HomeΚΟΣΜΟΣΠιθανή η επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ στην Κίνα

Πιθανή η επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ στην Κίνα

Θα γίνει προσπάθεια λύσης στην εμπορική διένεξη ανάμεσα στις δύο χώρες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την Κίνα για συνομιλίες σχετικά με την εμπορική διένεξη μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, καθώς η κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών έχει ενταθεί από τις αρχές του Μαρτίου, δήλωσε πως εξετάζει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών πρακτορείων, τα οποία αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Το εξετάζω. Δεν θα πω τίποτα περισσότερο για το πότε, ούτε έχει επιβεβαιωθεί τίποτα, αλλά ένα ταξίδι είναι υπό σκέψη» είπε ο Μνούτσιν, εκφράζοντας τη «συγκρατημένη αισιοδοξία του» ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση.

Αν και λακωνική, η δήλωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη στάση που τήρησε ο υπουργός την Παρασκευή (20/04). Απέναντι στις πιέσεις που του άσκησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και πολλές χώρες οι οποίες επιμένουν ότι ο προστατευτισμός δεν είναι η σωστή μέθοδος για να αντιμετωπιστούν οι εμπορικές ανισορροπίες, ο Αμερικανός υπουργός δεν μετακινήθηκε από τη γνωστή θέση του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, που προτάσσει πάντα το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική». Μάλιστα, δήλωσε πεπεισμένος ότι «οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές παρεμποδίζουν την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και της οικονομίας των ΗΠΑ».

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στην Ουάσινγκτον, ο Μνούτσιν είπε ότι συζήτησε ένα ενδεχόμενο ταξίδι του και τις πιθανές διμερείς εμπορικές σχέσεις με τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας.

Είπε επίσης ότι μίλησε με πολλούς εταίρους του και ότι για ορισμένους το βασικό ζητούμενο ήταν να εξαιρεθούν οι χώρες τους από τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που επιβάλλουν οι ΗΠΑ. Τόνισε ότι η Ουάσινγκτον δεν προσπαθεί να θέσει προστατευτικούς εμπορικούς φραγμούς, εφαρμόζοντας τους δασμούς αλλά επιδιώκει την «αμοιβαία μεταχείριση».

Τέλος, κάλεσε το ΔΝΤ να κάνει περισσότερα ώστε να αντιμετωπιστούν οι «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές».

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση