HomeΕΛΛΑΔΑΗ μυστική επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη που οδήγησε «το Λίπος» στα χέρια της Αστυνομίας

Η μυστική επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη που οδήγησε «το Λίπος» στα χέρια της Αστυνομίας

Συνελήφθησαν και δύο πρωτοπαλίκαρα του αρχηγού της οργάνωσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται έπειτα από επιχείρηση στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης κακοποιός της μαφίας που είχε καταδικαστεί σε 14 χρόνια κάθειρξη για τη δράση του σε Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία από το 2008 έως το 2012.

Ο άνδρας, που σύμφωνα με την ΕΡΤ είχε το ψευδώνυμο «το Λίπος», είχε χαρακτηριστεί από τον Μπαράκ Ομπάμα ως «Νούμερο 1» σε παγκόσμιο επίπεδο στην ιεραρχία των «κλεφτών του νόμου». Μαζί του συνελήφθησαν και δύο ακόμη συμπατριώτες του, οι οποίοι κατηγορούνται ως «ηγετικά» στελέχη του ίδιου κυκλώματος.

Οι τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα εκδόσεων, ο οποίος διέταξε την κράτησή τους έως ότου εισαχθεί η υπόθεση στο Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης που θα γνωμοδοτήσει για την έκδοσή τους ή μη στη Γαλλία, όπου έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψής τους.

Σε μυστική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στις 7 το απόγευμα της Δευτέρας σε πυκνοκατοικημένη γειτονιά της Πυλαίας – και που είχε ως αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό ενός αστυνομικού αρχικά συνελήφθησαν 3 άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο πρωτοπαλίκαρα του αρχηγού της οργάνωσης με την ονομασία VorVZAKONE.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση ο αρχηγός είχε συλληφθεί για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2012 στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης. Σε βάρος του εκκρεμούσαν διεθνή εντάλματα σύλληψης για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που πραγματοποιούσε απόπειρες ανθρωποκτονιών, εκβιασμούς, ξέπλυμα χρήματος κ.α. σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Είχε καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε 14 χρόνια κάθειρξης για «ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης», ωστόσο από το 2015 ήταν ελεύθερος με όρους, κάνοντας χρήση ευεργετικών διατάξεων του νόμου με την αιτιολογία σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης τους ήταν η διάπραξη δύο με τριών κλοπών την ίδια ημέρα, που πραγματοποιούνταν με διαφορετικές συνθέσεις, κυρίως πρωινές ώρες, που έλειπαν οι ιδιοκτήτες και με χρήση διαρρηκτικών εργαλείων. Ταυτόχρονα λάμβαναν μέτρα αντιπαρακολούθησης κάνοντας αυτοψίες στους χώρους των πιθανών στόχων, αλλά και χρησιμοποιώντας «τσιλιαδόρους» στην ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε η διάπραξη τουλάχιστον 56 διαρρήξεων – κλοπών σε κατοικίες και διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης τον τελευταίο χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι η χρηματική αξία των κλοπιμαίων ξεπερνάει το 1.000.000 ευρώ.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων, παρουσία Δικαστικής Αρχής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 25.000 ευρώ, πλήθος κοσμημάτων, ηλεκτρονικών συσκευών και εγγράφων.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχαν προηγηθεί επιχειρησιακές συναντήσεις σε Ελλάδα, Γαλλία και Ολλανδία, όπου πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή πληροφοριών, συσχετισμός αποδεικτικού υλικού και καθορισμός της στρατηγικής για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ορίστηκαν και κοινές ημερομηνίες επιχειρησιακής δράσης σε Ελλάδα και Γαλλία.

Στην αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία συνελήφθησαν 17 άτομα.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση