HomeΕΛΛΑΔΑΜητσοτάκης: Η κυβέρνηση θέλει τον έλεγχο των δήμων με την ακυβερνησία από την απλή αναλογική

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση θέλει τον έλεγχο των δήμων με την ακυβερνησία από την απλή αναλογική

Θα επαναφέρω άμεσα τον ισχύοντα εκλογικό νόμο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ξεκάθαρος ότι «οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα γίνουν με απλή αναλογική, ώστε να διαλυθεί το βασικό δημοκρατικό κύτταρο της κοινωνίας. Θα γίνουν με τον σημερινό εκλογικό νόμο και με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας» εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο κοινό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και της Ένωσης Περιφερειών.

Όπως εξήγησε «η απλή αναλογική θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας και θα πλήξει την αξιοπιστία της αυτοδιοίκησης».

«H κυβέρνηση θέλει να σας χρησιμοποιήσει για τα σχέδιά της. Και επειδή ξέρει ότι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ερείσματα δεν έχει, επιδιώκει να προκαλέσει την μεγαλύτερη δυνατή αναστάτωση, αλλοιώνοντας το εκλογικό σύστημα και παίζοντας με το χρόνο των εκλογών» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνεχίζοντας σε υψηλούς τόνους κατά της κυβέρνησης ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι «ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι να πάρει το υπουργείο Εσωτερικών τον έλεγχο των Δήμων και των Περιφερειών, τα συλλογικά όργανα των οποίων δεν θα μπορούν να λάβουν αποφάσεις. O σκοπός της κυβέρνησης είναι να πληγεί το ίδιο το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο. Αυτό θέλουν».

Έστειλε, μάλιστα, το μήνυμα ότι «η μεθόδευση αυτή θα μας βρει απέναντι. Η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να την επιβάλει γιατί θα συντριβεί στις ευρωεκλογές και θα οδηγηθεί στην έξοδο από την εξουσία πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές».

Δεσμεύτηκε, δε, ότι «θα επαναφέρω άμεσα τον ισχύοντα εκλογικό νόμο και στη συνέχεια μετά από διάλογο θα συναποφασίσουμε αλλαγές για τις μεθεπόμενες εκλογές».

Αναφερόμενος στο χρόνο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα με τις εθνικές εκλογές».

»Με τις κάλπες και τα εκλογικά συστήματα παίζει μόνο όποιος φοβάται την ετυμηγορία του λαού. Ούτε εγώ, αλλά ούτε και οι καλοί αυτοδιοικητικοί που τιμούν τις θέσεις τους έχουν τέτοιες ανησυχίες. Μόνο ο κ. Τσίπρας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας με νόημα ότι «η κυβέρνηση βλέπει την αυτοδιοίκηση ως ανάχωμα της συντριβής που επέρχεται».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλε και ένα μήνυμα ενότητας λέγοντας ότι «για μένα και για τη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχουν «μπλε, ροζ, πράσινοι» ή κόκκινοι» αυτοδιοικητικοί. Δεν υπάρχουν χρώματα, όπως δεν υπάρχουν και διαχωριστικές γραμμές. Διαχωριστική γραμμή υπάρχει μόνο με το παρελθόν, στο οποίο δεν θα γυρίσουμε ποτέ πίσω».

Μιλώντας, τέλος για τους στόχους της κυβέρνησης της ΝΔ είπε ότι είναι «ένα μικρότερο επιτελικό κράτος και ισχυρότερες περιφέρειες» ενώ επαίνεσε τους δημάρχους γιατί «διαφήμισαν τη χώρα με την υποδοχή και τη φιλοξενία προσφύγων».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση