηρής εποπτείας.

Στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι στο τέλος Φεβρουαρίου, ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς ιδιώτες και εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανέρχονταν σε 3,4 δισ. ευρώ, με τις πληρωμές το πρώτο δίμηνο του έτους να είναι χαμηλότερες από 100 εκατ. ευρώ.

Στο τέλος Φλεβάρη, το στοκ των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων γενικής κυβέρνησης ήταν 2,614 δισ. ευρώ και έγιναν πληρωμές 30,4 εκατ. ευρώ ενώ κατεβλήθησαν και 49,8 εκατ. ευρώ για εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. Στο ίδιο διάστημα, πληρώθηκαν 4,7 εκατ. ευρώ για εκκρεμείς επιστροφές φόρων όπου το «φέσι» του δημοσίου φτάνει τα 776 εκατ. ευρώ.

Το Μνημόνιο ορίζει ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου θα πρέπει να μηδενιστούν έως το καλοκαίρι. Για να συμβεί αυτό από τον Μάρτιο έως και τον Ιούλιο θα πρέπει να εξοφλούνται οφειλές μέσου ύψους 700 εκατ. ευρώ χωρίς να δημιουργούνται νέες.

Παρά το μέγεθος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης είπε πρόσφατα στη Βουλή ότι το καλοκαίρι τα ληξιπρόθεσμα θα έχουν μηδενιστεί. Το πρώτο τεστ αναμένεται τον Μάιο. Η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ συνδέεται με την πορεία πληρωμών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων αλλά και την πρόοδο επί των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση