HomeHL-9Με επιτυχία η προσομοίωση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης

Με επιτυχία η προσομοίωση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης

Με τη συμμετοχή τοπικών φορέων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου «Προσομοίωση Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης 2018».

Στην Τελετή Έναρξης παρευρέθηκαν, χαιρέτησαν και εισηγήθηκαν σε συγκεκριμένες θεματικές θεσμικοί παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, δημοσιογράφοι κ.α.

31164134_917152001788218_7874727867546861568_n

Χαιρέτισαν το πρόγραμμα

Την Τελετή Έναρξης του προγράμματος Προσομοίωση Περιφερειακού Συμβουλίου χαιρέτισαν εκ των συνδιοργανωτών ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων, κ. Συμεών Σιδηρόπουλος και ο Πρύτανης, κ. Οδυσσέας Ζώρας.

Οι εισηγήσεις ως εισαγωγή στο Πρόγραμμα

Στις καινοτομίες και αλλαγές του συνεδρίου φέτος εντάσσονται οι εισηγήσεις θεσμικών της τοπικής αυτοδιοίκησης, ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων, οι οποίες έλαβαν χώρα την Πέμπτη 19 Απριλίου τ.ε. με σκοπό την εκπαίδευση και εισαγωγή των συμμετεχόντων συνέδρων υπό μορφή σεμιναριακών εισηγήσεων.

Εισηγητές ήταν ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου, κ. Πέτρος Ινιωτάκης με θέμα «Διασύνδεση Πανεπιστημιακής Κοινότητας με Τοπική Κοινωνία και Κοινωνία Πολιτών: το παράδειγμα του Δήμου Ηρακλείου», ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για θέματα Παιδείας, κ. Λάμπρος Καμπουράκης με θέμα «Ο θεσμός της Περιφέρειας και του Περιφερειακού Συμβουλίου και η σημασία του για τις δημοκρατικές διαδικασίες», το Μέλος ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, κ. Θοδωρής Νίνος, με θέμα «Πανεπιστημιακή Κοινότητα και Θεσμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Μια προσπάθεια διασύνδεσης τους με κατάρτιση και ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων για τους νέους επιστήμονες σε πρακτικά ζητήματα μέσα από μια Προσομοίωση», ο Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, κ. Νίκος Παπαδάκης με θέμα «Περιφερειακή Διακυβέρνηση, Διοικητική Ικανότητα, Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού και ο διττός ρόλος μιας Διαδικασίας Προσομοίωσης»,

31162312_917151518454933_8718647812604035072_n

η Εκπαιδευτικός Φιλόλογος και Senior Ambassador of the European Parliament, κα Γεωργία Καμπουράκη με θέμα «Ο ρόλος της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην προετοιμασία των νέων πολιτών μέσα από προγράμματα εκπαίδευσης, ενίσχυσης της συμμετοχικότητας και των δημοκρατικών διαδικασιών» και ο Δημοσιογράφος, κ. Σωτήρης Μεταξάς με θέμα «Η σημασία και η δεοντολογία της δημοσιογραφίας στην κοινωνία, στην πολιτική και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Οι εισηγήσεις θα εκδοθούν ως πρακτικά του συνεδρίου, από τον Ελληνικό Οργανισμό Πολιτικών Επιστημόνων και το Κέντρο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

31230594_917153271788091_7779693701713887232_n

Η θεματολογία και οι αποφάσεις

Μετά την τελετή έναρξης ακολούθησε ένα παραγωγικό τριήμερο από τις 20 έως και τις 22 Απριλίου, όπου και συζητήθηκαν θέματα ιδιωτικοποιήσεων λιμένα, ανέγερσης τεμένους, εξόρυξης λιγνίτη, προώθησης του τουριστικού τοπικού branding, θεσμοθέτησης και λειτουργίας μιας γνωμοδοτικής επιτροπής νέων για την Περιφέρεια, η υλοποίηση προγράμματος διαπεριφερειακής συνεργασίας για τον πολιτισμό, την επιστήμη και τις τέχνες, η αξιοποίηση χώρων για αστέγους και η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ κατατέθηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις που εξειδίκευσαν τις θεματικές και λήφθηκαν αποφάσεις για όλα τα θέματα.

Η διοργάνωση

Το πρόγραμμα συνδιοργανώνεται εδώ και τρία χρόνια από τον Ελληνικό Οργανισμό Πολιτικών Επιστημόνων και την Περιφέρεια Κρήτης, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Επιφορτισμένη με τα ζητήματα διοργάνωσης, προετοιμασίας και την ομαλή έκβαση του προγράμματος είναι η Οργανωτική Επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από αποφοίτους και φοιτητές.

Συντονίστρια της Οργανωτικής Επιτροπής είναι η κα Μαρία Αρναουτάκη, Αντιπρόεδρος Νεολαίας του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων και μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής η κα Θεοδώρα Βαϊντερλή, Συντονίστρια Αντιπροσωπείας Κρήτης ΕΟΠΕ, η κα Μαρία Σωτηροπούλου, Αναπληρώτρια Συντονίστρια Αντιπροσωπείας Κρήτης ΕΟΠΕ, η κα Θεοδώρα Μπουραζάνη, μέλος του Οργανισμού και η κα Ζωή Ατσιπουλιανάκη, επίσης μέλος του Οργανισμού.

31190061_917137908456294_398517856343425024_n

Η Επιστημονική Επιτροπή είναι αρμόδια για την άρτια επιστημονική τεκμηρίωση των θεματικών και προτάσεων και συντονίζεται από το Κέντρο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΚΕΤΑ) του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων (ΕΟΠΕ). Επιστημονικά Υπεύθυνος του Προγράμματος – Συντονιστής Επιστημονικής Επιτροπής είναι ο κ. Δημήτρης Κρήτας, Αντιπρόεδρος ΕΟΠΕ και Διευθυντής του ΚΕΤΑ, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής είναι ο κ. Μάνθος Λυδάκης, Επιστημονικός Συνεργάτης της Περιφέρειας, ενώ την Επιτροπή συνδράμει και ο Πρόεδρος του ΕΟΠΕ, κ. Συμεών Σιδηρόπουλος.

Διαφήμιση
Διαφήμιση