HomeHL-9Έδωσαν το όνομα του ιδρυτή της εφημερίδας σε δρόμο του Γαζίου

Έδωσαν το όνομα του ιδρυτή της εφημερίδας σε δρόμο του Γαζίου

Της εφημερίδας “Δράσις” του Κωνσταντίνου Καφετζάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην ονοματοδοσία κεντρικής οδού του Γαζίου με το όνομα του ιδρυτή της εφημερίδας «Η Δράσις» Κωνσταντίνου Καφετζάκη, προχώρησε η Δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου.

Πρόκειται για την κάθετη στην λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου οδό που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της πλ. Μ. Κατσαμάνη, δίπλα στο Δημαρχείο Μαλεβιζίου και η ενέργεια αυτή, αποτελεί μια ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς στον τόπο μας, του αείμνηστου δημοσιογράφου και εκδότη Κωνσταντίνου Καφετζάκη.

onomatodosia-1

Υπενθυμίζεται ότι το πλήρες αρχείο της εφημερίδας «Η Δράσις», το οποίο περιλαμβάνει 74 βιβλιοδετημένους τόμους με τα 16.500 περίπου φύλλα της εφημερίδας και 49 τόμους βιβλίων, εμπεριέχει μοναδικά στοιχεία της ιστορικής, πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής μιας μεγάλης και ταραγμένης χρονικής περιόδου του τόπου μας και έχει δωριστεί από την οικογένεια του Κώστα Τριγώνη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μαλεβιζίου.

Στο σύνολό της αυτή η δωρεά, αποτελεί μια πολύτιμη προσφορά προς τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μαλεβιζίου, τόσο για τα βιβλία που περιλαμβάνει όσο και – κυρίως – για το μοναδικής αξίας αρχείο της εφημερίδας, αφού η ιστορική εφημερίδα αποτέλεσε για δεκαετίες μία από τις εγκυρότερες της Κρήτης και της Ελληνικής περιφέρειας, ενώ κατατάσσεται μεταξύ των δημοφιλέστερων εφημερίδων του Ηρακλείου, ιδίως κατά τη διάρκεια των χρόνων του μεσοπολέμου, οπότε και γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή.

onomatodosia-4

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Με αισθήματα χαράς και συγκίνησης βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στο Γάζι, για να εκπληρώσουμε μαζί ένα μεγάλο χρέος. Την απόδοση τιμής στη μνήμη ενός επιφανούς συμπολίτη μας. Του Κωνσταντίνου Καφφετζάκη. Και αυτή η τιμή εκδηλώνεται με τον ύψιστο έπαινο της Πολιτείας – και εν προκειμένω του Δήμου – σε κάποιον πολίτη, ο οποίος με τις πράξεις του ωφέλησε το κοινό σύνολο. Η τιμή αυτή συνίσταται στην ονοματοθεσία δρόμου στο όνομα του τιμωμένου, ώστε το όνομα του πολίτη και η ευγενής δράση του να μείνουν ανεξίτηλα για τις επερχόμενες γενιές.

Είναι πράγματι μνήμης άξια η δράση του Κωνσταντίνου Καφφετζάκη, του δημοσιογράφου και δραστήριου εκδότη, ο οποίος ευνόησε πολύ την Κρήτη και το Ηράκλειο, τα χρόνια της γόνιμης ζωής του. Επρόκειτο όμως να ωφεληθεί και ειδικά ο Δήμος Μαλεβιζίου, πολλά χρόνια μετά το θάνατο του Κωνσταντίνου Καφφετζάκη, όταν η οικογένεια των απογόνων του, – η αξιότιμη οικογένεια Τριγώνη – αποφάσισε να δωρήσει στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μαλεβιζίου το πλήρες αρχείο των τόμων της ιστορικής εφημερίδος «η Δράσις».

Της εφημερίδας που αποτέλεσε το πιο σημαντικό επίτευγμα της πολυποίκιλης δράσης του τιμωμένου. Η «Δράσις» ήταν η πρώτη σημαντική εφημερίδα, της οποίας το πλήρες αρχείο απέκτησε η Δημοτική Βιβλιοθήκη, και με αυτή εγκαινιάστηκε, πρώτη φορά τότε, το πολύτιμο σήμερα Τμήμα Εφημερίδων της Βιβλιοθήκης.

Επρόκειτο για 74 μεγάλους, προσεκτικά δεμένους τόμους με τα ημερήσια φύλλα της Εφημερίδας, τα οποία εκδόθηκαν από το 1931 έως το 1987, και συγκροτούν τον πολύτιμο θησαυρό των δεκαέξι χιλιάδων πεντακοσίων φύλλων της. Ένα πολύτιμο ντοκουμέντο με το οποίο ανιχνεύεται μια τόσο κρίσιμη εποχή για το έθνος και τον τόπο μας, μεστή από γεγονότα. Θριάμβους και τραγωδίες.

onomatodosia-2

Κυρίες και κύριοι, η απόκτηση της εφημερίδας «Η δράσις» άνοιξε όμως το δρόμο για τη συνέχιση των δωρεών ιστορικών εφημερίδων της Κρήτης. Και σπουδαία αρχεία, όπως της Τόλμης, του Ελευθέρου τύπου και άλλων ιστορικών εφημερίδων της Κρήτης, περιήλθαν στη Δημοτική μας βιβλιοθήκη. Το γεγονός αυτό οδήγησε με τη σειρά του στην κατακόρυφη αύξηση του κύρους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μαλεβιζίου, η οποία αποτελεί πλέον αναγνωρίσιμο πνευματικό ίδρυμα για τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Για όλους αυτούς τους λόγους ευγνωμονούμε την οικογένεια Τριγώνη για τη σημαντική δωρεά της εφημερίδας «η Δράσις», και θα τιμούμε πάντα τη μνήμη του ιδρυτή της, του αειμνήστου Κωνσταντίνου Καφετζάκη».

Διαφήμιση
Διαφήμιση