HomeΚΡΗΤΗΕπιστολή Βαρδάκη για την εκδήλωση με το ελαιόλαδο

Επιστολή Βαρδάκη για την εκδήλωση με το ελαιόλαδο

«Συγχαρητήρια για την μελέτη»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την υποστήριξή του στην προσπάθεια που καταβάλλεται από τους Χημικούς Κρήτης και το Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου, εξέφρασε με επιστολή του ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκης.

Στην επιστολή του με αφορμή την εκδήλωση ‘Δείκτες Ποιότητας Ελαιολάδου – Καλές Πρακτικές εξαγωγής και συντήρησης ελαιολάδου’, ο κ. Βαρδάκης αρχικά συνεχάρη την Ένωση Ελλήνων Χημικών Π.Τ. Κρήτης και το Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου για τις ιδιαίτερα σημαντικές δράσεις και την προσπάθεια που καταβάλουν στον τομέα της μελέτης, υποστήριξης και ανάδειξης των ποιοτικών και διατροφικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου.

Στη συνέχεια, έκανε μία σύντομη αναφορά για την σημασία του ελαιολάδου, τόσο στην κρητική διατροφή όσο και την ανάδειξη του νησιού σε γαστρονομικό τουριστικό προορισμό, αναφέροντας: «Η καλλιέργεια της ελιάς είναι ταυτόσημη με τον πολιτισμό της Κρήτης. Το ελαιόλαδο ως προϊόν αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο μπορεί να προσδώσει ακόμα μεγαλύτερα οφέλη στην τοπική οικονομία του τόπου μας. Η ποιότητα, η διατροφική του αξία, η αναγνωρισμένη διεθνώς συμβολή του στην υγεία μπορούν να αποτελέσουν τη βάση όχι μόνο για την περαιτέρω ανάπτυξη της ελαιοκομίας αλλά και την ανάδειξη της Κρήτης σε γαστρονομικό τουριστικό προορισμό.»

Ο κ. Βαρδάκης συνεχίζοντας την επιστολή του αναφορικά με την σημασία της τυποποίησης καθώς έτσι εγγυάται η ποιότητα του ελαιολάδου: «Θα πρέπει επίσης να γίνει ξεκάθαρο προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ο «χρυσός της Κρήτης» το ελαιόλαδο δεν μπορεί να συνεχίσει να διατίθεται σε χύμα μορφή. Η τυποποίηση στα τρόφιμα και, εν προκειμένω στο ελαιόλαδο, είναι αυτή που εγγυάται την ποιότητα του προϊόντος αλλά είναι και αυτή που δίνει προστιθέμενη αξία στο προϊόν, αξία και εισόδημα στον κρητικό παραγωγό.

Ενδεικτικά στην Ιταλία το ποσοστό του ελαιολάδου που πάει στην τυποποίηση είναι 80%, στην Ισπανία 50% και στην Ελλάδα μόλις το 27% ενώ το υπόλοιπο 70% εξάγεται σε χύμα μορφή κυρίως προς την Ιταλία, η οποία το συσκευάζει και το επανεξάγει.»

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην επιστολή του ο κ. Βαρδάκης για την εκπλήρωση από την Κυβέρνηση ενός πάγιου αιτήματος για τη διάθεση του εμφιαλωμένου ελαιολάδου: «Προς αυτή την κατεύθυνση είναι ιδιαίτερα σημαντική η ρύθμιση για το ελαιόλαδο η οποία ικανοποίησε με σημαντική καθυστέρηση χρόνων ένα πάγιο αίτημα των ελαιοπαραγωγών για διάθεση μόνο εμφιαλωμένου ελαιολάδου σε χώρους εστίασης. Επίσης σημαντικές είναι και οι χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ, αναπτυξιακού νόμου αλλά και του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης οι οποίες μπορούν να υποστηρίζουν την επεξεργασία, τυποποίηση και συσκευασία του ελαιολάδου δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση του κλάδου και την αντικατάσταση του χύμα με ποιοτικό επώνυμο τυποποιημένο ελαιόλαδο υψηλής προστιθέμενης αξίας.»

Κλείνοντας ο κ. Βαρδάκης, κάλεσε τους εμπλεκόμενους σε συνεργασία ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα του ελαιολάδου: «Με την συνεργασία και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων παραγωγών, ελαιουργών και τυποποιητών, το κρητικό ελαιόλαδο, όχι μόνο θα διαφυλάξει την αδιαμφισβήτητη ποιότητά του, αλλά και θα αναδείξει την υψηλή διατροφική του αξία και τα αποδεδειγμένα οφέλη του για την υγεία ως ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα»

Διαφήμιση
Διαφήμιση